Οι δασμοί του Τραμπ στην Κίνα ίσως αποδειχτούν μία θαυμάσια ευκαιρία για τον Σι Ζινπίνγκ
Ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, ο Σι δεν έχει κρύψει ποτέ τη φιλοδοξία του να καταστήσει την Κίνα ηγέτιδα δύναμη στον πλανήτη.
Σε περίπτωση που η Κίνα εκνευρίστηκε με την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν επιπλέον δασμούς 10% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, σίγουρα το έκρυψε πολύ καλά, αναφέρει σε ανάλυσή του το BBC σχετικά με τον «εμπορικό πόλεμο» μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
Και παρά το γεγονός το Πεκίνο επέμεινε ότι δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο, περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή -τα μεσάνυχτα της Τρίτης (04/02)- για να ανακοινώσει αντίποινα, δηλαδή δασμούς από 10% έως 15% σε αμερικανικά προϊόντα, όπως άνθρακα, πετρέλαιο και αυτοκίνητα, και θα μπουν σε ισχύ στις 10 Φεβρουαρίου.
Ενδεχομένως, τονίζει το βρετανικό δίκτυο, η κινεζική κυβέρνηση να ήταν ψύχραιμη πιστεύοντας ότι μπορεί η απόφαση να ανακληθεί -όπως έγινε με το Μεξικό και τον Καναδά- ώστε να μη βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε συνέβη, καθώς οι συγκεκριμένοι δασμοί έρχονται να προστεθούν σε αυτούς που είχαν επιβληθεί κατά την πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ και παρέμειναν σε ισχύ και επί της Προεδρίας Μπάιντεν.
Τι έχει αλλάξει από την πρώτη «εποχή Τραμπ»
Όμως, πολλά έχουν αλλάξει από την πρώτη Προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Κατ’ αρχάς, η κινεζική οικονομία δεν είναι τόσο εξαρτημένη από την αμερικανική όσο ήταν το 2020. Το Πεκίνο έχει ενισχύσει τις εμπορικές του συμφωνίες σε ολόκληρη την Αφρική, τη Νότια Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Πλέον είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος περισσότερων από 120 χωρών.
Ειδικοί αναλυτές, μάλιστα, προειδοποιούν ότι επιπλέον 10% στους δασμούς μπορεί να μην δώσει στον Τραμπ το πλεονέκτημα που ο ίδιος πιστεύει ότι θα αποκτήσει έναντι του Πεκίνου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σι Ζινπίνγκ μπορεί να βλέπει μπροστά του μία θαυμάσια ευκαιρία. Την ώρα που ο Αμερικανός Πρόεδρος σπέρνει το διχασμό μεταξύ των συμμάχων της Δύσης, ο ίδιος μπορεί να θέλει να εμφανιστεί ως ένας ψύχραιμος, σταθερός παίκτης και, ταυτόχρονα, πιο ελκυστικός εμπορικός εταίρος από τις ΗΠΑ.
«Η πολιτική του ‘Πρώτα η Αμερική’ του Ντόναλντ Τραμπ φέρνει προκλήσεις και απειλεί σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου», υποστηρίζουν ειδικοί προσθέτοντας ότι «η υποβάθμιση της παγκόσμιας ηγεσίας των ΗΠΑ θα ευνοήσει την Κίνα».
Οι φιλοδοξίες του Σι Ζινπίνγκ
Ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, ο Σι δεν έχει κρύψει ποτέ τη φιλοδοξία του να καταστήσει την Κίνα ηγέτιδα δύναμη στον πλανήτη.
Από τότε που πέρασε η πανδημία, έχει κάνει πολλά ταξίδια στο εξωτερικό και έχει υποστηρίξει σημαντικούς διεθνείς θεσμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και συμφωνίες, όπως η Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα.
Τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας τον παρουσιάζουν ως έναν ηγέτη που βαθαίνει τις διπλωματικές σχέσεις της Κίνας με τις άλλες χώρες.
Σε αυτό το πλαίσιο, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε το 2020 ότι θα σταματήσει την αμερικανική χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Κίνα είπε ότι θα αυξήσει τη δική της χρηματοδότηση. Μάλιστα, πολλοί περιμένουν το Πεκίνο να κάνει κάτι αντίστοιχο και τώρα που ο Τραμπ σταμάτησε ξανά τη χρηματοδότηση στον ΠΟΥ.
Το ίδιο ισχύει και με το πάγωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια που έχει δημιουργήσει χάος σε πολλές χώρες – η Κίνα ίσως αποφασίσει να καλύψει το κενό που δημιούργησαν οι ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση.