Τι ισχύει μέχρι τώρα για το αλκοτέστ και πώς μεταφράζεται σε… ποτά - Οι αυστηρές ποινές
Αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί. Κάτι που πρέπει να το μάθεις καλά, χωρίς να χρειαστεί να το βιώσεις με τον δύσκολο τρόπο.
Με αφορμή το περιστατικό με την επεισοδιακή σύλληψη του Χρήστου Μάστορα, σου λέμε όσα πρέπει να γνωρίζεις αν κάνεις την κακή κίνηση να οδηγήσεις αφού έχεις πιει.
Ποια είναι τα όρια, πως ερμηνεύονται πρακτικά, τι ισχύει νομοθετικά (δηλαδή τι σε περιμένει), πόσοι έλεγχοι και πόσες παραβάσεις. Τα τελευταία αποδεικνύουν πόσο πίσω είμαστε σε οδική παιδεία. Δυστυχώς όμως αυτό αποδεικνύεται και από τα τροχαία δυστυχήματα, που βλέπουμε κάθε τόσο να είναι πρώτα θέματα στα sites και την τηλεόραση. Αυτό που δεν βιώνουμε όμως είναι η απώλεια από ένα θύμα δυστυχήματος, η ψυχική κούραση και πίεση για όποιον τραυματίζεται και τους γύρω του, μετά από ένα ατύχημα με αιτία το αλκοόλ…
Οι νόμοι γίνονται όλο και πιο αυστηροί σε όλη την Ευρώπη, γι’ αυτό και όλα τα κράτη προσπαθούν να κάνουν κάτι είτε μέσω της παιδείας (η καλύτερη λύση) είτε μέσω των social media (επηρεάζοντάς το κοινό συναισθηματικά), είτε μέσω νόμων και αστυνόμευσης (η τελευταία λύση). Στην Ελλάδα, στον τομέα της παιδείας, προσπαθούν να δώσουν λύσεις μόνο μερικοί ιδιωτικοί φορείς ενώ το κράτος ασχολείται μόνο με τα social media και την αστυνόμευση.
Στην Ελλάδα, ο ανανεωμένος ΚΟΚ, έρχεται με ακόμα αυστηρότερα πρόστιμα και ποινές για τους παραβάτες. Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο οι κανόνες – είναι και η ατομική ευθύνη του κάθε οδηγού. Ο οδηγός της παρέας δεν πίνει και αν αυτό γίνει, η πιο έξυπνη επιλογή είναι να αφήσουμε το αυτοκίνητο και να επιστρέψουμε με ταξί ή άλλο μέσο.
Οδήγηση και αλκοόλ: Αυτό που δεν πρέπει να κάνεις
Το νόμιμο όριο αλκοόλ στο αίμα στην Ελλάδα ορίζεται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) στα 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος ή 0,25 mg ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.
Οι παρακάτω ποσότητες είναι ενδεικτικές και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το βάρος, το φύλο και τον μεταβολισμό του κάθε ατόμου:
Για το γενικό όριο (0,25 mg/l σε αλκοολόμετρο ή 0,50 g/l στο αίμα):
- 1 μεγάλο ποτήρι μπύρας (500 ml)
- 1 ποτήρι κρασί (~150-200 ml)
- 1 δόση ουίσκι/βότκα/τζιν/ρούμι (≈55 ml)
- 1 μικρό ποτήρι ούζο ή τσίπουρο (≈60 ml)
Για νέους οδηγούς, επαγγελματίες και ειδικές κατηγορίες (όριο 0,10 mg/l σε αλκοολόμετρο ή 0,20 g/l στο αίμα):
- Λιγότερο από μισό ποτήρι κρασί
- Μία μικρή μπύρα (330 ml)
- Μόλις 30 ml από δυνατό ποτό (ουίσκι, βότκα, ρούμι, τσίπουρο)
Επαναλαμβάνω: Η ποσότητα αλκοόλ που θα ανιχνευτεί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το φύλο, το βάρος, ο μεταβολισμός και το αν κάποιος έχει φάει προηγουμένως. Για αυτό, το πιο ασφαλές είναι να μην καταναλώνουμε καθόλου αλκοόλ πριν οδηγήσουμε.
Ποια είναι τα πρόστιμα για τους παραβάτες;
- Από 0,50 έως 0,80 gr/l με αιμοληψία ή από 0,25 έως 0,40 χιλ/l με αλκοολόμετρο
Πρόστιμο 200 ευρώ, 5 βαθμοί ποινής στο Point System ακινητοποίηση του οχήματος
- Από 0,80 έως 1,10 gr/l με αιμοληψία ή από 0,40 έως 0,60 χιλ/l με αλκοολόμετρο
Πρόστιμο 700 ευρώ, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας για 90 μέρες, 9 βαθμοί ποινής στο Point System, ακινητοποίηση του οχήματος.
- Μεγαλύτερο από 1,10 gr/l με αιμοληψία ή άνω των 0,60 χιλ/l με αλκοολόμετρο
Πρόστιμο 1.200 ευρώ, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων για 6 μήνες, φυλάκιση 2 μηνών ακινητοποίηση του οχήματος
- Μεγαλύτερο από 1,10 gr/l με αιμοληψία ή άνω των 0,60 χιλ/l με αλκοολόμετρο εντός 2 ετών από προηγούμενη παράβαση
Πρόστιμο 2.000 ευρώ, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας για 5 χρόνια, αφαίρεση πινακίδων για 6 μήνες, φυλάκιση 6 μηνών, ακινητοποίηση του οχήματος.
Τα στατιστικά της Τροχαίας
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής πραγματοποίησε εντατικούς ελέγχους για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ κατά τη διάρκεια του 2024:
Τον Ιανουάριο του 2024, πραγματοποιήθηκαν 12.130 έλεγχοι με 104 παραβάσεις για μέθη, ενώ τον Φεβρουάριο του 2024, έγιναν 24.827 έλεγχοι με 382 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής συνέχισε τους εντατικούς ελέγχους για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
Τον Ιούλιο του 2024, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 24.863 έλεγχοι, από τους οποίους οι 908 οδηγοί βρέθηκαν υπό την επήρεια αλκοόλ. Από αυτούς, οι 59 αντιμετώπισαν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.
Τον Αύγουστο του 2024, πραγματοποιήθηκαν 3.125 έλεγχοι αλκοτέστ, από τους οποίους βεβαιώθηκαν 183 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Τον Σεπτέμβριο του 2024, διενεργήθηκαν 2.208 έλεγχοι, με 231 οδηγούς να οδηγούν υπό την επίδραση οινοπνεύματος.
Για κάποιους μήνες του προηγούμενου χρόνου, δεν υπάρχουν διαθέσιμα αναλυτικά στοιχεία ανά μήνα για την Αττική. Ωστόσο, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Δυτική Ελλάδα, καταγράφηκαν συνολικά 57.691 έλεγχοι αλκοτέστ το 2024, με 1.984 οδηγούς να εντοπίζονται υπό την επήρεια οινοπνεύματος. Οι περισσότεροι παραβάτες οδηγοί εντοπίστηκαν τους μήνες Νοέμβριο, Οκτώβριο και Μάρτιο του 2024.
Επιπλέον, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το πρώτο οκτάμηνο του 2024, πραγματοποιήθηκαν 37.968 έλεγχοι αλκοτέστ, με 1.112 οδηγούς να εντοπίζονται υπό την επήρεια οινοπνεύματος. Οι περισσότερες παραβάσεις βεβαιώθηκαν τον Μάρτιο (186), ενώ οι λιγότερες τον Ιανουάριο (103).