Οδήγηση με τρέιλερ 5 σημεία προσοχής
Η άδεια τελειώνει και ήρθε η ώρα να μεταφέρεις με το τρέιλερ, το φουσκωτό ή το τροχόσπιτό σου για τη συντήρησή του. Κάνε το με προσοχή.
Τι πρέπει να προσέξεις για να οδηγήσεις με ασφάλεια ρυμουλκώντας με το αυτοκίνητό σου ένα τρέιλερ με… πλεούμενο ή τροχόσπιτο. Ποια είναι τα 5 σημεία, που πρέπει να εστιάσεις . Γνωρίζουμε πως η οδήγηση με τρέιλερ ή τροχόσπιτο δεν είναι εύκολη, όσοι έχουμε χρειαστεί να μεταφέρουμε κάτι (από άλλο όχημα μέχρι μπαγκαζιέρα) γνωρίζουμε πως η συμπεριφορά του αυτοκινήτου μας αλλάξει πολύ και έντονα. Στο video του τηλεοπτικού μαγκαζίνο «Inside edition» φαίνονται οι τρομακτικές συνέπειες «αν κάτι πάει στραβά» .
Πριν ξεκινήσεις να «τραβήξεις» ένα τρέιλερ ή τροχόσπιτο σκέψου αν έχεις την ικανότητα να κάνεις όπισθεν σε μια στενή λωρίδα δρόμου; Ξέρεις πώς να αντιμετωπίσεις ισχυρό πλευρικό άνεμο; Ή πώς να αντιμετωπίσεις ένα ασταθές τροχόσπιτο που αρχίζει να ταλαντώνεται έντονα πίσω από το αυτοκίνητό σου;
Πολλοί ιδιοκτήτες τρέιλερ και τροχόσπιτων τα χρησιμοποιούν σπάνια και δεν είναι πάντα σε καλή κατάσταση για το δρόμο. Πρέπει να ελέγξουν : Τα φώτα, τα ελαστικά, τα φρένα και τον κοτσαδόρο».
Τα 5 σημεία προσοχής για τρέιλερ και ρυμουλκούμενα είναι:
- Το βάρος
Πρέπει να ελέγξεις το «Μικτό βάρος» (είναι το βάρος του πλήρως φορτωμένου αυτοκινήτου σου συν του πλήρως φορτωμένου τρέιλερ) στο καρτελάκι που αναγράφεται ο αριθμός πλαισίου (VIN) του αυτοκινήτου. Είναι παράνομο να οδηγείς το αυτοκίνητό σου εάν έχεις ξεπεράσει αυτό το βάρος.
Αν αυτό που ρυμουλκήσεις είναι πολύ βαρύ θα κάνεις ζημιά στον κινητήρα, το κιβώτιο και τις αναρτήσεις του αυτοκινήτου (εκτός από την επικινδυνότητα της κίνησης). Κάνε συχνές στάσεις. Τα ρουλεμάν των τροχών του ρυμουλκούμενου ζεσταίνονται και μπορεί να έχεις πρόβλημα.
Άφησε απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Θυμήσου πως ούτε η επιτάχυνση ούτε η επιβράδυνση είναι εύκολη. Επίσης χρειάζεσαι μεγαλύτερες αποστάσεις ακινητοποίησης. Με ένα φορτωμένο τρέιλερ μπορεί να μην σταματήσεις τόσο γρήγορα όσο έχετε συνηθίσει, οπότε άφησε άφθονο χώρο.
- Ασφάλιση
Τα περισσότερα συμβόλαια ασφάλισης αυτοκινήτου, σε καλύπτουν για τη ρυμούλκηση τροχόσπιτου ή τρέιλερ. Ωστόσο, αυτό συνήθως αφορά την ευθύνη προς τους τρίτους. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι εάν το τροχόσπιτό σου «φύγει» από το αυτοκίνητο, η ασφαλιστική σε καλύπτει για τραυματισμό άλλων ατόμων ή ζημιά σε αυτούς, αλλά το δικό σου τροχόσπιτο δεν καλύπτεται. Βεβαιώσου επίσης ότι έχεις την κατάλληλη κάλυψη. Κάποιες εταιρείες δεν καλύπτουν τα τρέιλερ, εκτός εάν προσδιορίζεται στο συμβόλαιό σου.
- Ταχύτητα
Τα όρια ταχύτητας για οχήματα που ρυμουλκούν είναι χαμηλότερα από αυτά που έχεις συνηθίσει. Τα επιτρεπόμενα όρια είναι για τα ρυμουλκούμενα με φρένα στα 80 χλμ/ώρα και για αυτά που δεν διαθέτουν σύστημα φρένων, στα 70 χλμ/ώρα.
Οι κανόνες οδήγησης αλλάζουν κατά τη ρυμούλκηση, οπότε μάθε τους πριν βγεις στο δρόμο. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να χρησιμοποιείς την αριστερή λωρίδα ενός αυτοκινητόδρομου με τρεις λωρίδες.
- Κινητήρας
Σκέψου εάν το αυτοκίνητό σου είναι αρκετά ισχυρό ώστε να ρυμουλκεί τρέιλερ ή τροχόσπιτο. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να ελέγχεις τη μέγιστη μάζα του τρέιλερ. Εάν είναι κατά 85% ή μικρότερο από το συνολικό απόβαρο του αυτοκινήτου, τότε δεν έχεις πρόβλημα.
- Η όπισθεν
Η κίνηση προς τα πίσω είναι αυτό που θα σε προβληματίσει. Αν δεν έχεις ξέρεις τι έχεις να αντιμετωπίσεις κάνε δοκιμές σε μία αλάνα σε ένα άδειο χώρο στάθμευσης. Πάντως οι κινησεις σου πρέπει να είναι αργές και σταθερές. Όσο πιο αργά κινείσαι, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχεις να αντιμετωπίσεις πρόβλημα.
Για να κατευθύνεις το ρυμουλκούμενο, να θυμάσαι ότι πρέπει να μετακινήσεις το τιμόνι προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν, εάν κάνεις όπισθεν χωρίς ρυμουλκούμενο. Αυτό μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο, αλλά η εξάσκηση θα σε βοηθήσει πολύ.