Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα πλέον είναι ο ιδρυτής του TikTok – Ποιος είναι ο Ζανγκ Γιμίνγκ
Ο 41 ετών, μηχανικός λογισμικού, που ίδρυσε τη μητρική εταιρεία της εφαρμογής, την ByteDance, διαθέτει πλέον μία περιουσία που αγγίζει τα 57,7 δισ.

Η πρωτοφανής δημοφιλία του TikTok έχει δημιουργήσει όχι μόνο μία νέα γενιά σταρ των κοινωνικών δικτύων, αλλά έχει βοηθήσει και στην αύξηση της περιουσίας του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου.
Ο 41 ετών, μηχανικός λογισμικού, Ζανγκ Γιμίνγκ, που ίδρυσε τη μητρική εταιρεία της εφαρμογής, την ByteDance, διαθέτει πλέον μία περιουσία που αγγίζει τα 57,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το σχετικό δείκτη του Bloomberg. Αυτό τον καθιστά τον πλουσιότερο άνθρωπο στην Κίνα, έχοντας ξεπεράσει και τον Πόνι Μα, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλος της Tencent. Η περιουσία του Μα ανέρχεται σε 56,5 δισ. δολάρια.
Ο Ζανγκ είναι ένας άνθρωπος που αποφεύγει διαρκώς τη δημοσιότητα, οπότε δεν έχουν γίνει γνωστά πολλά στοιχεία για την ιδιωτική του ζωή. Αφού διοίκησε την ByteDance για περίπου μία δεκαετία, το 2021 παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου λέγοντας στους υπαλλήλους ότι «δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικός άνθρωπος και ότι προτιμά να σερφάρει στο διαδίκτυο, να διαβάζει και να ακούει μουσική».
Ενώ πρόσθεσε ότι «η αλήθεια είναι ότι δε διαθέτω όλα τα απαραίτητα προσόντα για να είμαι ο ιδανικός μάνατζερ» και, σύμφωνα με το Reuters, τόνισε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο την εταιρεία από μία θέση που δε θα αφορούσε την άμεση διαχείριση προσωπικού.
Ο Ζανγκ γεννήθηκε το 1983 στην επαρχία Φουτζιάν της Κίνας και οι γονείς του ήταν δημόσιοι υπάλληλοι. Παντρεύτηκε την κοπέλα που γνώρισε στο Πανεπιστήμιο Νανκάι από το οποίο αποφοίτησε το 2005. Ξεκίνησε από σπουδές μικρο-ηλεκτρονικών για να συνεχίσει ως μηχανικός λογισμικού. Η πρώτη του δουλειά ήταν σε μία νεοφυή ταξιδιωτική εταιρεία μέσω διαδικτύου όταν ήταν ακόμα φοιτητής.
Επίσης, εργάστηκε στη Microsoft πριν ιδρύσει την ByteDance, τη μητρική εταιρεία του TikTok το 2012. Η εταιρεία έχει στην κατοχή της διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που λειτουργούν στο εσωτερικό της Κίνας. Λανσάρισε το αντίπαλο δέος του WeChat, το FlipChat, καθώς και μία εφαρμογή βίντεο-μηνυμάτων, την Duoshan, το 2019.
Ήθελα να δημιουργήσει μια πλατφόρμα ειδήσεων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
Ο Ζανγκ ήθελε να δημιουργήσει και μία πλατφόρμα ειδήσεων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είναι προσηλωμένος στις ειδήσεις, το 2017 είχε πει στο Bloomberg ότι, σε αντίθεση με άλλα κοινωνικά δίκτυα, η ByteDance δεν έχει στο εργατικό της δυναμικό δημοσιογράφους.
Ο Ζανγκ λανσάρισε την πιο δημοφιλή εφαρμογή της ByteDance - το TikTok - με το όνομα, Douyin, το Σεπτέμβριο του 2016. Το TikTok είναι το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ μεταξύ των εφήβων και έχει περισσότερους από 170 εκατομμύρια χρήστες. Μάλιστα, ο ίδιος ο Ζανγκ έκανε βίντεο για το TikTok και απαιτούσε το ίδιο και από τα στελέχη της επιχείρησης.
Οι υπάλληλοι του τον περιγράφουν ως ήρεμο άνθρωπο, χαρισματικό, λογικό αλλά παθιασμένο και νέο, αλλά σοφό. Αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 2021, όμως η εταιρεία του έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα εδώ και χρόνια. Οι ΗΠΑ, αλλά και άλλες Δυτικές κυβερνήσεις, την κατηγορούν ότι χρησιμοποιείται από την Κινεζική κυβέρνηση για να συλλέγει δεδομένα χρηστών.
Ωστόσο, η απαγόρευση της εφαρμογής που ψήφισε το αμερικανικό Κογκρέσο αποσύρθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ, όμως η νέα διορία λήγει στις 5 Απριλίου και είναι άγνωστο τι θα κάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος. Πάντως, ο Ζανγκ έγινε δισεκατομμυριούχος χάρη στην επιτυχία του TikTok και γενικότερα της ByteDance.