Ο πλουσιότερος Κινέζος είναι πλέον ο ιδρυτής του TikTok
Ο 41 ετών επιχειρηματίας αποχώρησε από επικεφαλής της εταιρείας το 2021, ωστόσο πιστεύεται ότι κατέχει περίπου το 20% των μετοχών.
Η διαρκώς αυξανόμενη δημοφιλία του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, TikTok, έχει στείλει στα ύψη την περιουσία του συν-ιδρυτή της ByteDance, της μητρικής εταιρείας του TikTok, καθιστώντας τον τον πλουσιότερο άνθρωπο στην Κίνα.
Σύμφωνα με την λίστα που φτιάχνει το Hurun Research Institute, η περιουσία του Ζανγκ Γιμίνγκ, φτάνει τα 49,3 δισεκατομμύρια δολάρια αυξημένη κατά 43% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Ο 41 ετών επιχειρηματίας αποχώρησε από επικεφαλής της εταιρείας το 2021, ωστόσο πιστεύεται ότι κατέχει περίπου το 20% των μετοχών.
Το TikTok έχει εξελιχθεί σε μία από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης του πλανήτη, παρά τις ανησυχίες των κυβερνήσεων κάποιων χωρών σχετικά με τους δεσμούς της με την Κινεζική κυβέρνηση.
Και παρά το γεγονός ότι και οι δύο εταιρείες επιμένουν ότι είναι ανεξάρτητες από το Πεκίνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να απαγορεύσουν το TikTok τον Ιανουάριο του 2025, εκτός και αν η ByteDance πουλήσει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Και παρά το γεγονός ότι η ByteDance αντιμετωπίζει τεράστιες πιέσεις στις ΗΠΑ, τα κέρδη της παγκοσμίως εκτοξεύτηκαν κατά 60% πέρυσι, αυξάνοντας βεβαίως και την περιουσία του Ζανγκ Γιμίνγκ.
«Ο Ζανγκ Γιμίνγκ είναι ο 18ος Κινέζος που φτάνει στην πρώτη θέση μέσα σε 26 χρόνια», τονίζεται στην ανακοίνωση του Hurun Research Institute, με τον επικεφαλής του να τονίζει ότι «συγκριτικά, στις ΗΠΑ, υπάρχουν μόνο τέσσερις που έφτασαν στην πρώτη θέση: ο Μπιλ Γκέιτς, ο Γουόρεν Μπάφετ, ο Τζεφ Μπέζος και ο Έλον Μασκ». Και εκτιμά ότι «αυτό δείχνει το δυναμισμό της κινεζικής οικονομίας».
Βέβαια, ο κ. Ζανγκ δεν είναι ο μόνος εκπρόσωπος του τεχνολογικού τομέα της Κίνας που βρίσκεται στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους. Ο Πόνι Μα, επικεφαλής του τεχνολογικού ομίλου, Tencent, βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας με περιουσία που φτάνει τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, από τα νούμερα στη λίστα αντιλαμβάνεται κανείς και την κρίση στην Κινεζική οικονομία, δεδομένου ότι περίπου το 30% των πλουσιότερων κατάφεραν να αυξήσουν τις περιουσίες τους – στο υπόλοιπο 70% μειώθηκε.
Η λίστα του Hurun Research Institute συρρικνώθηκε για πρώτη φορά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, καθώς ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο και για τα χρηματιστήριά της.
Ο αριθμός τω ατόμων στη λίστα μειώθηκε κατά 12% πέρυσι σε μόλις 1.100 ανθρώπους και κατά 25% από τα υψηλά επίπεδα του 2021.