O Μητσοτάκης τον Απρίλιο στις ΗΠΑ: Το παρασκήνιο και ο αιφνιδιασμός από Τσούνη
Μια κλειδωμένη ημερομηνία αλλά και μια εναλλακτική για παν ενδεχόμενο έχουν κυκλωθεί στο καλεντάρι από την αμερικανική και την ελληνική διπλωματία για την τρίτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.
Πάντως το ρολόι του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ήδη συντονισμένο με την ώρα της συνάντησης με τον Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο. Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα αιφνιδιάζοντας, αποκάλυψε ότι στις 4 Απριλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει το δεύτερο τετ-α-τετ του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, για εφ’όλης της ύλης συνομιλίες όπως περιγράφονται από καλά ενημερωμένες πηγές.
Κατά πληροφορίες πάντως δεν πρέπει να αποκλειστεί ο Πρωθυπουργός να βρεθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα μια ημέρα νωρίτερα, δηλαδή στις 3 Απριλίου.
Περιμένοντας τον Λευκό Οίκο
Μετά το αρχικό ξάφνιασμα που προκάλεσε ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης σε Συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη, κυβερνητικές πηγές τηρώντας τη διπλωματική παράδοση, απέφευγαν να επιβεβαιώσουν την είδηση, προτού ανακοινωθεί από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.
«Είμαστε σε συζητήσεις. Δεν έχουμε λάβει ακόμα καμία επιβεβαίωση για καμία ημερομηνία» ανέφεραν χαρακτηριστικά στο ερώτημα. Λίγες ώρες αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της εκδήλωσης για το ΤΕΚΑ, πολιορκήθηκε από τους δημοσιογράφους.
Ο κ. Μητσοτάκης στα επίμονα ερωτήματα που του απευθύνθηκαν δεν επιβεβαίωσε την ακριβή ημερομηνία της μετάβασης και ανέφερε ότι «μόνο για διμερή συνάντηση θα πηγαίναμε στην Ουάσιγκτον».
Από την άλλη στο ερώτημα εάν επηρεάζει την επίσκεψη το γεγονός ότι στις ΗΠΑ στήνονται εθνικές κάλπες τον προσεχή Νοέμβριο, ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος: «Καθόλου, αν δεχτούμε πρόσκληση θα ανταποκριθούμε». Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας με έμμεσο τρόπο τη μετάβαση του στις ΗΠΑ πρόσθεσε: «…Το σίγουρο είναι ότι θα είμαι πίσω για το συνέδριο της ΝΔ».
Άλλωστε αυτή είναι μια επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιανουάριο. Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκης όμως στην Ουάσιγκτον είχε ακυρωθεί καθώς είχε νοσήσει από γρίπη.
Μάλιστα, όπως παραδεχόταν αρμόδια πηγή, οι πρώτες ημέρες του Απριλίου, και ειδικά το διάστημα από τις 2 έως στις 4 του μήνα, εξετάζονταν εδώ και καιρό σε διπλωματικό επίπεδο. Όμως τόνιζαν ότι δεν είχε «κλειδώσει» μια από αυτές. Μάλιστα κατά τις ίδιες πληροφορίες, επρόκειτο να εκδοθεί μια κοινή ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες.
Εφ’ όλης της ύλης
Στην ατζέντα της συνάντησης αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία των δυο χωρών. Άλλωστε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, μαζί με την απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα για τα F-35, με την επιστολή Μπλίνκεν προς τον Πρωθυπουργό, είχε ανακοινωθεί η αποδέσμευση ενός πακέτου – μαμούθ στρατιωτικής βοήθειας από τα αποθέματα του στρατού των ΗΠΑ προς τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Θεωρείται βέβαιο επίσης ότι τις συνομιλίες των δυο ηγετών θα απασχολήσουν και τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας, με δεδομένο τον ρόλο που ήδη διαδραματίζει η χώρα μας αλλά κυρίως εκείνον που φιλοδοξεί να παίξει και ως πάροχος ενεργειακής ασφάλειας.
Από την άλλη είναι ξεκάθαρο ότι στο επίκεντρο θα βρίσκεται η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ και κατά πληροφορίες το νέο διαμάντι στο στέμμα της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Επίσης, θα συζητηθεί το ζήτημα της Ουκρανίας, τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και φυσικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το συγκεκριμένο ζήτημα μάλιστα αποκτάει ιδιαίτερη διάσταση με δεδομένο ότι σχεδόν έναν μήνα αργότερα από την νέα επαφή με τον Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ταξιδέψει στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το «μαρτύρησε» ο Τσούνης
Σε κάθε περίπτωση το κλίμα ενόψει της συνάντησης έφτιαξε με τις θερμές αναφορές του, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζόρτζ Τσούνης. Ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι είναι περήφανος για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας και υπενθύμισε μάλιστα μια από τις ψηφίδες που έχουν μπει στο μωσαϊκό της αναβάθμισης των διμερών σχέσεων.
Ο κ. Τσούνης επανάλαβε τις αναφορές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος όταν φιλοξενήθηκε στο σπίτι του Πρωθυπουργού στο Ακρωτήρι Χανίων και μετά την συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκης είχε πει «ότι η συνεργασία και η φιλία των δύο χωρών ποτέ δεν ήταν τόσο καλή όσο σήμερα».
Ο κ. Τσούνης εξήρε μάλιστα το ρόλο που διαδραματίζει η Αλεξανδρούπολη στους κόλπους του ΝΑΤΟ και ότι αυτός ο ρόλος θα ενισχυθεί και στο μέλλον. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτή η σχέση θα μεγαλώσει, θα ενισχυθεί και θα εμβαθύνει και θα δυναμώσει.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν στα Χανιά στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη είπε ότι στα 30 χρόνια της διπλωματικής του καριέρας δεν είχε δει ποτέ του τη σχέση, τη συνεργασία και τη φιλία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδος τόσο καλή όσο είναι σήμερα και στις 4 Απριλίου ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Οβάλ Γραφείο για να συναντηθεί με αυτόν που νομίζω ότι αποκαλείτε πρόεδρος Μπαϊντενόπουλος».
Μιλώντας μάλιστα στα ελληνικά ο κ. Τσούνης πρόσθεσε: «Αν πας σε ένα μέρος στην Ελλάδα μπορεί να είναι Μπαϊνίδης και σε άλλο μέρος της Ελλάδας μπορεί να είναι Μπαϊντενόπουλος. Ο πρόεδρος της Αμερικής αγαπάει τους Έλληνες και την Ελλάδα πάρα πολύ και στεκόμαστε δίπλα σας πάντοτε».