Οδήγηση στη Γαλλία-Τι πρέπει να γνωρίζεις
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μία πολύ καλή αφορμή για ένα ταξίδι στην πόλη του φωτός, ενώ μόλις τελειώσουν οι αγώνες υπάρχουν πολλά πράγματα να δεις.
Ένα road - trip στη Γαλλία, θα σου αποκαλύψει, εκτός από το μεγαλείο των Ολυμπιακών Αγώνων και μία εκπληκτική χώρα για διακοπές. Μόλις τελειώσουν οι αθλητικές διοργανώσεις θα έχεις την ευκαιρία να επισκεφθείς είτε τον πολυσύχναστο νότο ή τον ιδιαίτερο βορρά. Όποιον προορισμό και αν επιλέξεις θα χρειαστεί να οδηγήσεις (ή να οδηγήσετε) πολύ γράφοντας πολλά χιλιόμετρα. Έτσι είναι καλό να ξέρεις τις ιδιαιτερότητές τους.
Άδεια δίπλωμα ασφάλεια
Αυτά θα ζητήσουν πρώτα από όλα οι αστυνομικοί και καλό είναι να έχεις όλα τα έγγραφά σου σε ισχύ. Έτσι όταν ταξιδεύεις με αυτοκίνητο σε άλλη χώρα της ΕΕ βεβαιώσου ότι η άδεια οδήγησης και η ασφαλιστική σου κάλυψη ισχύουν στις χώρες που θα επισκεφτείς.
Άδεια οδήγησης ΕΕ
Εφόσον η άδειά σου έχει εκδοθεί σε χώρα της ΕΕ, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις οπουδήποτε εντός της Ευρώπης. Πριν από την αναχώρησή σου, βεβαιώσου ότι η άδειά οδήγησής εξακολουθεί να ισχύει. Αν λήξει ενόσω ταξιδεύεις στο εξωτερικό, γίνεται αυτόματα άκυρη και πιθανόν να μην αναγνωρίζεται σε άλλες χώρες.
Δεν μπορείς να οδηγείς σε άλλη χώρα με προσωρινή άδεια οδήγησης ή ανάλογο πιστοποιητικό.
Ασφάλεια αυτοκινήτου
Η πινακίδα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου σας αποτελεί απόδειξη ότι είσαι ασφαλισμένος . Αυτό σημαίνει ότι η αστυνομία της άλλης χώρας συνήθως δεν σε σταματά μόνο για να ελέγξει αν το αυτοκίνητό σας είναι ασφαλισμένο. Αν ταξιδεύεις με ρυμουλκούμενο, πρέπει να είναι και αυτό ασφαλισμένο. Σε μερικές χώρες της ΕΕ πρέπει να έχεις ασφαλισμένο το ρυμουλκούμενο ξεχωριστά. Ρώτησε τον ασφαλιστή σου σχετικά με αυτό, προτού ξεκινήσεις.
Πρέπει πάντα να έχεις τα ασφαλιστικά έγγραφα μαζί σου. Αυτό θα σε διευκολύνει πολύ σε περίπτωση ατυχήματος ή ελέγχου από την αστυνομία.
Αυτοκόλλητο ρύπων
Αν έχεις σκοπό να περάσεις από μεγάλες πόλεις θα χρειαστεί να αγοράσεις ένα γαλλικό αυτοκόλλητο ρύπων (αυτοκόλλητο που αναφέρει τους ρύπους του αυτοκινήτου σου) καθώς είναι πλέον υποχρεωτικό σε ορισμένες περιοχές. Εάν δεν έχεις, ενδέχεται να πάρεις πρόστιμο ή να μην μπορείς να μπεις σε συγκεκριμένες πόλεις σε συγκεκριμένες ώρες.
Αυτά τα αυτοκόλλητα, γνωστά ως "Crit'air", υποδηλώνουν το επίπεδο των εκπομπών που παράγει το όχημά σου και βασίζονται στην βαθμολογία εκπομπών του αυτοκινήτου σε ευρώ .
