Ογκόλιθοι της ακροδεξιάς, υπερτιμημένη Dimand, ο Γερμανός ματώνει, παιδιά από μικρά στο lobbying, κέρδη στα αεροδρόμια
Προεκλογικό τριήμερο. Μαύρο τριήμερο για τους υποψήφιους που αλλάζουν τα σχέδιά τους ανάλογα με τον καιρό, τις τοπικές εκδηλώσεις αλλά και τις επισκέψεις σε γνωστούς και φίλους. Οι πιο ανήσυχοι βρίσκονται στην ακροδεξιά αγέλη, όπου στριμώχνονται πολλοί για το ποιος θα πρωτοπάρει τις έκθετες ψήφους. Υπομονή θα περάσει κι αυτό αλλά θα επανέλθουν στο δεύτερο γύρο αν βέβαια μπορέσουν να συνεννοηθούν οι ογκόλιθοι της πολιτικής σκέψης Μπογδάνος, Κασιδιάρης, Εμφιετζόγλου και διάφοροι φιλόδοξοι αχυράνθρωποι.
Προεκλογική εκκαθάριση. Λιγότερος από ένας μήνας έμεινε για τις εκλογές και σε πολλά υπουργεία ζήτησαν από τους υπαλλήλους να «καθαρίσουν» τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές από περιττά ή περίεργα αρχεία. Μπορεί το κόμμα της σημερινής κυβέρνησης να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να ξανακυβερνήσει, αλλά κανένας υπουργός δεν έχει την βεβαιότητα ότι θα βρεθεί στα ίδια γραφεία.
Όλοι στους Δελφούς. Μετά τη αναγκαστική αργία εξαιτίας της πανδημίας, οι οργανωτές του Φόρουμ στους Δελφούς έχουν πιένες. Η οικονομική ελίτ και οι πολιτικοί παράγοντες περνούν με βιασύνη από το event, το οποίο λόγω του ορυμαγδού εκδηλώσεων και εκλογών, στριμώχνεται στις ειδήσεις και πολλά περνάνε απαρατήρητα.
Εντύπωση προκάλεσε η συμμετοχή για δεύτερη φορά εννέα παιδιών της Ελληνικής Αγωγής του φορέα δηλαδή που δραστηριοποιείται ο Άδωνις Γεωργιάδης και η σύζυγός του Ευγενία Μανωλίδου.
Μπορεί ο υπουργός να πρόβαλε ως θετική την παρουσία των παιδιών και του υιού του Αλκαίου (σ.σ. ο ίδιος προβάλει τον υιό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), αλλά βρε αδελφέ, τί δουλειά έχουν τα παιδιά σε ένα φόρουμ, που αφορά χρήμα, lobbying και μπίζνες! Ήταν μάλιστα η δεύτερη χρονιά που η Ελληνική Αγωγή έβαλε τα παιδιά στο Οικονομικό Φόρουμ. Από μικροί στο lobbying και στην πολιτική.
Η υπερτιμημένη Dimand. Κάτι, που δεν μου αρέσει καθόλου είναι η πορεία της τιμής της μετοχής της εταιρείας Dimand. Η μετοχή αυτή την εβδομάδα έγραψε το 11 μπροστά. Και αυτό, όχι επειδή η τιμή κινείται προς τα πάνω, αλλά το αντίθετο, προς τα κάτω. Η μετοχή μπήκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 6 Ιουλίου 2022 με τιμή 15 ευρώ. Αργά αλλά σταθερά διολισθαίνει, όλους αυτούς τους δέκα μήνες μετά την εισαγωγή της. Την Πέμπτη 27/4 έκλεισε στα 11,85 ευρώ με ελάχιστη τιμή τα 11,5 ευρώ που είναι η χαμηλότερη τιμή από την εισαγωγή της.
Συνεπώς, μέχρι τώρα οι επενδυτές που αγόρασαν μετοχές μέσω της δημόσιας εγγραφής και κρατούν τις μετοχές έχουν σημαντικές απώλειες 21%, ποσοστό υψηλό, και σε απόλυτα νούμερα και συγκριτικά με τον Γενικό Δείκτη. Ο Γενικός Δείκτης το ίδιο διάστημα έχει καταγράψει άνοδο 22%. Η υποαπόδοση 40% είναι πολύ μεγάλο νούμερο, δυσάρεστο για μία καλή κατά τα άλλα, εταιρεία που έχει ισχυρή παρουσία στον κλάδο της ανάπτυξης ακινήτων.
«Ματώνει» ο Γερμανός. Άλλη μία είδηση από αυτές, που είναι στενόχωρες για τους μετόχους προέρχεται από την εταιρεία του Πάνου Γερμανού που εκμεταλλεύεται τα καταστήματα Public και Media Markt. Ο μέτοχος όσα λεφτά και εάν έχει προσωπικά (σ.σ. για τον Πάνο Γερμανό η αναφορά), στην περίπτωση της Public έχει «ματώσει» κάνοντας τη μία αύξηση κεφαλαίου μετά την άλλη. Δεν έχει πολλούς μήνες που τέλειωσε μια αύξηση κεφαλαίου στην οποία ο μέτοχος έβαλε περίπου 30 εκατ. ευρώ και ακολούθησε άλλη μεγαλύτερη στην οποία ο μέτοχος έβαλε 40 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια μια πρόσθεση μας δείχνει ότι το τελευταίο πεντάμηνο έχει βάλει 70 εκατ. ευρώ. Μπράβο πάντως στον Πάνο Γερμανό που συνεχίζει να στηρίζει το εγχείρημα. Δύο είναι τα ενδεχόμενα, γνωρίζει κάτι ή είναι ξεροκέφαλος. Μπορεί και τα δύο.
