Ο Ζελένσκι χαρακτηρίζει λάθος την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τον Τραμπ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου «ανταμείβει» και «ενθαρρύνει» τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο (17/10) ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για αναστολή εφαρμογής κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας «ανταμείβει» και «ενθαρρύνει» τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Η αναστολή των κυρώσεων των ΗΠΑ, η χαλάρωση της πίεσης στον επιτιθέμενο, οι οικονομικές ανταμοιβές για τον Πούτιν - όλα αυτά τον ενθαρρύνουν μόνο να συνεχίσει να επιτίθεται», τόνισε ο Ζελένσκι, καλώντας τους συμμάχους να διατηρήσουν την πίεση στη Ρωσία.
«Δυστυχώς, η άρση των κυρώσεων θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο Ουκρανός ηγέτης τόνισε ότι ο εξαναγκασμός του Κιέβου να περιορίσει τις ασύμμετρες απαντήσεις, ενώ παράλληλα θα χαλαρώνουν οι οικονομικοί περιορισμοί στη Μόσχα, δεν θα φέρει το τέλος των εχθροπραξιών. «Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί περιορίζοντας τις απαντήσεις της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας για τη δολοφονία ανθρώπων», τόνισε ο Ζελένσκι. «Και σίγουρα όχι άροντας τις κυρώσεις».
«Θεωρώ τη συμφωνία για το ντίζελ ως το πρώτο βήμα. Μου φαίνεται ότι είναι αδύνατο να σταματήσει ο Πούτιν με αυτόν τον τρόπο. Αντιθέτως, νιώθει χαρά, ευτυχία που έχει τέτοια υποστήριξη. Και παρόλα αυτά, ελπίζουμε ακράδαντα, και εγώ προσωπικά, ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής θα κάνει τα πάντα ώστε ο Πούτιν να σταματήσει τις δολοφονίες, να σταματήσει τις επιθέσεις στην επικράτειά μας και να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο».
Ο Τραμπ υπέγραψε την Παρασκευή (τοπική ώρα) προεδρικό διάταγμα που ήρε τις εκτεταμένες κυρώσεις και τους δασμούς των ΗΠΑ με στόχο τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας, δύο ημέρες πριν τεθούν σε ισχύ.