Ο Πούτιν θέλει να παραμείνει Πρόεδρος έως το 2030
Το τιμόνι της Ρωσίας έχει αποφασίσει να διατηρήσει ως το 2023 ο νυν Πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters προτίθεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Πιο συγκεκριμένα, το Κρεμλίνο θεωρεί ότι ο Πούτιν είναι ο μόνος που μπορεί να ηγηθεί της χώρας στην πιο επικίνδυνη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, οι σύμβουλοί του ετοιμάζονται τώρα για την εκστρατεία και την (επαν)εκλογή του. Όπως φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο Ρώσος πρόεδρος είναι αρεστός στο 80% των πολιτών. Μάλιστα θεωρούν ότι η υποψηφιότητά του θα είναι απλά τυπική καθώς έχει με το μέρος του τα κρατικά ΜΜΕ και σχεδόν καμία δημόσια διαφωνία στην κεντρική πολιτική σκηνή, είναι βέβαιο ότι θα νικήσει.
«Η απόφαση έχει ληφθεί – θα είναι υποψήφιος», δήλωσε μία από τις πηγές που έχει γνώση του σχεδιασμού. Ένας προμελετημένος υπαινιγμός για το θέμα αναμένεται να έρθει σε λίγες εβδομάδες, δήλωσε μία άλλη πηγή, επιβεβαιώνοντας μια αναφορά της εφημερίδας Kommersant την περασμένη εβδομάδα.
Μια άλλη πηγή, που γνωρίζει τις σκέψεις του Κρεμλίνου, επιβεβαίωσε ότι η απόφαση έχει ληφθεί και ότι οι σύμβουλοι του Πούτιν ετοιμάζονται για τη συμμετοχή του στις εκλογές.
«Ο κόσμος που βλέπουμε είναι πολύ επικίνδυνος», δήλωσε μία από τις πηγές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πούτιν παρέλαβε την προεδρία από τον Μπόρις Γέλτσιν την τελευταία ημέρα του 1999, έχει ήδη υπηρετήσει ως πρόεδρος για μεγαλύτερο διάστημα από οποιονδήποτε άλλο Ρώσο ηγέτη από την εποχή του Ιωσήφ Στάλιν, ξεπερνώντας ακόμη και τη 18ετή θητεία του Λεονίντ Μπρέζνιεφ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τον Σεπτέμβριο πως αν ο Πούτιν αποφάσιζε να είναι υποψήφιος, τότε κανείς δεν θα ήταν ικανός να αναμετρηθεί μαζί του.
Η Ρωσία σε πόλεμο
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη αντιπαράθεση με τη Δύση από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962. Οι δυτικές κυρώσεις έχουν προκαλέσει το μεγαλύτερο εξωτερικό σοκ στη ρωσική οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες και ο Πούτιν αντιμετώπισε μια αποτυχημένη ανταρσία από τον πιο ισχυρό μισθοφόρο της Ρωσίας και άλλοτε έμπιστό του, Γεβγκένι Πριγκόζιν, τον Ιούνιο. Πριν από δυο μήνες ανακοινώθηκε ότι ο πρώην επικεφαλής της ομάδας Wagner σκοτώθηκε σε συντριβή του αεροπλάνου στο οποίο επέβαινε.
Από την πλευρά της, η Δύση θεωρεί ότι ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου και δικτάτορας ο οποίος οδήγησε τη χώρα του σε μια ιμπεριαλιστικού τύπου αρπαγή εδαφών που την εξασθένησε.
Ωστόσο, ο Πούτιν παρουσιάζει τον πόλεμο ως τμήμα ενός πολύ ευρύτερου αγώνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες έχουν σκοπό να διαμελίσουν τη Ρωσία, να υφαρπάξουν τους τεράστιους φυσικούς πόρους της και στη συνέχεια να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους με την Κίνα.
Ο φυλακισμένος πολιτικός της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι λέει πως ο Πούτιν οδήγησε τη Ρωσία σε στρατηγικό αδιέξοδο και την καταστροφή, οικοδομώντας ένα εύθραυστο σύστημα διεφθαρμένων κολάκων το οποίο θα φέρει εν τέλει το χάος παρά τη σταθερότητα.
«Η Ρωσία πηγαίνει προς τα πίσω», δήλωσε στο Reuters τον Ιούλιο ο Όλεγκ Ορλόφ, ένας από τους πιο έγκριτους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. «Αφήσαμε τον κομμουνιστικό ολοκληρωτισμό, αλλά τώρα επιστρέψαμε σε ένα διαφορετικό είδος ολοκληρωτισμού».
Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί στρατιώτες εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε λίγο πάνω από 18 μήνες πολέμου, πολύ περισσότεροι από τις επίσημες σοβιετικές απώλειες στη διάρκεια ολόκληρου του πολέμου στο Αφγανιστάν (1979-1989).