Οι 5 κακές συνήθειες που αποκτούμε με τη δίαιτα
Συνήθως όταν μιλάμε για δίαιτες, ακούμε μόνο για πλεονεκτήματα και όχι για τα πιθανά μειονεκτήματά τους.
Όλοι έχουμε κάνει γρήγορες, εντυπωσιακές και «θαυματουργές» δίαιτες με αποτελέσματα που συνήθως δεν κρατούν πολύ.
Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν αναφερόμαστε σε δίαιτα, μιλάμε για τους περιορισμούς που προέρχονται από μια νέα τάση, μια αποτοξίνωση των πέντε ημερών κ.ά., και όχι από μια διατροφή που κάνουμε μετά από συζήτηση με τον γιατρό μας, για να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα προβλήματα αλλά και να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας.
Αυτές οι δίαιτες μπορούν να μας γεμίσουν με κακές συνήθειες που είναι δύσκολο να αποβάλλουμε.
Οι 5 κακές συνήθειες που αποκτάμε με μια ακατάλληλη δίαιτα
Η κατανόηση των μειονεκτημάτων και των συνεπειών μιας ακραίας δίαιτας θα μας βοηθήσει ώστε την επόμενη φορά που θα ακούσουμε για γρήγορη απώλεια βάρους, απλά να πούμε, όχι.
Έτσι, όταν θα είμαστε πραγματικά έτοιμες/οι για την αλλαγή στον τρόπο που τρώμε και σκεφτόμαστε γύρω από το φαγητό, να πάρουμε τη σωστή απόφαση και να δούμε το θέμα πιο ολιστικά.
Ακραίες επιθυμίες
Όταν ζούμε υπό το καθεστώς έντονου περιορισμού, κάτι το οποίο λαχταράμε να φάμε, το αγαπημένο μας γλυκό για παράδειγμα, γίνεται εμμονή. Η άρνηση και η κατάταξη του ως κάτι βλαβερό το κάνει ακόμη πιο «ποθητό» και μπορεί εύκολα να κυριεύσει το μυαλό μας.
Έτσι ενώ στην αρχή ο περιορισμός λειτουργεί, στη συνέχεια μετατρέπεται σε ακραία λαχτάρα, με τελικό αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου.
Απόκτηση ανθυγιεινής σχέσης με το φαγητό
Οι δίαιτες λειτουργούν με κυκλικό τρόπο. Με το τέλος της δίαιτας επιστρέφουμε στην «κανονική» μας ζωή, δηλαδή στις παλιές διατροφικές μας συνήθειες.
Και καθώς τα αποτελέσματα της δίαιτας που ολοκληρώσαμε θα χαθούν σύντομα, θα πάμε στην επόμενη, πράγμα που δημιουργεί μια ανισορροπία και είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο μειονέκτημα της δίαιτας. Νιώθουμε ότι είτε «είμαστε καλοί», είτε «είμαστε κακοί», χωρίς να υπάρχει το ενδιάμεσο.
Αγνοούμε τα σημάδια του σώματός μας
Όταν ακολουθούμε συνεχώς τους κανόνες κάποιου άλλου, δεν μπορούμε να διακρίνουμε τι είναι καλό για το δικό μας σώμα.
Το σώμα μας, μας μιλάει, μας λέει τι μας αρέσει και τι όχι, μας ενημερώνει όταν πεινάμε ή πότε χορτάσαμε. Οι δίαιτες όμως μας λένε ότι πρέπει να τρώμε έναν συγκεκριμένο αριθμό γευμάτων την ημέρα, που περιέχουν συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων, που μπορούν να καταναλωθούν μόνο σε συγκεκριμένες ώρες.
Έτσι παλεύουμε με τον εαυτό μας, αγνοούμε τα σημάδια που μας δίνει το σώμα μας και δεν συνεργαζόμαστε μαζί του για μια ισορροπημένη και βιώσιμη σχέση με το φαγητό. Εργαζόμαστε δηλαδή εναντίον του καθώς οι δίαιτες μας μαθαίνουν να αγνοούμε τις ενδείξεις.
Ασχολούμαστε όλη μέρα με το φαγητό
Όταν κάνουμε δίαιτα, το φαγητό γίνεται περίπλοκο και χρονοβόρο. Η παρασκευή των γευμάτων, οι κανόνες που πρέπει να θυμόμαστε, οι επιλογές των δραστηριοτήτων μας και η δομή της ημέρας μας, εξαρτώνται πλέον από το πότε και τι θα φάμε, γιατί συνήθως οι fast track δίαιτες έχουν και αυστηρούς κανόνες.
Το φαγητό όμως, είναι η πηγή της ενέργειας μας και προορίζεται να μας προσφέρει απόλαυση όχι ταλαιπωρία.
Δεν απολαμβάνουμε την επιτυχία
Οι δίαιτες λειτουργούν προσωρινά αναλόγως και του πόσο ακραίες είναι. Εφόσον ακολουθείτε τους κανόνες, θα δείτε κάποια αποτελέσματα. Αλλά πολύ σύντομα βρίσκεστε και πάλι στην αρχή.
Η επιτυχία δεν είναι ποτέ διατηρήσιμη ή βιώσιμη, με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο άγχους και απογοήτευσης.
Συμπερασματικά, για να αποκτήσουμε μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό και να αλλάξουμε τον τρόπο που τρεφόμαστε εάν μας ενοχλεί ή βλάπτει την υγεία μας, θα πρέπει να το πάρουμε βαθιά μέσα μας απόφαση και με τη βοήθεια ειδικών να βρούμε τι μας ταιριάζει και τι αποδίδει, έχοντας τον έλεγχο των πράξεων μας.