Ο Ολυμπιακός έχασε τη «μάχη» στην Πόλη, όμως έμαθε πώς μπορεί να κερδίσει τον «πόλεμο»
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με το «αριστερό» τις υποχρεώσεις του στη φετινή Euroleague, αφού ηττήθηκε στην πρεμιέρα από τη Φενέρμπαχτσε.
Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στην πρεμιέρα της Euroleague από τη Φενέρμπαχτσε και έδειξε πως έχει περιθώρια βελτίωσης σε άμυνα και επίθεση ενόψει της συνέχειας.
Τα πολλά επιθετικά ριμπάουντ της Φενέρμπαχτσε, το «κακό» βράδυ στο οποίο βρέθηκαν Βεζένκοφ - Φουρνιέ και η έλλειψη καθαρού μυαλού στα τελευταία λεπτά «στοίχισαν» στον Ολυμπιακό ένα μεγάλο διπλό με το... καλημέρα στη φετινή Euroleague.
Γράφει ο Μάνος Νικητάκης
Ο Βεζένκοφ που δεν «ματσάρει» με τον Χέιζ και ο... άνευρος Φουρνιέ
Ο Σάσα Βεζένκοφ ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 11 πόντους και 4 ριμπάουντ, ωστόσο έδειχνε πως στο μεγαλύτερο μέρος «υπέφερε» κυρίως στην επίθεση των «ερυθρολεύκων» από την άμυνα του Χέιζ Ντέιβις. Είναι σαφές, πως ο Αμερικανός φόργουορντ των Τούρκων γνωρίζει όσο λίγοι στην Ευρώπη το πως να αντιμετωπίσει τον MVP του 2023. Αυτό είχε φανεί και από τη σειρά των Play Off του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε, όταν ο κόουτς Ιτούδης άφηνε τον Χέιζ ολόκληρα 40λεπτα πάνω στον Βούλγαρο σταρ, για να τον περιορίσει. Ο Σάσα δεν έδειχνε «ελεύθερος» στο παρκέ, παίρνοντας μόνο 6 σουτ συνολικά, δείγμα της εξαιρετικής άμυνας του Ντέιβις σε εκείνον.
Ο Εβάν Φουρνιέ δείχνει σημάδια καλύτερης προσαρμογής παιχνίδι με παιχνίδι, ωστόσο οι χθεσινοί 5 πόντοι σε 22' παρουσίας του εντός του παρκέ, δεν μπορούν παρά να προβληματίζουν - ως έναν βαθμό - τον κόουτς Μπαρτζώκα. Ο Γάλλος επιχείρησε μόλις 3 σουτ και έδειχνε να «διστάζει» να πάρει πρωτοβουλίες στο επιθετικό μισό. «Έψαχνε» κυρίως την πάσα σε Βεζένκοφ ή Ράιτ, χωρίς να... διαβάζει τα όποια κενά άφηνε η άμυνα της Φενέρ ανά διαστήματα. Αμυντικά ήθελε να συνεισφέρει, όμως μάρκαρε στις περισσότερες φάσεις την «αδύνατη πλευρά», μην έχοντας τον χρόνο πολλές φορές να αντιδράσει στις άμεσες εκτελέσεις των Τούρκων.
Οι Ράιτ - Πετρούσεφ που δεν είναι Φαλ και ο Μαριάνοβιτς που αποτελεί «cheat» στην Ευρώπη
Λόγω των τραυματισμών των Φαλ - Μιλουτίνοφ, ο Ολυμπιακός καλείται να «βγάλει» το πρώτο μισό με τον Ράιτ στη θέση «5» και τον Πετρούσεφ να παίρνει επίσης αρκετά λεπτά εκεί. Μιλάμε για δύο πολύ αθλητικούς παίκτες με εξαιρετικά ατομικά προσόντα που, ωστόσο δεν έχουν ακόμα τις «παραστάσεις» από το υψηλότερο επίπεδο, με αποτέλεσμα ο... ανέτοιμος Μαριάνοβιτς να μην αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα στο «ζωγραφιστό». Το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα της Φενέρμπαχτσε δεν βρίσκεται ακόμα στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση, όμως με την εμπειρία του και μόνο κατάφερε να επικρατήσει σε πολλές φάσεις των ψηλών του Ολυμπιακού, που είχαν τεράστιο πρόβλημα στον τομέα των ριμπάουντ.
Η Φενέρ «μάζεψε» συνολικά 44 ριμπάουντ, 20 περισσότερα από τον Ολυμπιακό (24), εκ των οποίων τα 14 ήταν επιθετικά. Η «ρακέτα» της ελληνικής ομάδας ήταν... απροστάτευτη σε πολλές περιπτώσεις του δεύτερου ημιχρόνου, με το σύνολο του Γιασκεβίτσιους να εκμεταλλεύεται την ασυνεννοησία των παικτών του Ολυμπιακού και να «ανανεώνει» συνεχώς τον χρόνο των επιθέσεών της.
Το rotation του Μπαρτζώκα και οι ρόλοι που δεν έχουν δοθεί
Μαζί με τον Ολυμπιακό και ο Γιώργος Μπαρτζώκας βρέθηκε σε περίεργο βράδυ. Σε τακτικό κομμάτι, ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» χρησιμοποίησε 11 από τους 12 παίκτες που είχε στη διάθεσή του (DNP ο Λαρεντζάκης), με τον Βεζένκοφ να είναι ο μοναδικός που αγωνίστηκε πάνω από 30 λεπτά (31'). Γουόκαπ, Γκος και ΜακΚίσικ βρέθηκαν αμέσως μετά τον περισσότερο χρόνο στο παρκέ με τους δύο πρώτους ειδικά να μην μπορούν να συνεισφέρουν με κάποιον τρόπο στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας.
Στο σύγχρονο μπάσκετ, το 20% πίσω από τα 6,75μ. (4/20) δεν αφήνει σε μια ομάδα πολλά περιθώρια για να... κυνηγήσει κάτι σε μια από τις πιο «καυτές» έδρες στη διοργάνωση. Ο Μπαρτζώκας είναι σαφές πως με το πέρασμα του χρόνου και την επιστροφή των δύο «γιγάντων» στο rotation της ομάδας, θα καταφέρει να κατανείμει πιο εύκολα τους ρόλους των παικτών, τις «πεντάδες» που θα χρησιμοποιεί κατά κύρια βάση, καθώς και τα συστήματα του καθενός που θα προκύπτουν έπειτα από ανάλογες συνεργασίες.