Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι «πολύ σύντομα» θα επιβάλει δασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έριξε τη... βόμβα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη (26/2) ότι αποφάσισε να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επιτέθηκε στο μπλοκ, λέγοντας ότι δημιουργήθηκε για να «πλήξει» τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Πήραμε μια απόφαση και θα την ανακοινώσουμε πολύ σύντομα. Θα είναι 25 τοις εκατό», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη.
Πρόκειται για το ύψος δασμών το οποίο αναμένεται να επιβληθεί από τις αρχές Απριλίου επίσης στα καναδικά και μεξικανικά προϊόντα. Η ΕΕ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος (μαζί με την Κίνα) εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ είπε ότι οι δασμοί θα εφαρμοστούν «γενικά», αν και ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα πλήξουν τις εισαγωγές αυτοκινήτων.
Το ευρώ υποχώρησε ελαφρώς μετά τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου, διαπραγματευόμενο 0,2% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου στα 1,049 δολάρια, όπως αναφέρουν οι FT στο δημοσίευμά τους.
Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι, όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία στο πλαίσιο ενός σχεδίου διευθέτησης της σύγκρουσης με τη Ρωσία. «Δεν θα παράσχω εγώ εγγυήσεις ασφαλείας...», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του στον Λευκό Οίκο. «Θα ζητήσουμε από την Ευρώπη να το πράξει γιατί, ξέρετε, η Ευρώπη είναι ο άμεσος γείτονάς τους, ωστόσο εμείς θα διασφαλίσουμε ότι όλα πάνε καλά».
Ακυρώθηκε ξαφνικά η συνάντηση Κάλας - Ρούμπιο
Στο μεταξύ, σχεδόν την ίδια ώρα γινόταν γνωστό ότι ακυρώθηκε ξαφνικά η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση στην Ουάσιγκτον μεταξύ της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ, Κάγια Κάλας, και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο. «Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ δεν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο σε αυτή την περίπτωση, λόγω προβλημάτων προγραμματισμού. Συναντήθηκαν τελευταία στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κάγια Κάλας.