Οι δήμαρχοι Αθηναίων που ήθελαν να γίνουν αρχηγοί
Από την μεταπολίτευση και μετά έχουν καταγράφει αρκετά παραδείγματα δημάρχων που συγκρούστηκαν με τους προέδρους των κομμάτων.
Η θέση του Δημάρχου Αθηναίων παραδοσιακά αποτελούσε ένα σημαντικό εφαλτήριο για τα επόμενα πολιτικά βήματα του προσώπου που θα αναλάμβανε τον πρώτο δήμο της χώρας.
Η εκλογική νίκη δίνει ισχυρή αναγνωρισημότητα ενώ παράλληλα ανεβάζει τις μετοχές του στην κομματική βάση με την οποία ήταν υποψήφιος. Αρκετοί ήταν εκείνοι που στην πάροδο του χρόνου μετακινηθούν από την πλατεία Κοραή στην Βουλή ενώ άλλοι θέλησαν να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος με την σημαία του οποίου είχαν εξελέγησαν δήμαρχοι. Ωστόσο μόνο ένας το κατάφερε αυτό μέχρι στιγμής και δεν ήταν άλλος από τον αείμνηστο Μιλτιάδη Έβερτ.
Ο Χάρης Δούκας που όπως όλα δείχνουν θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εάν τα καταφέρει πάει για να σπάσει δύο ρεκόρ. Θα είναι ο πρώτος δήμαρχος που σε λιγότερο από ένα χρόνο από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του στο Δήμο Αθηναίων θα είναι υποψήφιος για την προεδρία κόμματος. Δεύτερον θα είναι ο πρώτος οποίος εφόσον εκλεγεί θα είναι και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα Δήμαρχος. Αυτό άλλωστε δηλώνει ο ίδιος, πως θα παραμείνει στην θέση του.
Από την μεταπολίτευση και μετά έχουν καταγράφει αρκετά παραδείγματα δημάρχων που συγκρούστηκαν με τους προέδρους των κομμάτων. Ορισμένοι διαγράφηκαν, άλλοι δημιούργησαν δικά τους κόμματα και άλλοι έμειναν στα αζήτητα…
Ο Δημήτρης Μπέης ήταν ο πρώτος υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων του ΠΑΣΟΚ λίγο πριν από την έλευση του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία. Η ανάληψη της ηγεσίας από τον Κώστα Σημίτη άλλαξε τα δεδομένα. Η επιλογή του να βάλει την Μαρία Δαμανάκη να διεκδικήσει το δήμο της Αθήνας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Δημήτρης Μπέης διεγράφη και κατέβηκε απέναντι στην Μαρία Δαμανάκη με το κόμμα ΔΗΚΚΙ του Δημήτρη Τσοβόλα.
Ο Αντώνης Τρίτσης ήταν ένα πρόσωπο με ισχυρή προσωπικότητα που ήρθε σε αντίθεση με όλους και με όλα. Τα έβαλε με την εκκλησία, με τον πανίσχυρο Ανδρέα Παπανδρέου και κέρδισε τον δήμο της Αθήνας με αντίπαλο την Μελίνα Μερκούρη. Και αφού είδε πως δεν μπορούσε να είναι υπό την σκεπή κανενός κόμματος ίδρυσε το δικό του. Το Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα.
Ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν εκείνος που κατάφερε από την πλατεία Κοραή να μετακινηθεί στην Ρηγίλλης και να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΝΔ την οποία και τελικά κέρδισε. Άλλωστε οι μετοχές του είχαν ανεβεί κατακόρυφα εκείνη την περίοδο καθώς κατάφερε αρχικά να κερδίσει την δημαρχία σε μια περίοδο στην οποία μεσουρανούσε το ΠΑΣΟΚ.
Ο άγνωστος τότε διπλωμάτης Δημήτρης Αβραμόπουλος κατάφερε να κερδίσει τον πρώτο δήμο της χώρας με την σημαία της ΝΔ και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να εκτινάξει την δημοτικότητα του. Δεν έκρυψε ποτέ τις μεγάλες φιλοδοξίες που είχε για την κεντρική πολιτική σκηνή.
Συγκρούστηκε με τον Κώστα Καραμανλή αποχώρησε από τη ΝΔ και δημιούργησε το δικό του κόμμα το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών με το οποίο όμως δεν κατάφερε να πάει πολύ μακριά. Με την παραίτηση Καραμανλή από την ηγεσία της ΝΔ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιχείρησε να διεκδικήσει την προεδρία αλλά τελικά αποσύρθηκε στηρίζοντας τον Αντώνη Σαμαρά.
Η Ντόρα Μπακογιάννη μπορεί να διετέλεσε δήμαρχος Αθηναίων και να διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος ωστόσο η περίπτωση της είναι τελείως διαφορετική με τις προηγούμενες. Ήταν ένα στέλεχος που ήδη είχε κάνει μια πλούσια πολιτική διαδρομή καθώς είχε αναλάβει σημαντικά χαρτοφυλάκια και ήταν ένα από τα κορυφαία στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης πριν γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος Αθηναίων και μάλιστα την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων.
Ο τελευταίος πρώτος δημότης της χώρας που διεκδίκησε την ηγεσία ενός κόμματος ήταν ο Γιώργος Καμίνης. Ο μετριοπαθής χαρακτήρας του, τον έκανε συμπαθή στον χώρο της κεντροαριστεράς, ενώ ανέβασε τις μετοχές του όταν πήρε στα χέρια του κλειδιά της πρωτεύουσας τα οποία κατάφερε να πάρει από την κεντροδεξιά παράταξη. Ήταν υποψήφιος απέναντι στην Φώφη Γεννηματά για την Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει.