ΟΔΔΗΧ: Νέα έξοδος στις αγορές με 30ετες ομόλογο
Νέα έξοδο στις αγορές θα πραγματοποιήσει η χώρα μας με την έκδοση ενός ομολόγου 30ετους διάρκειας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, δόθηκε εντολή στις τράπεζες BNP Paribas, Bofa Securities, Goldman Sachs Bank Europe, JPMorgan Chase και Τράπεζα Πειραιώς, να αναλάβουν την έκδοση ομολόγου, με λήξη στις 15 Ιουνίου 2054.
Η κοινοπρακτική έκδοση θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.
Στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι να περιοριστεί η έκθεση σε έντοκα γραμμάτια κάτω από τα 8 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει στροφή σε νέες εκδόσεις μακροπρόθεσμων ομολόγων.
Παράλληλα ο ΟΔΔΗΧ στοχεύει σε πρόωρη αποπληρωμή ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που πλησιάζουν στη λήξη τους και «αντικατάστασή τους» από νέες εκδόσεις. Είναι μια πρακτική που ακολουθήθηκε πέρυσι και αναμένεται να επαναληφθεί και το επόμενο χρονικό διάστημα. Πρακτικά, παλαιές εκδόσεις οι οποίες παραμένουν «ζωντανές» χωρίς όμως να έχουν συναλλακτική δραστηριότητα. Όσο πλησιάζει η λήξη ενός ομολόγου, τόσο μειώνεται η συναλλακτική δραστηριότητα στη δευτερογενή αγορά.
Της νέας έκδοσης έχουν προηγηθεί η νέα αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από τη Standard and Poor's, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,9% του ΑΕΠ πέρυσι έναντι στόχου για 1,1% αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ.
Η S&P στην ανάλυσή της την περασμένη Παρασκευή, όπου αναβάθμισε το outlook της ελληνικής οικονομίας, εξηγούσε πως οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία της ότι το αυστηρό δημοσιονομικό καθεστώς θα συνεχίσει να μειώνει το δημόσιο χρέος, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται ότι θα εξακολουθήσει να υπερβαίνει αυτή της Ευρωζώνης.
«Θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε τις αξιολογήσεις στους επόμενους 24 μήνες, αν ο λόγος του καθαρού δημόσιου χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ υποχωρήσει περαιτέρω για να προσεγγίσει τα επίπεδα άλλων χωρών. Πιστεύουμε ότι οι Αρχές θα μπορούσαν να το επιτύχουν αυτό μέσω ενός συνδυασμού διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, της πλήρους αξιοποίησης των μεγάλων πόρων του προγράμματος NextGenerationEU και στερεών δημοσιονομικών πλεονασμάτων για μια μακρά περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο οίκος.