Κένυα: Μετά τις φονικές πλημμύρες, ήρθε η χολέρα - Δεκάδες κρούσματα στη χώρα
Σε επαγρύπνηση οι αρχές στην Κένυα, όπου αναφέρθηκαν δεκάδες κρούσματα χολέρας, μετά τις φονικές πλημμύρες με 238 θύματα
Περισσότερα από 200.000 άτομα παραμένουν άστεγα στην Κένυα μετά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την αφρικανική χώρα και είχαν ως απολογισμό 238 νεκρούς. Σαν να μην έφτανε αυτό όμως, η Κένυα κινδυνεύει από επιδημία χολέρας, καθώς ήδη έχουν αναφερθεί δεκάδες κρούσματα στα ανατολικά της χώρας.
Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την ανησυχία τους έπειτα από τις συγκεκριμένες αναφορές, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι μόνο στην κομητεία Τάνα Ρίβερ της ανατολικής Κένυας έχουν γίνει γνωστά 44 κρούσματα χολέρας.
«Νομίζω ότι μαζί με την κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους εθνικούς και διεθνείς εταίρους, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την ασθένεια», δήλωσε ο μόνιμος συντονιστής του ΟΗΕ στην Κένυα Στίβεν Τζάκσον, σε συνέντευξή του στο Citizen TV.
Η χολέρα είναι μια οξεία εντερική λοίμωξη που εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων τροφίμων και νερού και συνήθως προκαλεί σοβαρή διάρροια, έμετο και μυϊκές κράμπες. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά.
«Ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία και παραμένει σε επαγρύπνηση έναντι των κρουσμάτων ασθενειών που μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν, εάν δεν περιοριστούν γρήγορα», δήλωσε ο Αμπντουλραχμάν Ντιάλο, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κένυα, σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε από την υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών.
«Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και έτοιμοι να αντιδράσουμε, υπό την αιγίδα της κυβέρνησης και με εταίρους, προκειμένου να παρέχουμε βοήθεια στους εκατοντάδες και χιλιάδες ανθρώπους που επλήγησαν από την κακοκαιρία», συνέχισε.
Οι πλημμύρες στην Κένυα έχουν σκοτώσει 238 ανθρώπους, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που δημοσιεύουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.
Συνολικά, οι πιο έντονες από τις συνηθισμένες εποχικές βροχές, που επιδεινώνονται από το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 400 ανθρώπους στην Ανατολική Αφρική, μια περιοχή εξαιρετικά ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή.