Ο νέος κανονισμός για τουριστικά καταλύματα: Τι αλλάζει και πως προστατεύονται οι καταναλωτές
Αλλάζει μετά από σχεδόν 50 χρόνια το πλαίσιο λειτουργίας των καταλυμάτων με στόχο την προστασία των καταναλωτών και τη διαφάνεια στη λειτουργία τους

Μετά από σχεδόν πέντε δεκαετίες, το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ παρόχων τουριστικών καταλυμάτων και πελατών εκσυγχρονίζεται ριζικά. Ο νέος Κανονισμός Σχέσεων Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων και Πελατών, που υπογράφηκε από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη αντικαθιστά τον παρωχημένο κανονισμό του 1976 και τίθεται σε ισχύ από σήμερα.
Τι αλλάζει με τον νέο Κανονισμό
Ο νέος κανονισμός ενσωματώνει τις σύγχρονες ανάγκες της τουριστικής αγοράς και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δημιουργώντας ένα σαφές, διαφανές και λειτουργικό πλαίσιο για την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας. Βασικοί στόχοι του:
- Προστασία καταναλωτών: Διασφαλίζεται ότι οι πελάτες λαμβάνουν ακριβείς πληροφορίες για το κατάλυμα, τις υπηρεσίες, τις πολιτικές ακύρωσης και τις χρεώσεις πριν από την κράτηση.
- Διαφάνεια στις κρατήσεις: Θεσπίζονται κανόνες για τις ηλεκτρονικές κρατήσεις και πληρωμές, διασφαλίζοντας την αξιοπιστία των παρόχων.
- Υποχρεώσεις παρόχων: Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να τηρούν συμφωνημένα δωμάτια και σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας, να εξασφαλίζουν εναλλακτική διαμονή ίσης ή ανώτερης κατηγορίας, καλύπτοντας τα έξοδα μετακίνησης.
- Αυστηρές κυρώσεις: Επιβάλλονται πρόστιμα από 300 έως 5.000 ευρώ για μη συμμόρφωση με τον κανονισμό, προστατεύοντας έτσι τους καταναλωτές και διασφαλίζοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
- Φιλικά προς τα κατοικίδια καταλύματα: Θεσπίζεται ειδικό Σήμα Τουριστικού Καταλύματος Φιλικού προς Ζώα, ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να γίνουν pet-friendly.
«Ο ελληνικός τουρισμός εκσυγχρονίζεται»
Με αφορμή την αλλαγή του κανονισμού, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε: Ο ελληνικός τουρισμός εκσυγχρονίζεται. Ο νέος κανονισμός διασφαλίζει διαφάνεια, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και προστασία των ταξιδιωτών. Δημιουργούμε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης μεταξύ επισκεπτών και παρόχων, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου μας.»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός, σχολίασε «Ο νέος κανονισμός είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών φιλοξενίας και την προστασία τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρηματιών του κλάδου.»
Ένα νέο κεφάλαιο για τον ελληνικό τουρισμό
Ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού έρχεται σε μια εποχή που ο τουρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Με πιο ξεκάθαρους όρους λειτουργίας, υψηλότερα πρότυπα εξυπηρέτησης και αυξημένη διαφάνεια, ο κλάδος της φιλοξενίας ενισχύει την αξιοπιστία του και προσφέρει μια ακόμα πιο ποιοτική εμπειρία στους επισκέπτες.