Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης δεν γίνονται δέκτες μόνον όταν βολεύουν
Μερικά πράγματα δεν μπορεί να τα δέχεσαι «αλά καρτ». Δηλαδή δεν μπορείς όταν κάποια ενέργεια ή απόφαση κάποιων ή κάποιου οργάνου σε βολεύει, σε συμφέρει να θεωρείς ότι το πρόσωπο ή το όργανο αυτό κάνει καλά την δουλειά του και όταν κάποια άλλη απόφαση δεν είναι αυτή που ήθελες, τότε να θεωρείς το πρόσωπο ή το όργανο προκατειλημμένο και την απόφαση προϊόν συναλλαγής. Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για την δικαιοσύνη, η οποία είναι και το «τελευταίο καταφύγιο του απλού ανθρώπου», που έλεγαν παλιά ορισμένοι πολιτικοί.
Έτσι, η απόφαση της δικαιοσύνης – και μάλιστα με εμπλοκή και του ανώτατου βαθμού της, του Αρείου Πάγου- για το περίφημο θέμα των παρακολουθήσεων, απόφαση που κατέρριψε όλες τις κατηγορίες για συμμετοχή της κυβέρνησης σε ένα «όργιο παρακολουθήσεων», δεν μπορεί να μην είναι αποδεκτή, αν πιστεύουμε πως στην χώρα μας έχουμε ανεξάρτητη και δίκαιη δικαιοσύνη. Γιατί αν οι πολιτικοί που αντιδρούν στην απόφαση αυτή, θεωρούν πως η δικαιοσύνη είναι χειραγωγουμένη και οι δικαστές δεν κάνουν την δουλεία τους, έχουν μόνον ένα δρόμο να ακολουθήσουν. Συνολική καταγγελία του θεσμού και απαίτηση να αλλάξουν όλα. Από τις διαδικασίες μέχρι τους ανθρώπους-δικαστές.
Αντιλαμβάνομαι πως η αντιπολίτευση – και ιδίως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ Ν. Ανδρουλάκη- είχε επενδύσει στην όλη αυτή υπόθεση των υποκλοπών πάρα πολλά. Όχι μόνον κομματικά άλλα και προσωπικά. Το ίδιο, ίσως σε μικρότερο βαθμό έκαναν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ζήτησαν λοιπόν πριν δυο σχεδόν χρόνια, να υπάρξει έρευνα της δικαιοσύνης για το θέμα Η ερευνά έγινε και αποφάσισε πως δεν υπάρχει εμπλοκή κυβερνητικών και κρατικών αρχών στο ζήτημα .
Τώρα όμως, που η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν είναι σύμφωνη με τις απόψεις της, αμφισβητεί την απόφαση και ζητά να κληθεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου «να δώσει εξηγήσεις στην Βουλή».
Αφού ξεκαθαρίσουμε πως όταν ζητάς την επέμβαση ενός θεσμού, δεν είναι δυνατόν να μην δέχεσαι μετά την απόφαση του. Μπορεί να διαφωνείς, μπορεί να θεωρείς ότι η απόφαση δεν είναι σωστή ή δίκαια, όμως δεν μπορεί – ιδίως αν είσαι πολιτικός- να μην δέχεσαι την απόφαση αυτή. Σε αντίθετη περίπτωση , στην ουσία, καταλύεται μια εξουσία, που αποτελεί στις δημοκρατίες ανεξάρτητη και λεκτικό μηχανισμό κάθε άλλη ξυσιά.
Και όχι μόνον αυτό. Αναρωτιέμαι τι είδους λογική είναι να θέλεις να καλέσεις την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για «εξηγήσεις» στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής.
Όσοι ζητούν κάτι τέτοιο, δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό πέραν του ότι ίσως δεν είναι και νόμιμο, στην ουσία αποτελεί παρέμβαση στην δικαιοσύνη και κατάλυση της ανεξαρτησίας της. Και το χειρότερο όλοι αυτοί είναι οι ίδιοι που καταγγέλλουν την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη.
Για να μην επισημάνω πως η επιλογή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, την οποία σήμερα κόμματα της αντιπολίτευσης σχεδόν θέλουν να την βάλουν στην θέση της κατηγορουμένης, επελέγη με τις διαδικασίες που προβλέπει το σύνταγμα. Δεν «επιλέχθηκε από την Κυβέρνηση», όπως λέει η αντιπολίτευση. Υπήρξε λίστα υποψηφίων που πήγε στη Βουλή, υπήρξε ακρόαση των υποψηφίων με τη διάσκεψη των Προέδρων και μετά ψηφοφορία. Η κα. Αδειλίνη πήρε 21/25 ψήφους, συμπεριλαμβανομένου ΚΑΙ του ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη δε ψηφοφορία, είναι δεσμευτική για το υπουργικό συμβούλιο.
Όσο για το γιατί οι ιδιώτες που παραπέμπονται για τις παράνομες παρακολουθήσεις, θα δικαστούν για πλημμελήματα, τα πράγματα είναι απλά. Διότι άλλαξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ποινικό Κώδικα, δυο μέρες πριν κλείσει η Βουλή Τα αδικήματα αυτά, τόσο με τον προηγούμενο ΠΚ, όσο και με τις διορθώσεις που έγιναν μετα τις εκλογές του 2019, ήταν και παραμένουν κακουργήματα. Όμως ο νομός Σύριζα, λειτουργεί υπερ των κατηγορουμένων….
Και κάτι τελευταίο. Η παρακολούθηση του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ (την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτής) έγινε με όσα ορίζει ο νομός 2225/1994, δηλαδή κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ. Αρά νομίμως και με όλες τις τυπικές διαδικασίες.
Ίσως μάλιστα, αν δεν βλάπτονται ακόμα καίρια εθνικά συμφέροντα, θα πρέπει να μάθουμε ως πολίτες, γιατί τελικά θεωρήθηκε αναγκαίο να παρακολουθηθεί ο κ Ανδρουλάκης. Γιατί πρόκειται για αρχηγό κόμματος, που μάλιστα διεκδικεί την επανεκλογή του. Δεν πρέπει να ξέρουμε και οι πολίτες τον λόγο;