Ο Μητσοτάκης μέσω κατώτατου μισθού στέλνει μήνυμα προς τους «βιαστικούς» υπουργούς του
Βαλβίδα αποσυμπίεσης μέσω της κοινοβουλευτικής ομάδας αναζητούν στην κυβέρνηση μετά τις αναταράξεις που προκάλεσαν οι υπουργικές δηλώσεις για τους ένστολους. Θέλουν να λάβουν το λόγο οι βουλευτές.

Με το εσωκομματικό αίμα για τις αυξήσεις στους ένστολους των Ενόπλων Δυνάμεων να βράζει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, φαίνεται ότι είναι έτοιμος να στείλει το πρώτο μήνυμα προς τους διαφωνούντες ή τους επισπεύδοντες.
Έτσι εκτιμούν συνεργάτες του Πρωθυπουργού ότι θα πράξει, με δεδομένο ότι τα διαδοχικά μηνύματα συμμόρφωσης που εκπέμφθηκαν δημόσια προς «επισπεύδοντες και διαφωνούντες», όχι απλώς δεν εισακούονται αλλά μάλλον ανεβάζουν τους παλμούς στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Όπως λέει στον Flash.gr, συνομιλητής του πρωθυπουργού, καλύτερο πάτημα από την πρεμιέρα του νέου κατώτατου μισθού δεν θα μπορούσε να υπάρξει, για να στείλει έστω και ένα έμμεσο σήμα, «σε όσους υπέκυψαν στον πειρασμό της δημοσιονομικής ανταρσίας». Το ίδιο πρόσωπο υποστηρίζει ότι η πέμπτη διαδοχική αύξηση είναι το πλέον χειροπιαστό αποτέλεσμα της συνετής οικονομικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση.
Σε αντίθεση με εκείνη «της εποχής του δώστα όλα», στην οποία αναφέρθηκε δηκτικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κυριάκος Πιερρακάκης, για να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις, δίνοντας τη σκυτάλη στον κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη. Ο κ. Μαρινάκης δημοσιοποίησε την ενόχληση του Πρωθυπουργού, ο οποίος δεν την έκρυψε μιλώντας απευθείας στους υπουργούς, ενώ μέσω των στενών συνεργατών του, μεταφέρθηκε και στους βουλευτές.
«Οι νεότερες γενιές πλήρωσαν πολύ ακριβά τη λογική της πλειοδοσίας και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα επιτρέψει να ξανασυμβεί αυτό για να γίνει πρόσκαιρα ευχάριστη.», διαμήνυσε. Ο κ. Μαρινάκης, βέβαια, «μακιγιάρισε» την αναβολή της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας, με τη φράση «κανένα ζήτημα δεν υπάρχει με τον κ. Γεωργιάδη», παραπέμποντας για την πραγματοποίηση της, στην ερχόμενη εβδομάδα. Από την άλλη βέβαια, είναι σαφές, ότι το κλίμα για τον υπουργό Υγείας, στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι βαρύ, μετά την ανάρτησή του.
Άλλωστε, παρά την αποδοκιμασία τους σε πρώτο χρόνο, κάποια από τα γαλάζια στελέχη, παρέμειναν στοιχισμένα, εκτός της επίσημης γραμμής, ζητώντας την άμεση επέκταση των αυξήσεων και στους ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας. «Στηρίζουμε την κυβέρνηση αλλά δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε άποψη», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης, λίγο πριν τον διαδεχτεί στο πλατώ του ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο κ. Πιερρακάκης όμως, εκτός από την αιχμηρή διασκευή του παπανδρεϊκού συνθήματος, «Τσοβόλα δώστα όλα», ξεκαθάρισε ότι «Δωρεάν ευαισθησία δεν υπάρχει».
Ψάχνουν «βαλβίδα αποσυμπίεσης» στη συνεδρίαση της Κ.Ο.
Ο Πρωθυπουργός πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι θα ζευγαρώσει τα μηνύματα του προς πάσα κατεύθυνση στην επικείμενη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, την ερχόμενη Παρασκευή το πρωί.
Μια συνεδρίαση θεωρείται από ορισμένους ως βαλβίδα αποσυμπίεσης, παρότι η μονοθεματική ατζέντα της, για την εκλογή του Απόστολου Βεσυρόπουλου, στη θέση του γενικού γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, διεγείρει τα εσωκομματικά πάθη.
Ο βουλευτής Ημαθίας δεν κάνει το «γκελ» μεταξύ των συναδέλφων του, και μάλιστα στο παρασκήνιο διακινείται το σενάριο να ζητηθεί, κόντρα στο εθιμοτυπικό να στηθούν κάλπες. Από την άλλη, στα πηγαδάκια, γίνονται έντονες συζητήσεις, να υποβληθεί το αίτημα, κόντρα στις προβλέψεις της διαδικασίας, να πάρουν το λόγο οι βουλευτές.
Χθες ένας εξ' αυτών ο επίτιμος αρχηγός της ΕΛΑΣ και βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης κατέθεσε ερώτηση για την επέκταση των αυξήσεων σε όλους τους ένστολους - ερώτηση που απευθύνεται προς τους συναρμόδιους υπουργούς, μεταξύ των οποίων και ο Βασίλης Κικίλιας που πρωτοστάτησε καταθέτοντας δημοσίως το ίδιο αίτημα μέσα από τη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης.