Πώς δημιουργήθηκε η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας; Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Με πρόσωπο γυναίκας και σώμα λιονταριού, η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας έχει συναρπάσει και μαγεύει τους αρχαιολόγους για χιλιάδες χρόνια.
Πώς έμοιαζε αρχικά; Ποιους σχεδιάστηκε να εκπροσωπεί; Αυτά είναι από τα δημοφιλή ερωτήματα με τα οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι και καλούνται να απαντήσουν οι ιστορικοί.
Υπάρχει όμως ένα άλλο αμφιλεγόμενο μυστήριο - έπαιξε ρόλο η Μητέρα Φύση στη δημιουργία της; Μήπως οι στοιχειώδεις δυνάμεις διέβρωσαν τον σχηματισμό βράχου σε κάτι που έμοιαζε με το μυθικό πλάσμα πριν εμφανιστούν οι Αιγύπτιοι; Αυτό προσπάθησε να καταλάβει μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης σύμφωνα με δημοσίευμα στο skynews.
Ο ρόλος της διάβρωσης
«Τα ευρήματά μας προσφέρουν μια πιθανή «ιστορία προέλευσης» για το πώς σχηματισμοί που μοιάζουν με Σφίγγα μπορούν να προκύψουν από τη διάβρωση», εξηγεί ο Leif Ristroph, αναπληρωτής καθηγητής στο NYU.
«Τα εργαστηριακά μας πειράματα έδειξαν ότι παραδόξως σχήματα που μοιάζουν με Σφίγγα μπορούν, στην πραγματικότητα, να προέρχονται από υλικά που διαβρώνονται από γρήγορες ροές».
Η μελέτη επικεντρώθηκε στην αναπαραγωγή ασυνήθιστων σχηματισμών βράχων που βρέθηκαν σε ερήμους από σκόνη και άμμο που πνέει ο αέρας - γνωστά ως yardangs.
Η ομάδα του κ. Ristroph διερεύνησε την πιθανότητα ότι η Μεγάλη Σφίγγα ήταν αρχικά ένα από αυτά τα υμένα που στη συνέχεια αναλύθηκαν από τους ανθρώπους.
Για να το κάνουν αυτό πήραν σωρούς από μαλακό πηλό με σκληρότερο, λιγότερο διαβρώσιμο υλικό ενσωματωμένο μέσα - μιμούμενοι το έδαφος στη βορειοανατολική Αίγυπτο, όπου βρίσκεται η Μεγάλη Σφίγγα.
Στη συνέχεια έπλυναν αυτούς τους σχηματισμούς με ένα γρήγορο ρεύμα νερού για να αντιγράψουν τον άνεμο που τους χάραξε και τους αναμόρφωσε, φτάνοντας τελικά σε έναν σχηματισμό που μοιάζει με Σφίγγα.
Το πιο σκληρό ή πιο ανθεκτικό υλικό έγινε το «κεφάλι» του λιονταριού και αναπτύχθηκαν πολλά άλλα χαρακτηριστικά, όπως ένας χαραγμένος «λαιμός», «πόδια» απλωμένα μπροστά στο έδαφος και τοξωτή «πλάτη».
«Τα αποτελέσματά μας παρέχουν μια απλή θεωρία προέλευσης για το πώς μπορούν να προκύψουν σχηματισμοί σαν τη Σφίγγα από τη διάβρωση», παρατήρησε ο κ. Ristroph.
Πηγή: Sky News