Οι αμυντικές δαπάνες «διχάζουν» την Κεντροαριστερά - Τι θα κάνουν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά
Ένα ακόμη «εμπόδιο» στη συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων αυτή τη φορά με αφορμή τον προϋπολογισμό και τις αμυντικές δαπάνες. Πιέζει για το «όχι» τον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Αριστερά.
Ένα ακόμα «εμπόδιο» στη συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων φαίνεται πως «υψώνουν» οι αμυντικές δαπάνες που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό για το 2025, καθώς τα κοινοβουλευτικά κόμματα του χώρου έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, με το ΠΑΣΟΚ να ετοιμάζεται να τις υπερψηφίσει, τη Νέα Αριστερά να τις καταψηφίσει και τον ΣΥΡΙΖΑ να ταλαντεύεται για το τι θα πρέπει να πράξει.
«Ναι» από το ΠΑΣΟΚ
Η Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζεται να πράξει όπως έπραττε και τα χρόνια που αποτελούσε τον έναν εκ των δύο ισχυρών πόλων του πολιτικού συστήματος, τα χρόνια που βρίσκονταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να υπερψηφίσει, δηλαδή, τις αμυντικές δαπάνες, παρά το γεγονός ότι θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό.
Πλέον, έχοντας βρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κοινοβουλευτικά και όντας δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, επιδιώκει να δείξει ότι αποτελεί τη θεσμική εναλλακτική απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Έτσι κι αλλιώς, δεν φαίνεται να «συγκινείται» από τη συζήτηση για την ανασυγκρότηση της λεγόμενη «Κεντροαριστεράς». Αντίθετα, έχει επιλέξει την αυτόνομη πορεία – αν και δεν θα έλεγε «όχι» στην αμφίπλευρη διεύρυνση με πρόσωπα που δεν αποτελούν «κόκκινο πανί» για τη βάση του κόμματος. Όλα αυτά, όμως, εν ευθέτω χρόνω, αφού δεν βιάζεται να πραγματοποιήσει «μεταγραφές».
«Όχι» από Νέα Αριστερά
Η στάση που θα κρατήσει η Νέα Αριστερά απέναντι στις αμυντικές δαπάνες, είναι καθαρή εδώ και μήνες. Θα τις καταψηφίσει και μάλιστα με μεγάλη ευκολία – όπως, άλλωστε, και το σύνολο του Προϋπολογισμού.
Το θέμα, όμως, είναι ότι από την Πατησίων -όπου και βρίσκονται τα γραφεία της Νέας Αριστεράς- έχουν θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει οποιαδήποτε συζήτηση συνεργασίας με άλλα κόμματα του ευρύτερου χώρου, τη στάση που θα κρατήσει έναντι των αμυντικών δαπανών.
«Το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει πως θα υπερψηφίσει τους υπερεξοπλισμούς, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική επιλογή στροφής προς τα δεξιά και την επαναφορά του συναινετικού δικομματισμού», ανέφερε σε δήλωση της, δείχνοντας πως δεν υπολογίζει σε καμία περίπτωση τη Χαριλάου Τρικούπη για μελλοντικές συνεργασίες.
Ωστόσο, ενδιαφέρον έχει η πίεση που ασκεί στον ταλαντευόμενο ΣΥΡΙΖΑ. « Αναμένουμε καθαρές κουβέντες και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα καταψηφίσει ή θα δώσει ξανά στήριξη στην κυβέρνηση, όπως έπραξε στον προϋπολογισμό του 2024;», τονίζει στην ίδια ανακοίνωση η Νέα Αριστερά.
Υπό σκέψη ο ΣΥΡΙΖΑ
Η Κουμουνδούρου αμφιταλαντεύεται για το τι θα πράξει. Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπάρχουν δύο τάσεις. Μια πλειοψηφική που ζητάει την υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών, επικαλούμενη ένα «εθνικό καθήκον» - το οποίο προφανώς οι ίδιοι άνθρωποι δεν εκπλήρωσαν την περασμένη τετραετία, καθιστώντας -εκ των πραγμάτων- έωλο το επιχείρημα τους.
Παράλληλα, υπάρχει μια τάση που προτείνει είτε το «όχι», είτε το «παρών», προβάλλοντας το μεγάλο ύψος τους -3% επί του ΑΕΠ, από τα μεγαλύτερα στο ΝΑΤΟ- την «αδιαφάνεια» και την «υπερκοστολόγηση» στους εξοπλισμούς που διαχρονικά καταλογίζουν στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Επίσης, γνωρίζουν πολύ καλά πως η πιθανή καταψήφιση θα προσφέρει πρόσφορο έδαφος σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ-κόμμα Κασσελάκη να τους χαρακτηρίσουν «εθνική εξαίρεση». Την ίδια, όμως, στιγμή ξέρουν ότι το «όχι» τους θα στείλει ένα μήνυμα συσπείρωσης στα κόμματα και τους ψηφοφόρους του «όλου ΣΥΡΙΖΑ».
Η Πολιτική Γραμματεία και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα λάβουν την οριστική απόφαση, τις επόμενες ώρες.