Οι 11 κλινικές δοκιμές που αναμένεται να διαμορφώσουν την Ιατρική το 2025
«Ο κατάλογος αντικατοπτρίζει τις ανησυχητικές προκλήσεις για την υγεία που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος το 2025, με νέες θεραπείες και τεχνολογίες».
Τις 11 κλινικές δοκιμές που αναμένεται να διαμορφώσουν την Ιατρική το 2025 αναδεικνύει το περιοδικό «Nature Medicine».
«Ο κατάλογος αντικατοπτρίζει τις ανησυχητικές προκλήσεις για την υγεία που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος το 2025, με νέες θεραπείες και τεχνολογίες που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του καρκίνου, του υποσιτισμού, της κακής ψυχικής υγείας και των επιπτώσεων της ακραίας ζέστης», σημειώνει ο Μπεν Τζόνσον, senior editor στο «Nature Medicine».
«Ορισμένες είναι νέες θεραπείες που δεν έχουν δοκιμαστεί ποτέ ξανά σε ανθρώπους, όπως δύο διαφορετικοί τύποι γονιδιακής θεραπείας. Άλλες αγκαλιάζουν την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των chatbots και των τεχνολογιών των smartphones για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, τη βοήθεια στις εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και την υποστήριξη των παιδιών με αυτισμό ώστε να μάθουν κοινωνικές δεξιότητες», προσθέτει ο ίδιος.
Ψυχική υγεία
Η ψυχική υγεία κατέχει εξέχουσα θέση στη φετινή λίστα, ιδίως με την κλινική δοκιμή που περιλαμβάνει μία κινητή εργαλειοθήκη για την υποστήριξη των εφήβων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπως η Κένυα. Η εργαλειοθήκη έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα παιδιά να αυτοαξιολογήσουν τις ανάγκες τους για ψυχική υγεία και να συνδεθούν με τους συνομηλίκους τους, ενώ οι ερευνητές ενδιαφέρονται να μελετήσουν τα βαθύτερα αίτια της συμπεριφορικής βίας σε αυτόν τον πληθυσμό. Σε άλλη έρευνα, μια επιστημονική ομάδα δοκιμάζει διαφορετικούς τρόπους χρήσης προϊόντων κανναβιδιόλης για τη θεραπεία της ψύχωσης, σε κλινικές δοκιμές με 1.000 συμμετέχοντες σε 30 τοποθεσίες σε έντεκα χώρες.
Υγεία των γυναικών
Η υγεία των γυναικών είναι επίσης ένας σημαντικός τομέας που αναδεικνύεται μέσα από τη συγκεκριμένη λίστα. Οι ερευνητές αναζητούν μια διαφορετική, πιο εξατομικευμένη προσέγγιση για τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού μέσα από μια συνεχιζόμενη κλινική δοκιμή, όπου συμμετέχουν 53.000 γυναίκες σε έξι χώρες, στις μισές από τις οποίες ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού προσδιορίστηκε με τη χρήση τεστ DNA. Την ίδια ώρα αναπτύσσεται ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τις γυναίκες στην πρόσβασή τους σε εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η δοκιμή αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.
Αυτισμός
Η τεχνολογία έχει επιστρατευθεί και στην περίπτωση των παιδιών με αυτισμό, για τα οποία σχεδιάστηκε ένα παιχνίδι για κινητά τηλέφωνα, χρήσιμο εργαλείο στην παροχή θεραπειών που αυξάνουν την κοινωνική επαφή και την προσοχή, ενώ μειώνουν το άγχος. Η κλινική δοκιμή είναι σε εξέλιξη σε παιδιά με αυτισμό ηλικίας 2-8 ετών.
Διατροφή
Στη λίστα αναδεικνύονται δύο έρευνες στον τομέα της διατροφής. Σε μια ανάλυση 8.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ οι ερευνητές θα καταγράψουν τη διατροφή, τη γενετική, το μικροβίωμα, τις συνήθειες του τρόπου ζωής και το ιστορικό υγείας των συμμετεχόντων και θα προσπαθήσουν να προβλέψουν πώς διαφορετικές διατροφικές συνήθειες θα επηρεάσουν τους ανθρώπους. Ένα άλλο έργο με την ονομασία ALIMUS θα μελετήσει πώς η οικιακή καλλιέργεια λαχανικών στην Κένυα και τη Μπουρκίνα Φάσο θα μπορούσε να συμβάλει στη γεφύρωση του διατροφικού χάσματος για τα παιδιά και τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς η κλιματική αλλαγή μειώνει τη διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών στα εδάφη.
Καρκίνος
Μεταξύ των πολυαναμενόμενων για το 2025 εξελίξεων στην Ιατρική συμπεριλαμβάνεται επίσης η δοκιμή PSMAddition, η οποία αποσκοπεί στη μελέτη της χρήσης Λουτέσιου-177, ενός φαρμάκου που περιέχει ραδιενεργό υλικό, στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη σε 1.126 ασθενείς.
Ακραία ζέστη
Σε μια άλλη μελέτη σε 1.200 άτομα στη Μπουρκίνα Φάσο οι στέγες που καλύπτονται με ένα ιδιαίτερα ανακλαστικό υλικό προκειμένου να μειώσουν τη θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους διερευνήθηκαν ως λύση για την αντιμετώπιση της ακραίας ζέστης και την πρόληψη των ασθενειών που σχετίζονται με αυτήν.
Δρεπανοκυτταρική νόσος
Οι συντάκτες αναφέρουν και την κλινική δοκιμή Beacon, που αξιολογεί έναν νέο τύπο γονιδιακής θεραπείας, η οποία θα διορθώσει τα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα σε ασθενείς με σοβαρή δρεπανοκυτταρική νόσο. Παρόλο που επισημαίνεται ότι ένας ασθενής σε αυτή τη δοκιμή πέθανε κατά τη διάρκεια της θεραπείας, τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι αυτό οφειλόταν στη διαδικασία αυτή και η δοκιμή βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Τέλος, περιλαμβάνονται στη λίστα οι δοκιμές για φάρμακο κατά της γενετικής νευροεκφυλιστικής νόσου Prion.