Ο πληθωρισμός της ασυδοσίας
Είναι τέτοια τα μηνύματα που έρχονται από την αγορά για το θέμα της απληστίας των επιχειρήσεων που έχουν βρει την φθηνή δικαιολογία του πολέμου στην Ουκρανία και αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους , σε βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων λιανεμπορίου, που ακόμα και οι γνώστες της αγοράς επικρίνουν την στάση τους δημόσια. Αν δει κάποιος τα κέρδη των 20 μεγάλων εταιριών τροφίμων , διαθέτουν στη αγορά 10.000 περίπου βασικά προϊόντα, θα καταλάβει τι εστί ασυδοσία.
Το πρώτο καμπανάκι έρχεται από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Τότε που τονίζει ότι για πρώτη φορά οι τιμές αυξάνονται υψηλότερα από τους μισθούς. Ο διοικητής εξήγησε ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι κατά πολύ υψηλότερος από το ρυθμό αύξησης των μισθών που σημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους έχουν αυξηθεί. «Ακούω διάφορα επιχειρήματα» λέει ο Γιάννης Στουρνάρας. Ακούει, όταν ρωτάει τους μεγάλους της αγοράς «ότι πρέπει να δημιουργήσουμε αποθέματα ασφαλείας για το μέλλον αλλά αυτό θα ενίσχυε τις τάσεις στασιμοπληθωρισμού.»
Αν συνεχιστεί κάτι τέτοιο, θα αποβεί μοιραίο. Θα προκαλέσει στασιμοπληθωρισμό. Θα προκαλέσει πληθωρισμό μέσω ενός σπιράλ αυξήσεων μισθών-τιμών και μείωση της παραγωγής και του ΑΕΠ, κάτι που δεν θα είναι καλό για τις κοινωνίες, αναφέρει ο διοικητής που φοβάται τα χειροτέρα.
Ακόμα και οι λιανέμποροι χτυπούν καμπανάκι κινδύνου. Ο Γιάννης Μασούτης CEO της ομώνυμης αλυσίδας λιανικού εμπορίου και πρόεδρος της ΚΕΕΕ , σε πρόσφατη συνέντευξη είπε ότι «από τη διατήρηση του πληθωρισμού κανείς δεν μπορεί να κερδίσει. Η ακρίβεια είναι ένα φαινόμενο που πλήττει τις επιχειρήσεις, όσο και τα νοικοκυριά. Γιατί πιέζει το διαθέσιμο εισόδημα, αλλά και την εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες των καταναλωτών , με αποτέλεσμα οι δαπάνες να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα και να μειώνεται δραστικά η αγοραστική κίνηση. Κι όσο η αγορά συρρικνώνεται, οι επιχειρήσεις θα οδηγούνται αναγκαστικά σε μείωση των περιθωρίων κέρδους, αν θέλουν να διατηρήσουν μερίδια. Οι όποιες καιροσκοπικές τακτικές και η υπέρμετρη αύξηση των περιθωρίων κέρδους, λειτουργούν σε βάρος όλων. Καθυστερώντας την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού συντηρούν τις πολιτικές υψηλών επιτοκίων, που επιβαρύνουν συνολικά την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους.»
Είναι σχεδόν σίγουρο σε κάθε περίπτωση ότι αν δεν λάβουν μέτρα από την κυβέρνηση σε επίπεδο κεντρικό με συμφωνίες με τους μεγάλους που έχουν κλείσει και μονοπωλήσει την αγορά, δεν πρόκειται να πέσει ο πληθωρισμός . Με την επιτροπή ανταγωνισμού σε βαθύ ύπνο, την πρωτοβουλία πρέπει να τη λάβει ο πρωθυπουργός και την ασυδοσία της αγοράς να την μετατρέψει σε τίμια συνεργασία επιχειρήσεων-καταναλωτών για να βγει ο χειμώνας. Αλλιώς , πρέπει οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, να ξεπεράσουν το 10% ώστε να αντέξει η κοινωνία.