Υπάρχει πιθανότητα, αν οδηγείς ένα μεγάλο αυτοκίνητο, να μην επιτρέπεται η είσοδος σε συγκεκριμένες πόλεις σε συγκεκριμένες ώρες με βάση τα επίπεδα ποιότητας του αέρα εκείνη την ημέρα.
Γιλέκο(α) ασφαλείας
Γιλέκα υψηλής ορατότητας (ένα ανά επιβάτη) πρέπει να υπάρχουν μέσα στο αυτοκίνητο σε περίπτωση βλάβης του αυτοκινήτου . Οι Γάλλοι αστυνομικοί το θεωρούν σημαντικό. Αν βγεις να αλλάξεις λάστιχο και δεν το φοράς κινδυνεύεις με βαρύ πρόστιμο.
Προειδοποιητικό τρίγωνο
Μαζί με το γιλέκο το προειδοποιητικό τρίγωνο είναι απαραίτητο στη Γαλλία. Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν ένα στο βασικό εξοπλισμό.
Σε περίπτωση ανάγκης τοποθέτησε το έως και 50 μέτρα μακριά από το όχημα.
Ανταλλακτικοί λαμπτήρες
Σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να έχεις ένα κιτ ανταλλακτικών λαμπτήρων για το αυτοκίνητο, σε περίπτωση βλάβης. Ενώ εμείς λέμε θα την αλλάξουμε αργότερα , η γαλλική αστυνομία θέλει να την αλλάξεις επί τόπου και να μετακινηθείς στη συνέχεια. Με την αγορά ενός κιτ γλυτώνεις την ανεπιθύμητη προσοχή και το πρόστιμο.
Κιτ αλκοτέστ
Από το 2020 είναι υποχρεωτικό να έχεις μαζί σου προσωπικό κιτ αλκοτέστ με τουλάχιστον δύο μονάδες δοκιμής μιας χρήσης. Το όριο στη Γαλλία είναι 50 mg ανά 100 ml αίματος.
Επίσης για οδηγούς με εμπειρία μικρότερη των τριών ετών, το όριο αλκοόλ έχει μειωθεί από 50 mg ανά 100 ml σε 20 mg ανά 100 ml.
Παρόλο μπορεί να βρεθείς στη μέση της χώρας του καλού κρασιού, η συμβουλή μας είναι να αποφύγεις εντελώς το αλκοόλ εάν χρειάζεται να οδηγήσεις.
Όρια ταχύτητας
Άλλο ένα ευαίσθητο σημείο των Γάλλων (αστυνομικών και μη), αφού υπάρχουν καθορισμένα όρια ταχύτητας για αγροτικές και αστικές περιοχές που δεν διαθέτουν πάντα επαναλαμβανόμενη σήμανση. Ως γενική οδηγία, οι κατοικημένες περιοχές είναι συνήθως 50 χλμ/ώρα, αλλά μπορούν να μειωθούν στα 30 χλμ/ώρα .
Οι κύριοι δρόμοι έχουν ταχύτητα 80 χλμ./ώρα (εκτός εάν υπάρχει διαφορετική οδηγία), ενώ οι αυτοκινητόδρομοι έχουν ταχύτητα 130 χλμ./ώρα στο στεγνό και 110 χλμ./ώρα στο βρεγμένο.
Αν κάποιος πολίτης σε δει να "τρέχεις" σε κατοικημένη περιοχή, μπορεί να τηλεφωνήσει στην αστυνομία και εκείνοι να σε συλλάβουν, αφού η μαρτυρία του Γάλλου πολίτη έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Προσοχή το πρόστιμο είναι υψηλό.
Επίσης αν δικαστείς ερήμην (δεν είσαι παρών στη δίκη) καλύτερα να αποφύγεις ταξίδι στη Γαλλία γιατί θα συλληφθείς άμεσα.
Παιδιά επιβάτες
Παιδιά κάτω των 10 ετών δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν στα μπροστινά καθίσματα των αυτοκινήτων χωρίς να χρησιμοποιούν ειδικό παιδικό κάθισμα. Αυτό δεν ισχύει εάν δεν υπάρχει πίσω κάθισμα στο όχημα ή το πίσω κάθισμα είναι ήδη κατειλημμένο με παιδιά κάτω των 10 ετών ή δεν υπάρχουν ζώνες ασφαλείας.
