Κορωνοϊός, γρίπη και στρεπτόκοκκος απειλούν τις γιορτές - Τι πρέπει να προσέξετε
Η περίοδος των γιορτών έφτασε και τα καλέσματα στα σπίτια πληθαίνουν. Με αφορμή τις εξορμήσεις, τα ταξίδια και τα γιορτινά τραπέζια, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μίλησε σχετικά για τα κρούσματα του Covid 19 - Κορονοϊός και γρίπης που αυξάνονται αλλά και τον τρόμο που έχει κυριεύσει τους γονείς σχετικά με τον στρεπτόκοκκο από το οποίο έφυγε από τη ζωή ένα 8χρονο αγοράκι.
«Μόλις βγουν οι δυο κόκκινες γραμμές, αδειάζεις τη βαλίτσα και κάθεσαι στο κρεβάτι. Υπάρχει πάρα πολύ Covid, χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή. Κάθε σπίτι έχει έναν άρρωστο και ο ένας μεταδίδει στον άλλο. Βέβαια λόγω και της μεταβολής του καιρού που πλέον δεν έχουμε ήλιο για να καθόμαστε έξω, τα πράγματα έχουν αλλάξει».
Οδηγίες για τον στρεπτόκοκκο
«Έχουμε τον Covid, έχουμε τη γρίπη, έχουμε τις ιώσεις, έχουμε τον στρεπτόκοκκο που έχει πανικοβάλει τον κόσμο. Εδώ θέλω να σταθώ και να πω το εξής, ο στρεπτόκοκκος είναι γνωστός χρόνια, τον ξέρουμε. Τα περιστατικά στα παιδιά αντιμετωπίζονται.
Τι πρέπει όμως να προσέχουμε: όταν ξεκινάνε τα συμπτώματα, δηλαδή όταν πει το παιδί ότι έχει πονόλαιμο, στη συνέχεια κάνει πυρετό και τέλος εμφανιστούν τα εξανθήματα, οι μητέρες πρέπει καταρχάς να καλέσουν τον παιδίατρο και όχι να μεταφέρουν το παιδί στο νοσοκομείο. Ο παιδίατρος θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες» και συνέχισε «Εάν ξεκινήσει κανείς άμεσα τη θεραπεία του στρεπτόκοκκου, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».
Αναφορικά με τον 8χρονο που έχασε τη ζωή του από στρεπτόκοκκο, η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε ότι «Το παιδί ήταν 4 ημέρες με πυρετό, αυτή την πληροφορία έχω. Άρα μόλις το παιδί εμφανίσει πυρετό και πονόλαιμο, επικοινωνούμε με τον παιδίατρο και του λέμε τα συμπτώματα. Θα γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και ανάλογα με την κλινική κατάσταση μπορεί να ξεκινήσει αντιβίωση. Αν το 8χρονο είχε ξεκινήσει εγκαίρως την αντιβίωση από το σπίτι δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις και αν θυμάμαι καλά είναι το έβδομο περιστατικό».
Σχετικά με το τι λοίμωξη είναι ο στρεπτόκοκκος, η κ. Παγώνη διευκρίνισε ότι «Δίνει υψηλό πυρετό αλλά το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο πονόλαιμος. Ξεκινάει με πονόλαιμο. Έχει μια χαρακτηριστική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα. Κατόπιν οδηγιών του παιδιάτρου, ο γονέας δίνει την αντιβίωση τις πρώτες δυο ημέρες.»
Μάλιστα, η κυρία Παγώνη προέτρεψε τους γονείς να μην πανικοβάλλονται καθώς «αυτές τις μέρες υπάρχει μεγάλος πανικός με τα παιδιά διότι το να χαθεί ένα παιδί δεν είναι εύκολο. Όμως ο στρεπτόκοκκος είναι αντιμετωπίσιμος αλλά οι επιπλοκές είναι σπανιότατες. Αλλά και η καθυστέρηση, επιμένω, 4 ημερών με μια τέτοια κλινική εικόνα».
Η γρίπη θα είναι εδώ μέχρι τα μέσα Μαρτίου
Μάλιστα, σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης η κυρία Παγώνη έκανε έκκληση σε όσους έχουν καθυστερήσει να το κάνουν να μεταβούν στα συγκεκριμένα κέντρα διότι «Θέλει 15 μέρες για αντισώματα. Τη γρίπη θα την έχουμε μέχρι το τέλος τους Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου».
Τέλος η κυρία Παγώνη ανέφερε ότι λόγω της έντονης μετακίνησης που παρατηρείται τις γιορτινές ημέρες και επειδή οι επισκέψεις στα σπίτια είναι συχνές, εάν κάποιος δεν αισθάνεται καλά καλό είναι να παραμείνει σπίτι του καθώς κινδυνεύει να μεταδώσει κάποιον ιό και να μολύνει την κοινότητα. Επιπλέον, καλό είναι να συνεχίζονται τα προληπτικά τεστ και η χρήση του αντισηπτικού «Αυτά έχουν ξεχαστεί και αυτές τις μέρες το χρειαζόμαστε πάρα πολύ» ενώ προσέθεσε «Μην ντρέπεστε να βάλετε τη μάσκα στο αεροπλάνο γιατί δεν υπάρχει εξαέρωση».
Σχετικά με την επιπλέον δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό και την άρνηση πολλών ανθρώπων να το κάνουν η κ. Παγώνη ανέφερε ότι «Κυρίως οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα καλό είναι να το κάνουν. Από εκεί και πέρα είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν»