Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη-Μακρόν και το παρασκηνιο για τις φρεγάτες
Το πρωί της Τρίτης, 28 Σεπτεμβρίου, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να ανακοινώσουν έξω από το Ελιζέ μια αμυντική συμφωνία μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας.
Η συμφωνία, κατά πληροφορίες, θα συζητηθεί απόψε στο δείπνο του Γάλλου προέδρου και του Ελληνα πρωθυπουργού και θα ανακοινωθεί αύριο, με κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, στο προεδρικό μέγαρο, στα Ηλύσια Πεδία. Γι' αυτόν το λόγο άλλωστε μεταβαίνουν στο Παρίσι οι υπουργοί Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, οι οποίοι θα έχουν συζητήσεις και συναντήσεις με τους Γάλλους ομολόγους τους.
Πρόκειται για μια συμφωνία που θα ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, περιλαμβάνει την αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belharra και ακόμη τριών κορβετών Gowind.
Μενει να δούμε εάν οι τρεις κορβέτες θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία.
Σύμφωνα με πηγές από την ελληνική κυβέρνηση, η απόκτηση από τις Ενοπλες Δυνάμεις των τριών φρεγατών, οι οποίες θεωρούνται το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό όπλο για το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναβαθμίζει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Για «τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές» στην περιοχή κάνει λόγο κορυφαία πηγή των Ενόπλων Δυνάμεων και τονίζει ότι «με αυτήν την προσθήκη οι συσχετισμοί στο πεδίο Ελλάδας και Τουρκίας αλλάζουν καθοριστικά υπέρ μας».
Η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Παρισιού φέρεται να έχει και το «πράσινο φως» από την Ουάσιγκτον, προκειμένου να κατασταλεί η οργή Μακρόν από τη συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση του κολοσσιαίου συμβολαίου προμήθειας πυρηνοκίνητων γαλλικών υποβρυχίων Shortfin Barracuda.
Μένει βέβαια να δούμε εάν θα ωφεληθεί σε κάτι η ελληνική οικονομία και αν οι Γάλλοι δεσμευτούν σε οποιοδήποτε υποέργο από την Ελληνική δημόσια και ιδιωτική αμυντική βιομηχανία. Μαζί με την προμήθεια των αεροσκαφών Ραφάλ θα πρόκειται πραγματικά για την αγορά της χιλιετίας που θα ξεπεράσει τα 10 δισ ευρώ χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιο ακριβώς αποτύπωμα θα αφήσει στην ελληνική οικονομία πέρα από την αναντίρρητη ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας.
Οικονόμου για ελληνογαλλική συμφωνία: «Ας κάνουμε λίγη υπομονή»
Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, με τον Γιάννη Οικονόμου να απαντά: «Ας κάνουμε λίγη υπομονή».