Ανιχνευτές ραντάρ
Οι ανιχνευτές ραντάρ που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό των αντίστοιχων συσκευών της αστυνομίας είναι παράνομοι στη Γαλλία και αν σε πιάσουν να έχεις ένα –ακόμα και στο πόρτ-μπαγκαζ – θα αντιμετωπίσεις πολύ αυστηρή τιμωρία.
Αυτή είναι μια παράβαση που η γαλλική αστυνομία δεν αντιμετωπίζει ευγενικά και το ελάχιστο πρόστιμο είναι στα 1.500 €. Εάν έχεις σύστημα δορυφορικής πλοήγησης ή GPS, βεβαιώσου ότι έχεις απενεργοποιήσει αυτή την ένδειξη - γιατί αν δεν το κάνεις, η αστυνομία μπορεί να σου επιβάλει πρόστιμο.
Μην φοράς ακουστικά
Απαγορεύεται σε όλους τους οδηγούς και τους αναβάτες να φορούν ακουστικά κατά την οδήγηση, είτε για να ακούν μουσική είτε για τηλεφωνικές κλήσεις.
Ανεφοδιασμός του οχήματος
Στο ταξίδι, θα χρειαστεί να βάλεις βενζίνη. Ωστόσο, όταν φτάσεις στις αντλίες, θα δεις κάτι στα γαλλικά. Πριν αρχίσεις τα δικά σου Γαλλικά. Η βενζίνη είναι γνωστή ως «essence», η αμόλυβδη βενζίνη είναι «sans plomb» και το ντίζελ είναι «gozole» ή «gasoil».
Πάρκινγκ στη Γαλλία
Εάν οδηγείς και μείνεις σε μια γαλλική πόλη ή ψάχνεις κάπου να σταματήσεις για λίγο, μάθε πως είναι λίγο διαφορετική από ότι στην Ελλάδα.
Η στάθμευση είναι δωρεάν σε δρόμους με λευκές διακεκομμένες γραμμές ή χωρίς σήμανση, αλλά συχνά επιτρέπεται μόνο στη μία πλευρά του δρόμου - και αυτό μπορεί να εναλλάσσεται κάθε μέρα, εβδομάδα ή μήνα.
Υπάρχουν «Μπλε Ζώνες Στάθμευσης», όπου θα χρειαστεί να πάρεις έναν μπλε δίσκο που θα τοποθετήσεις στο μπροστινό παράθυρο. Θα τους αγοράσεις σε τοπικά καταστήματα ή εφημεριδοπωλεία. Αυτές οι ζώνες στάθμευσης επισημαίνονται με ορθογώνια μπλε σημάδια. Αν δεν έχεις το δίσκο, θα έχεις πρόστιμο.
Πλατείες και προτεραιότητα-φλας και μετά αλάρμ και η Αψίδα του Θριάμβου
Στη Γαλλία. Προτεραιότητα έχει αυτός που μπαίνει στην πλατεία. Αυτό είναι παλαιό... έθιμο οδήγησης, αλλά ορισμένοι Γάλλοι αυτοκινητιστές εξακολουθούν να το τηρούν, πράγμα που σημαίνει ότι θα δεις κάποιον να μπαίνει με ταχύτητα στην πλατεία χωρίς προειδοποίηση.
Τέλος αν θέλετε να σταματήσεις κάπου, πρώτα βγάζεις φλας και μετά ανάβεις τα αλάρμ για να σταματήσεις. Αλλιώς ακούς Γαλλικά κάτι που δεν θέλεις.
Επίσης απόφυγε να οδηγήσεις στην Αψίδα του θριάμβου (Arc de Triomphe) στο Παρίσι. Είναι σα να συμμετέχεις σε ταινία δράσης και τρόμου μαζί ή σαν βλέπεις live καυγά στο χωριό του Asterix, αφού στην πλατεία Σαρλ ντε Γκωλ συγκλίνουν δώδεκα μεγάλες λεωφόροι της πόλης....