Αν πάντως ήταν στη θέση του ο Γεράρδος του Πλαίσιο, θα το είχε κλείσει προ πολλού, λένε κάποιοι. Και ο νοών νοείτο.
Στην πόρτα εξόδου. Αλλαγές έχουμε και στις εταιρείες Asset Management της Allianz μετά την εξαγορά που έκανε του ομίλου της Ευρωπαϊκής Πίστης. Στην Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΔΑΚ, η οποία παίρνει τον δρόμο της συγχώνευσης με την ΑΕΔΑΚ της Allianz, τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά το 2022. Εμφάνισε ζημιές, είχε λιγότερα έσοδα κατά 131 χιλιάδες ευρώ ή 9,5% (1,244 εκατ. από 1,375 εκατ. το 2021) και επιπλέον ανέβασε πολύ τις δαπάνες. Έτσι το καθαρό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό -153 χιλιάδες ευρώ από κέρδη 261 χιλιάδες ευρώ το 2021. Από την εταιρεία έχει παραιτηθεί ο Χρήστος Γεωργακόπουλος (ιδρυτής της Ευρωπαϊκής Πίστης και αυτός που πούλησε στην Αllianz) ενώ πρόσφατα παραιτήθηκαν οι Ηλίας Λεκκός και Γιώργος Θεοδωρόπουλος.
Πρόεδρος έχει αναλάβει «το παιδί της Allianz», ο Γιώργος Χρυσικός από την Λειβαδιά ορμώμενος. Εσχάτως και υποστηρικτής του Κυριάκου, όπως και πολλοί άλλοι που αγάπησαν το χρήμα.
Ο Χρήστος Γεωργακόπουλος είχε οριστεί πρόεδρος στην Allianz ΑΕΔΑΚ αλλά παραιτήθηκε (μαζί με το παπιγιόν που φορά καθημερινά) και από αυτή. Τη θέση του ανέλαβε ο Θωμάς Κωνσταντινίδης, 50 ετών, που γεννήθηκε στη Γερμανία.
Από το Μαρόκο στη Χαλκιδική. Έντονη κινητικότητα υπάρχει και στον κλάδο των ξενοδοχείων, που αναζωογονούνται μετά τον κορονοϊό. Πολλοί γνωρίζουν ότι η Goldman Sachs αγόρασε κάποια ξενοδοχεία στη Χαλκιδική. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως εμπλέκονται υψηλόβαθμα στελέχη, όπως ο διευθύνων εταίρος της Goldman Sachs στο Λονδίνο Ναμπίλ Ακεντίμ (Nabil Aquedim). Η ιστορία του είναι εντυπωσιακή, καθώς γεννήθηκε στο Μαρόκο και μεγάλωσε στη Γαλλία, όπου και σπούδασε. Τώρα και βόρεια Ελλάδα, γιατί σαν την Χαλκιδική δεν υπάρχει!
Win – win ή μήπως όχι; Οι εταιρείες του ομίλου Fraport στην Ελλάδα (Fraport Greece A και Fraport Greece B) δημοσιοποίησαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το 2022. Από αυτά προκύπτει ότι αποκαταστάθηκε η κίνηση στα αεροδρόμια και πλέον οι αποδόσεις είναι ικανοποιητικές. Ο τζίρος των 444 εκατ. ευρώ και για τις δύο ομάδες αεροδρομίων (Α+Β) ή 236,3 εκατ. ευρώ για την ομάδα Α και 207,7 εκατ. ευρώ για την ομάδα Β, έφερε κέρδη προ φόρων 62,9 εκατ. ευρώ ή 47,9 και 15 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα κέρδη αυτά είναι χωρίς την αποζημίωση από τον κορονοϊό (αν προστεθεί και η αποζημίωση τα κέρδη ήταν μεγαλύτερα ήτοι 86,4 εκατ. ευρώ ή 59,5 εκατ. ευρώ για την ομάδα Α και 18,5 εκατ. ευρώ για την ομάδα Β).
Για να δούμε εάν τα αεροδρόμια αναπτύχθηκαν ή όχι ας συγκρίνουμε με τα μεγέθη του 2019. Τότε, τα οι δύο εταιρείες είχαν πετύχει έσοδα 464 εκατ. ευρώ (248 και 216 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) και είχαν κάνει κέρδη προ φόρων μόλις 16,4 εκατ. ευρώ (ή 21 εκατ. ευρώ κέρδη για την ομάδα Α και ζημιές 4,6 εκατ. ευρώ για την ομάδα Β).
Βέβαια το μεγαλύτερο μέρος των κερδών δεν είναι από τον αέρα, τα αεροπλάνα αλλά από το έδαφος, τους επιβάτες που καταναλώνουν στα καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια. Γιαυτό ο πόλεμος Βενέτη, Γρηγόρη και Goody’s – everest που ελέγχει πολλά εστιατόρια με άλλες επωνυμίες.
Αυτά που αξίζουν. Περίοδος έντονων (ας πούμε…) προεκλογικών αντιπαραθέσεων θυμήθηκα την πολυετή αντιπαράθεση του συγκροτήματος The Verve από το Μάντσεστερ με δύο σπουδαίους μουσικούς τους Μικ Τζάγκερ με τον Κηθ Ρίτσαρντς που διεκδικούσαν την πατρότητα ενός γνωστού τραγουδιού και οι οποίοι τελικά, έχασαν. Όποιοι κι αν ήταν οι δημιουργοί είναι το εξαιρετικό Bitter Sweet Symphony.
https://www.youtube.com/watch?v=1lyu1KKwC74
Άρχισε να μας πιάνει για τα καλά η άνοιξη, η φύση κλπ. συνεπώς είναι η ώρα για Μπομπ Μάρλεϊ, Three Little Birds.
https://www.youtube.com/watch?v=HNBCVM4KbUM