Ο ρόλος του αρχιδιαιτητή στην Ελλάδα έχει... χάσει την αξία του
Ο ρόλος του αρχιδιαιτητή, έχει έρθει στην αθλητική ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Το αν από τη θέση αυτή μπορεί να βοηθήσει κάποιος ή όχι το διαιτητικό κομμάτι, δύσκολα μπορούμε να το απαντήσουμε.
Λίγοι έχουν περάσει από αυτή τη θέση και τα δείγματα δεν είναι πολλά. Το να βγει ένα συμπέρασμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπου το κομμάτι της διαιτησίας, μπαίνει σε πρώτη μοίρα από το αγωνιστικό, είναι σχεδόν «ακατόρθωτο».
Με τις αλλαγές που είχε κάνει η FIFA και η UEFA το 2017, η Ελλάδα ήταν αναγκασμένη να βρει κάποιον άνθρωπο για αυτή τη θέση. Έναν υπεύθυνο ουσιαστικά, που θα ήταν το κεντρικό πρόσωπο στην επιτροπή διαιτησίας και θα έπαιρνε αποφάσεις για τους ορισμούς διαιτητών.
Την αρχή στην Ελλάδα, την έκανε ο Βίτορ Μανουέλ Περέιρα. Μπόρεσε να κάτσει δύο χρόνια σε αυτό τον ρόλο στη χώρα μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έφυγε με τον καλύτερο τρόπο.
Ας δούμε όμως τι νέο είχε φέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πλέον το να υπάρχουν οι ξένοι διαιτητές σε ελληνικά ματς μας μοιάζει λογικό. Την αρχή λοιπόν, την είχε κάνει ο Περέιρα.
Στον τελικό κυπέλλου το 2018 ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, είχε ορίσει τον Νταβίδ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν. Η συνέχεια έγινε στο πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου, με τον Ματίας Γκεστράνιους, να διευθύνει ένα ματς ΠΑΟΚ - ΑΕΚ.
Μέσα σε όλα, κατά τη θητεία του Περέιρα, ήρθε στη ζωή μας και το VAR. Ένας... μηχανισμός που ουσιαστικά ήρθε να αλλάξει το ποδόσφαιρο, όσον αφορά τις αποφάσεις των διαιτητών.
Με το πέρασμα των μηνών, οι «μεγάλοι» του ελληνικού ποδοσφαίρου είχαν τα θέματά τους με τον Περέιρα. Ο Πορτογάλος όταν αποχώρησε, χαρακτήρισε τους Έλληνες διαιτητές ως «ήρωες», που μπορούν και δουλεύουν στη χώρα. Όχι μόνο αυτό, αλλά χαρακτήρισε ως πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα του, τον ξυλοδαρμό του Θανάση Τζήλου.
Η σειρά του πασίγνωστου Κλάτενμπεργκ
Όσοι ασχολούνταν έστω και λίγο με το αγγλικό ποδόσφαιρο, ξέρανε τι εστί Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Ο Άγγλος, μετά από ομόφωνη απόφαση των ελληνικών ομάδων, ήταν αυτός που ήρθε αντί του Περέιρα στον ρόλο του αρχιδιαιτητή.
Ο Κλάτενμπεργκ, ήρθε στην εποχή του VAR και είχε τονίσει ότι θέλει να κάνει μεγάλες αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όταν υπήρχε κάποια αμφισβητούμενη φάση, ο Άγγλος, έβγαινε και έλεγε το κατά πόσο ήταν σωστή η απόφαση του διαιτητή ή όχι. Κάτι το οποίο προφανώς, δεν άρεσε στις ελληνικές ομάδες σε πολλές περιπτώσεις.
Για αυτό και ουκ ολίγες φορές υπήρχαν ανακοινώσεις ή απόψεις προέδρων, που ήταν κατά του Άγγλου. Όχι μόνο για τα όσα έλεγε, αλλά και για τους διαιτητές που όριζε σε ορισμένα παιχνίδια με μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον.
Ο ίδιος, αποτέλεσε παρελθόν από τη θέση του αρχιδιαιτητή το 2022, δίχως να έχει καταφέρει να κερδίσει τον σεβασμό των ελληνικών ομάδων, αλλά και τη σιγουριά ότι θα μπορέσει να αλλάξει κάτι στο πρωτάθλημα και να μην υπάρχουν προβλήματα στους διαιτητές.
Ο συμπατριώτης διάδοχός του Κλάτενμπεργκ
Ο τελευταίος που πέρασε από αρχιδιαιτητής στην Ελλάδα, ήταν ο Στιβ Μπένετ. Η Super League, ήταν με το μέρος του Κλάτενμπεργκ το περσινό καλοκαίρι, ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος, πήρε την απόφαση να ορίσει ως αρχιδιαιτητή τον Μπένετ, ο οποίος ήταν δεξί χέρι του Κλάτενμπεργκ.
Από την αρχή, είχε προβλήματα με τις ομάδες του πρωταθλήματος. Και αυτό γιατί είχε πει ότι θα βάζει Έλληνες διαιτητές στα ντέρμπι. Δεν ήταν λίγες οι ανακοινώσεις που είχαν γίνει κατά του, μιας και οι σύλλογοι δεν ήταν ικανοποιημένοι που δεν είχαν ξένο διαιτητή στα σημαντικά παιχνίδια τους.
Μία από τις «κακές» στιγμές που είχε ο ίδιος στη θητεία του. Ήταν στα play off, όταν είχε ορίσει Πολωνούς διαιτητές για την αναμέτρηση ΑΕΚ - Άρης. Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή, με τους διαιτητές του αγώνα να φτάνουν στη χώρα μας... μεθυσμένοι και να δημιουργούν πρόβλημα.
Η τελευταία «ενέργεια» του Μπένετ και ο λόγος που ουσιαστικά παραιτήθηκε, ήταν ότι δεν μπορούσε να βρει λύση, για τον διαιτητή του αγώνα Παναθηναϊκός - ΑΕΚ, που ήταν στις 25 Σεπτεμβρίου.
Ο νέος που θα προσπαθήσει να «αλλάξει» το ελληνικό ποδόσφαιρο
Πλέον στον ρόλο του αρχιδιαιτητή, είναι ο Σουηδός Πίτερ Φρόιντφελντ. Η απόφαση ελήφθη με οκτώ ψήφους υπέρ και δύο λευκές, καθώς Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός διαφώνησαν και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση ζητώντας να υπάρξουν περισσότερα βιογραφικά, που θα αποστέλλονταν απευθείας από την UEFA.
Σε όσους θυμίζει κάτι το όνομά του, ήταν υποψήφιος για αυτή τη θέση το 2020, αλλά ο Κλάτενμπεργκ ήταν αυτός που κέρδισε τη «μάχη». Με κάθε επισημότητα από τις 18/10 είναι ο νέος αρχιδιαιτητής στην Ελλάδα.