Ο ΣΕΒΤ συμμετείχε στην FOOD EXPO 2025
Συμμετέχοντας σταθερά στην FOOD EXPO για πάνω από 10 χρόνια, ο ΣΕΒΤ προάγει την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την επιστημονική έρευνα στον τομέα της διατροφής.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) συμμετείχε ενεργά στη FOOD EXPO 2025, τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση Τροφίμων και Ποτών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε στο MetropolitanExpo. Το περίπτερο του ΣΕΒΤ στο Hall 4 κατά τη διάρκεια της έκθεσης προσέφερε στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που πραγματοποιεί ο ΣΕΒΤ και να ενημερωθούν για τις τελευταίες δράσεις του κλάδου Τροφίμων και Ποτών. Παράλληλα, μέσα από τη διοργάνωση της ξεχωριστής εκδήλωσης «Διατροφή Σήμερα: Προκλήσεις & Ευκαιρίες», ο ΣΕΒΤ ανέδειξε μια σειρά σύγχρονων προκλήσεων και ευκαιριών στον τομέα της διατροφής, προωθώντας τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την επιστημονική έρευνα.
Ολιστική προσέγγιση στη διατροφή από τη Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών
Την έναρξη της εκδήλωσης σηματοδότησε ο χαιρετισμός της Γενικής Διευθύντριας του ΣΕΒΤ, Β. Παπαδημητρίου δίνοντας έμφαση στο σημαντικό αποτύπωμα που έχει η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων για την χώρα, αλλά και στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η επεξεργασία των τροφίμων στην ασφάλεια, στην διατροφική αξία αλλά και στην επάρκεια των προϊόντων διατροφής.
Στη συνέχεια, η Κ. Βαρταλίτη, Συντονίστρια της Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής του ΣΕΒΤ και Διευθύντρια Νομοθεσίας Τροφίμων & Επιστημονικών Υποθέσεων, Nestle, επισήμανε τον ρόλο της Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής που έχει συγκροτήσει ο ΣΕΒΤ με στόχο την προώθηση καλών πρακτικών που συμβάλλουν στην υγιεινή διατροφή. Σε αυτό το πλαίσιο, εστίασε στην Ανασύνθεση Τροφίμων με την προσφορά προϊόντων με μειωμένη περιεκτικότητα αλατιού, ζάχαρης και λιπαρών. Επιπλέον αναφέρθηκε στον Κώδικα Αρχών που έχει δημιουργήσει ο ΣΕΒΤ για την προώθηση μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς και στα σημαντικά αποτελέσματα του Ελληνικού Pledge, το οποίο προωθεί υπεύθυνες πρακτικές διαφήμισης σε παιδιά κάτω των 13 ετών, με στόχο την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Ο ρόλος της έρευνας και της καινοτομίας στην επεξεργασία τροφίμων
Στη συνέχεια, η Ε. Μαγριπλή, Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφικής Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέδειξε τον ρόλο της επεξεργασίας στα τρόφιμα από την αρχαιότητα έως και σήμερα, παρουσιάζοντας τα οφέλη και τις προκλήσεις, ενώ η Μ. Καψοκεφάλου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασε το έργο «Nutritious By Design» και υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της χρήσης δεδομένων στην παραγωγή των σύγχρονων τροφίμων.
Ακολούθησε πάνελ συζήτησης με θέμα «Η Διατροφή σήμερα: Σύμμαχος υγείας | Προκλήσεις & Ευκαιρίες», με συντονιστή τον κ. Ρ. Γαμβρό, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΕΒΤ και συμμετέχοντες την κ. Μ. Καψοκεφάλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την κ. Ι. Κοντελέ - Διαιτολόγο, Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος, Υπ. Υγείας, την κ. Ε. Μαγριπλή, Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφικής Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την κ. Α. Χατζηγεωργίου – Αναπληρώτρια Συντονίστρια Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής ΣΕΒΤ, R&D & Packaging Development Director, ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ και τον κ. Χ. Προεστό, Καθηγητή Χημείας Τροφίμων, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Κατά την διάρκεια του πάνελ, αναδείχθηκε η σημασία της επεξεργασίας στα τρόφιμα σε όλα τα στάδια, η σημασία της καινοτομίας και της αξιοποίησης δεδομένων για την διάθεση περισσότερων και υγιεινότερων επιλογών στους καταναλωτές, ενώ υπογραμμίστηκε η συνεχής εξέλιξη της Βιομηχανίας Τροφίμων προς πιο προσαρμοσμένες και ισορροπημένες επιλογές Από όλους τους συμμετέχοντες τονίστηκε η ανάγκη ενημέρωσης και εκπαίδευσης των καταναλωτών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη – Πολιτεία, Βιομηχανία και Ακαδημία - προκειμένου οι ίδιοι να κάνουν πιο συνειδητές επιλογές.
Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και βιώσιμες πρακτικές
Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το ευρωπαϊκό έργο EXCEL4MED, το οποίο εστιάζει στην ανάπτυξη προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας με βιώσιμες πρακτικές. Η Ε. Ξαξίρη, Υπεύθυνη Προγραμμάτων του ΣΕΒΤ, παρουσίασε τους άξονες του έργου, ενώ ο συντονιστής του έργου, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Βασίλης Βαλδραμίδης από το ΕΚΠΑ ανέλυσε την ερευνητική πλευρά του. Αντίστοιχα, ο Δρ. Γ. Κατσαρός από τον οργανισμό ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ παρουσίασε την ανάπτυξη και παραγωγή νέων λειτουργικών προϊόντων με ενσωματωμένα βιοδραστικά συστατικά από παράπλευρες ροές εσπεριδοειδών της βιομηχανίας τροφίμων, ενώ ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Γ. Κλεφτοδήμος από το CIHEAM-IAMM μίλησε για τη συμβολή του EXCEL4MED στη διαμόρφωση νέων επιχειρηματικών μοντέλων.
«Η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, επενδύοντας συνεχώς στην καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την προώθηση ισορροπημένων διατροφικών επιλογών. Μέσα από δράσεις όπως η συμμετοχή μας στη FOOD EXPO 2025, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση της Βιομηχανίας να προσφέρει ασφαλή, ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή» δήλωσε χαρακτηριστικά η Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια του ΣΕΒΤ.
Συμμετέχοντας σταθερά στην FOOD EXPO για πάνω από 10 χρόνια, ο ΣΕΒΤ προάγει την καινοτομία, και τη βιωσιμότητα και την επιστημονική έρευνα στον τομέα της διατροφής, συμβάλλοντας στην ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της Βιομηχανίας, της Πολιτείας και της Ακαδημαϊκής κοινότητάς.