Ο... περιστρεφόμενος ναός του Επικούρειου Απόλλωνα: Ο «Παρθενώνας της Πελοποννήσου» και ο Σείριος
Στο γυμνό, βραχώδες τοπίο των Βασσών δεσπόζει επιβλητικά ένας από τους σημαντικότερους ναούς της αρχαιότητας.
Ένας άγνωστος σε πολλούς και μοναδικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής ναός βρίσκεται στην Πελοπόννησο. Στο γυμνό, βραχώδες τοπίο των Βασσών δεσπόζει επιβλητικά ένας από τους σημαντικότερους ναούς της αρχαιότητας, αφιερωμένος στον Επικούρειο Απόλλωνα.
Χαρακτηρίζεται από πλήθος πρωτοτυπιών τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική του διαρρύθμιση, που τον καθιστούν μοναδικό μνημείο στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Ο Παυσανίας, μάλιστα, τον θεωρεί το δεύτερο μετά της Τεγέας πελοποννησιακό ναό σε κάλλος και αρμονία).
Η ανέγερσή του τοποθετείται στο 420-400 π.Χ. και αρχιτέκτονάς του θεωρείται ο Ικτίνος, που σε αυτό το δημιούργημά του κατόρθωσε να συνδυάσει πολλά αρχαϊκά χαρακτηριστικά, που επέβαλλε η συντηρητική θρησκευτική παράδοση των Αρκάδων, με τα νέα γνωρίσματα της κλασικής εποχής. Εξάλλου, έχει χαρακτηριστεί και ως ο «Παρθενώνας της Πελοποννήσου», καθώς σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα της αρχαιότητας που ανέλαβε (μαζί με τον Καλλικράτη) και τον Παρθενώνα στην Ακρόπολη των Αθηνών.
Ο ναός που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης δεν είναι ο αρχαιότερος που κτίσθηκε στο χώρο. Ο πρώτος ναός του Απόλλωνα οικοδομήθηκε γύρω στα τέλη του 7ου αι. π.Χ., πιθανότατα στην ίδια θέση. Ακολούθησαν μία ή δύο οικοδομικές φάσεις του, γύρω στο 600 και γύρω στο 500 π.Χ., αντίστοιχα, από τις οποίες σώζονται πολυάριθμα αρχιτεκτονικά μέλη, όπως το κεντρικό δισκοειδές πήλινο ακρωτήριο με την πλούσια πολύχρωμη γραπτή διακόσμηση, κεραμίδια και πήλινα ακροκέραμα, όπως αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του ναού είναι η φήμη ότι περιστρέφεται προκειμένου να ακολουθεί πάντα το λαμπρότερο αστέρι του ουρανού, τον Σείριο. Από το 1987 ο ναός προστατεύεται από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες με ειδικό στέγαστρο.
Δείτε το βίντεο της Up Stories και περιπλανηθείτε σε αυτό το άγνωστο στο ευρύ κοινό, εκπληκτικό μνημείο της αρχαιότητας: