Ο πρώτος άνθρωπος που πουλά μετοχές του εαυτού του: Πάνω από 600 μέτοχοι αποφασίζουν για τη ζωή του!
Οι μέτοχοι αποφασίζουν ακόμα και με ποια κοπέλα θα βγει ραντεβού κι αν θα χωρίσει ή όχι - Ποιος είναι ο Μάικ Μέριλ.
«Γεια σας, με λένε Μάικ Μέριλ και είμαι η νέα σας επένδυση!» Έτσι συστήνεται ο άνθρωπος που έγινε γνωστός ως ο «πρώτος δημόσια εισηγμένος άνθρωπος» και όχι δεν κάνει πλάκα, καθώς κυριολεκτικά πουλάει μετοχές…του εαυτού του!
Για την ακρίβεια, έτσι προσκαλεί ενδιαφερόμενους και αναζητά τα πρόσωπα εκείνα που θα του δώσουν χρήματα για να τον… αγοράσουν. Και φυσικά με το αζημίωτο, αφού όσοι κατέχουν μετοχές, πάνω από 600 άτομα, έχουν το δικαίωμα να παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή του. Ο ίδιος, στο «επιχειρηματικό» του site, δηλώνει πως το «KmikeyM» είναι μια προσωπική μηχανή λήψης αποφάσεων που έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με το χρηματιστήριο. Μετρώντας την επιρροή ως τον αριθμό των μετοχών που έχει ένα άτομο, δημιουργήσαμε, λέει, έναν τρόπο ποσοτικοποίησης της γνώμης…
«Ο λόγος που ο κόσμος αγοράζει μετοχές του εαυτού μου, είναι γιατί θέλει να έχει τον έλεγχο της ζωής μου. Φυσικά δεν είναι μια πραγματική μετοχή όπως θα μπορούσατε να αγοράσετε στο NYSE ή στο NASDAQ. Δεν υπάρχει καμία εταιρεία πίσω από την KmikeyM και έτσι η «ιδιοκτησία» που κατέχετε είναι στην πραγματικότητα απλώς μια μεταφορική έννοια για την εμπιστοσύνη. Έχουμε δημιουργήσει μια πλήρως λειτουργική προσομοίωση αγοράς και δανειζόμαστε πολλές γλώσσες και έννοιες από τον επιχειρηματικό κόσμο για να κάνουμε τη διαδικασία εύκολη και κατανοητή.
Αγοράζοντας μετοχές του εαυτού μου, στην πραγματικότητα μου δίνετε χρήματα. Σε αντάλλαγμα, εκτιμώ τη συμβολή σας στις επιλογές για θέματα της ζωής μου, με βάση φυσικά το πόσες μετοχές αγοράζετε. Όσο περισσότερες κατέχετε, τόσο μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η ψήφος σας. Θα μπορούσατε για παράδειγμα, να είστε το άτομο που θα ψηφίσει για να με στείλει στο νυχτερινό σχολείο. Αν κάνουμε τις σωστές επιλογές, κερδίζουμε και οι δύο!»
Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος αυτός; Ο ίδιος τονίζει τα πιο σημαντικά ορόσημα της ζωής του…
- Γεννημένος στις σκοτεινές ερημιές της Αρκτικής
- Μεγάλωσα μόνος
- Είχα μια επιθανάτια εμπειρία
- Εντάχθηκα στον στρατό των ΗΠΑ
- Έχασα την αίσθηση του σκοπού μου (στη ζωή)
- Διάβασα ένα βιβλίο του G.Moore για το μάρκετινγκ και μου άλλαξε τη ζωή
Οι μέτοχοι αποφασίζουν ακόμα και με ποια κοπέλα θα βγει ραντεβού κι αν θα χωρίσει ή όχι!
Το δυστοπικό αυτό εγχείρημα ξεκίνησε το 2008, ενώ ο Μέριλ εξακολουθεί να πουλάει μετοχές του εαυτού του μέχρι και σήμερα. Αρχικά πουλούσε τις μετοχές του προς $1 την καθεμία , αλλά καθώς η δημοτικότητα του project ολοένα και αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και η τιμή αγοράς των μετοχών. Σύμφωνα με το προφίλ του στην πλατφόρμα HumanIPO, η τιμή της μετοχής σήμερα αγγίζει τα $79.83 . Μάλιστα όσοι κατέχουν ήδη μερικές, έχουν συμμετάσχει όλ’ αυτά τα χρόνια σε σημαντικές αποφάσεις της ζωής του, όπως…
- Αν θ’ αλλάξει δουλειά
- Αν θα ξεκινήσει μια νέα επιχειρηματική ιδέα, αλλά και πιο προσωπικά, όπως
- Τι ρούχα θα φορέσει
- Τι πρόγραμμα θ’ ακολουθήσει στο γυμναστήριο, μέχρι και
- Με ποια κοπέλα θα βγει ραντεβού ή
- Το πώς θα διαχειριστεί τις σχέσεις του
Ένα περιστατικό μάλιστα που προκάλεσε έντονες συζητήσεις, σχετικά με τα όρια της συλλογικής λήψης αποφάσεων, ήταν όταν οι μέτοχοι ψήφισαν κατά το παρελθόν να χωρίσει με την κοπέλα του κι εκείνος το αποδέχθηκε τερματίζοντας τη σχέση τους! Κι όμως, παρόλ΄ αυτά τα απίθανα, ο Μέριλ παραμένει πιστός στη δέσμευση που έχει αναλάβει, να τηρεί τις επιθυμίες των μετόχων που αγοράζουν «κομμάτι» του εαυτού του, κάνοντας τους -ουσιαστικά- «αφεντικά» της ζωής του! Κι αυτό δεν φαίνεται να τον ενοχλεί καθόλου. Όπως λέει κι ο ίδιος…
«Όταν αντιμετωπίζω ένα δίλημμα και πρέπει να κάνω μια δύσκολη επιλογή, απευθύνομαι στους μετόχους μου. Τους δίνω ρητό έλεγχο. Ακούγεται απίστευτο, ίσως και δυστοπικό, αλλά όλοι απευθυνόμαστε σε ανθρώπους για συμβουλές (οικογένεια, στενούς φίλους, ίσως μια τηλεφωνική γραμμή ψυχικής υγείας). Το να δίνω μετοχές (του εαυτού μου) επιτρέπει στους ανθρώπους να επενδύουν κυριολεκτικά σε μένα. Όμως όλοι έχουμε «μετόχους».
Σε κανέναν δεν αρέσει να πιστεύει ότι είναι «ελεγχόμενος», αλλά ειδικά στην εποχή του… αλγορίθμου, αγνοούμε πόσο μας χειραγωγούν. Αφήνοντας, ωστόσο, σκόπιμα τον έλεγχο της ζωής μας σε άλλους, αποδεικνύουμε πραγματικά πόσο μας ελέγχουν».