Ο χαλβάς με τα στραγάλια, το πρωτοσέλιδο της Hurriyet και η πρόκληση στον Άκη Πετρετζίκη - Δείτε τη συνταγή
Άκης Πετρετζίκης: Στο γεύμα Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη με θέα τον Βόσπορο, εξέχουσα θέση είχε ο στραγαλένιος χαλβάς που δοκίμασαν οι δύο αρχηγοί.
Στη συνέχεια ο χαλβάς έγινε πρώτο θέμα στα τουρκικά μέσα, αφού εμφανίστηκε ως πρωτοσέλιδο της τουρκικής Hurriyet. Στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, την Τρίτη, μάλιστα για το συγκεκριμένα θέμα, ακούστηκε το όνομα του Ακη Πετρετζίκη, ως πρόκληση, για να φτιάξει τον χαλβά με στραγάλια!
«Σύμβολο ο χαλβάς», γράφει στον τίτλο του το πρωτοσέλιδο της τουρκικής Hurriyet μαζί με μια φωτογραφία του Άκη Πετρετζίκη. Από την Τουρκική Προεδρία έστειλαν βίντεο με την Εμινέ Ερντογάν να φτιάχνει το συγκεκριμένο χαλβά, το οποίο στη συνέχεια εστάλη στην ομάδα του Άκη Πετρετζίκη ώστε να φτιάξει σωστά τη συνταγή.
Ο γνωστός Έλληνας σεφ λοιπόν δέχθηκε φυσικά την πρόκληση και ανέβασε στον ιστότοπό του τη συνταγή του χαλβά με στραγάλι. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά, «Ε... ένας χαμούλης έγινε! Αυτός είναι ο περιβόητος χαλβάς με στραγάλια που όλοι ψάχνετε σήμερα!».
Δείτε και τη συνταγή από την Εμινέ Ερντογάν.
Χαλβάς με στραγάλι - Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη
Υλικά
- 500 γρ. νερό
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 250 γρ. βούτυρο, + έξτρα για το άλειμμα
- 250 γρ. στραγάλια, σκληρά, ανάλατα
Για το σερβίρισμα
- ζάχαρη άχνη
- κανέλα
Εκτέλεση
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο το εσωτερικό από 9 ατομικές στρογγυλές μεταλλικές φόρμες διαμέτρου 8 εκ. και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.
Τοποθετούμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και αφήνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δημιουργηθεί ένα σιρόπι.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να χρειαστούμε το σιρόπι.
Τοποθετούμε ξανά μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει.
Βάζουμε στον πολυκόφτη τα στραγάλια και χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν αλεύρι.
Μεταφέρουμε το αλεύρι από τα στραγάλια στην κατσαρόλα με το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά το μείγμα.
Προσθέτουμε το σιρόπι που φτιάξαμε, και ανακατεύουμε 1-2 λεπτά με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει ο χαλβάς και να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μοιράζουμε το μείγμα στις ατομικές φόρμες, πατώντας το καλά με ένα κουτάλι.
Αφήνουμε τις φόρμες στην άκρη για 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει καλά το μείγμα.
Ξεφορμάρουμε τον χαλβά και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Σερβίρουμε.