Μητσοτάκης: Μέτρα για αγροτικό πετρέλαιο και ρεύμα για να φρενάρουν τα τρακτέρ
Με έξι μέτρα συνολικού ύψους 232 εκατ. ευρώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνει εκ νέου στο αγροτικό μέτωπο την ώρα που τα μπλόκα δείχνουν να δυναμώνουν και οι αγρότες να δηλώνουν ανυποχώρητοι από τα αιτήματά τους.
Αναλυτικά τα μέτρα για τους αγρότες
- Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024. Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023.
-Η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
- Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
- Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
- Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.
- Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη Χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.
Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Η πρωτολογία του Πρωθυπουργού
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ ) στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 - με κόστος 82 εκατ. ευρώ.
Ανακοίνωσε επίσης πως η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε επιπλέον έκπτωση 10% στα τιμολόγια ρεύματος των αγροτών για την περίοδο Μάιος - Σεπτέμβριος
Συνολικά, όπως είπε ο Πρωθυπουργός δόθηκαν 1,1 δισ. ευρώ σε αγροτικές αποζημιώσεις με τα μισά χρήματα από αυτά να προέρχονται «από το υστέρημα των πολιτών».
«Οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει, αυτή η κυβέρνηση δεν θα επιστρέψει στο 'Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά'» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Θέλουμε να είμαστε γρήγοροι αλλά τσάμπα χρήμα δε θα μοιράσουμε» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας πως δεν υπάρχει ούτε ένας Θεσσαλός αγρότης που να δικαιούται αποζημίωση και να μην την έχει λάβει.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη την προσεχή εβδομάδα θα ανοίξει και ο δεύτερος κύκλος της Αρωγής ενώ ήδη περισσότεροι από 33.000 αγρότες και 2100 κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατ. ευρώ για τις ζημιές του 2023.
«Στήριξη στους δοκιμαζόμενους Θεσσαλούς και παράλληλα να ανακατασκευάσουμε τις υποδομές που διέλυσε η ορμή του νερού, αυτές είναι οι δυο προτεραιότητες μας και είναι μία άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα αφού ο προϋπολογισμός της θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ σε βάθος 3ετίας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Για τις αποζημιώσεις ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η Πρώτη Αρωγή έχει χορηγήσει 143 εκατ. ευρώ σε 43.000 αγρότες και επιχειρήσεις ενώ συνολικά οι αποζημιώσεις μπορεί να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.
Για τα σχολεία της περιοχής που επλήγησαν, τόνισε πως θα ανοίξουν σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν το χτύπημα του Daniel, την επόμενη σχολική χρονιά, με τις δωρεές των Ελλήνων εφοπλιστών.
«Μέχρι το τέλος του μήνα θα παραδοθεί το πόρισμα των Ολλανδών ειδικών για την επόμενη μέρα όλης της περιοχής», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία και η πολιτεία έπρεπε να κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς που είχε συνηθίσει, είναι μία πολυεπίπεδη προσπάθεια που απαιτεί χρόνο και διαρκή παρακολούθηση»
«Επικοινωνιακή διαχείριση από την κυβέρνηση»
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς αναπτύσσοντας την ερώτησή του κατηγόρησε την κυβέρνηση για «επικοινωνιακή διαχείριση» των προβλημάτων των αγροτών. «Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συκοφαντούσε τους αγρότες ότι είναι υποκινούμενοι από πολιτικά κόμματα» είπε ο κ. Χαρίτσης.
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς αναφερόμενος στην τροπολογία για το ηλεκτρικό ρεύμα των αγροτών τόνισε πως μέχρι τώρα τουλάχιστον 200 διακοπές ρεύματος έχουν γίνει σε ανθρώπους του Θεσσαλικού κάμπου που έχουν δει τις περιουσίες τους να καταστρέφονται την ώρα που δέχονται πιέσεις και από εισπρακτικές εταιρείες.
«Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει τη Θεσσαλία; Το φαινόμενο Daniel σάρωσε τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό ολόκληρης της περιοχής - οι άνθρωποι βιώνουν για δεύτερη φορά την καταστροφή μετά από την καταστροφή του Ιανού, όπου άκουσαν τις ίδιες εξαγγελίες αλλά πλέον είναι δύσπιστοι» τόνισε, ο κ. Χαρίτσης.