Ο πρόεδρος Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Το διάταγμα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται «λόγω του κακού χειρισμού της πανδημίας του Covid-19 που προέκυψε από την Ουχάν, στην Κίνα».
Ο Ντόναλντ Τραμπ, μερικές ώρες αφού ορκίστηκε πρόεδρος και ανέλαβε την εξουσία στις ΗΠΑ χθες Δευτέρα, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο η χώρα του αποσύρεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Το διάταγμα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται «λόγω του κακού χειρισμού της πανδημίας του Covid-19 που προέκυψε από την Ουχάν, στην Κίνα και άλλες παγκόσμιες κρίσεις υγείας, την αποτυχία τους να υιοθετήσουν επειγόντως απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και την αδυναμία τους να επιδείξουν ανεξαρτησία από τους ακατάλληλους πολιτική επιρροή των κρατών μελών του ΠΟΥ».
Το εκτελεστικό διάταγμα ανέφερε επίσης ότι η απόσυρση ήταν το αποτέλεσμα «άδικα επαχθών πληρωμών» που έκαναν οι ΗΠΑ στον ΠΟΥ, ο οποίος είναι μέρος των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Ρεπουμπλικάνος κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι «μας εξαπάτησε», τονίζοντας πως η αμερικανική συμβολή στον διεθνή οργανισμό ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Κίνας και προσάπτοντάς του κακοδιαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και άλλων διεθνών κρίσεων δημόσιας υγείας.
Η κίνηση δεν ήταν απροσδόκητη. Ο κ. Τραμπ έχει επικρίνει τον W.H.O. από το 2020, όταν επιτέθηκε στον οργανισμό σχετικά με την προσέγγισή του στην πανδημία του κορωνοϊού και απείλησε να παρακρατήσει τη χρηματοδότηση των Ηνωμένων Πολιτειών από αυτόν. Τον Ιούλιο του 2020, ο κ. Τραμπ έλαβε επίσημα μέτρα για να αποσυρθεί από την υπηρεσία.
Αλλά αφού έχασε τις εκλογές του 2020, η απειλή δεν υλοποιήθηκε. Την πρώτη ημέρα της θητείας του, στις 20 Ιανουαρίου 2021, ο πρώην πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ εμπόδισε να τεθεί σε ισχύ.
Η αποχώρηση από τον ΠΟΥ σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δεν θα έχουν πρόσβαση στα παγκόσμια δεδομένα που παρέχει ο οργανισμός. Ειδικοί στα θέματα υγείας εκτιμούν ότι η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον ΠΟΥ θα είναι «μια οδυνηρή πληγή» για τη δημόσια υγεία, αλλά και μια «ακόμη βαθύτερη πληγή για τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα και την εθνική ασφάλεια».
Κάποιοι εκτίμησαν ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αναστρέψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην καταπολέμηση μολυσματικών ασθενειών όπως η ελονοσία, η φυματίωση και ο ιός HIV και το AIDS.
Ο Ashish Jha, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν ως συντονιστής αντιμετώπισης του Covid-19 υπό τον Πρόεδρο Μπάιντεν, προειδοποίησε προηγουμένως ότι η αποχώρηση θα «έβλαψε όχι μόνο την υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, αλλά και την ηγεσία και την επιστημονική ικανότητα των ΗΠΑ».
"Είναι μια καταιγιστική προεδρική απόφαση. Η απόσυρση είναι μια οδυνηρή πληγή για την παγκόσμια υγεία, αλλά μια ακόμη βαθύτερη πληγή για τις ΗΠΑ", δήλωσε ο Λόρενς Γκόστιν, παγκόσμιος ειδικός στη δημόσια υγεία και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που ιδρύθηκε το 1948 με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ένας οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών. Η αποστολή της, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, είναι «να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις υγείας της εποχής μας και να προωθήσει μετρήσιμα την ευημερία των ανθρώπων του κόσμου».
Υπό τη διοίκηση Μπάιντεν, οι ΗΠΑ συνέχισαν να είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΠΟΥ και το 2023 συνεισέφεραν σχεδόν το ένα πέμπτο του προϋπολογισμού του οργανισμού.
Ο ετήσιος προϋπολογισμός του οργανισμού είναι 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια (5,5 δισεκατομμύρια £).