Μεταξύ Σημίτη και Καραμανλή ο Μητσοτάκης: Οι δύο εκδηλώσεις-Οι γαλάζιες γκρίνιες
Τα φώτα είναι στραμμένα στα σενάρια που αφορούν στη διπλή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ισάριθμες εκδηλώσεις για τη Μαριέττα Γιαννάκου και τον Κώστα Σημίτη. Έναν γόρδιο δεσμό με πολιτικά χαρακτηριστικά και αντίστοιχους πολιτικούς συμβολισμούς που η χρησιμότητα τους δεν ήταν απαραίτητη. Εξ’ού και η Ηρώδου Αττικού από τη στιγμή που ενέσκηψε στο πολιτικό προσκήνιο η είδηση για τις ταυτόχρονες εσπερίδες και εντάθηκε ακαριαία η φημολογία γύρω από αυτές, θέλησε να αντιδράσει ταχύτατα. Ακαριαία και με επίσημο τρόπο, όχι μέσω διαρροών το Μέγαρο Μαξίμου απομάκρυνε από την επιλογή για το παρόν του πρωθυπουργού κάθε σκιά που θα έδινε λαβές για σχόλια και συζητήσεις που θα τροφοδοτούσαν μια συζήτηση γαλάζιας εσωστρέφειας.
Οι προβολείς όμως από τα κυβερνητικά στελέχη όπως επίσης από τους επιτελείς της οδού Πειραιώς στρέφονται με επιμέλεια σε αυτό που περιγράφουν ως την πραγματική διάσταση ενός αδιαμφισβήτητα πολιτικού event. «Όσο κοντινή είναι η απόσταση ανάμεσα στο Μέγαρο Μουσικής και στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», άλλο τόσο απηχούν την πραγματικότητα τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας» σημείωνε με νόημα προς το Flash.gr παράγοντας από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Η εντύπωση όμως που δημιουργούσαν ανώνυμες τοποθετήσεις για τη σολομώντεια λύση που φέρεται να προκρίθηκε ήταν εντελώς διαφορετική.
Αυτή ήθελε «το κοινοβουλευτικό όλον» της γαλάζιας παράταξης σύσσωμο να παρευρίσκεται στο Μέγαρο Μουσικής στην τελετή για να τιμηθεί η μνήμη της πρώην υπουργού και ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττας Γιαννάκου, με ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό και Πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή. Ενώ η κυβέρνηση θα εκπροσωπείτο σχεδόν εν πλήρη απαρτία στο event προς τιμήν του Κώστα Σημίτη. Κατά αυτόν τον τρόπο, όπως ήθελαν οι διακινητές αυτής της θεωρίας – όπως χαρακτηρίζεται υψηλόβαθμούς παράγοντες- θα δινόταν η ευχέρεια στον πρωθυπουργό να εμφανιστεί και στην ειδική, ανοιχτή εκδήλωση του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
Η πραγματικότητα είναι ότι η σύντμηση στη διάρκεια του τελευταίου ταξιδιού στην Κίνα επέτρεψε στον πρωθυπουργό να παραστεί και στις δυο εκδηλώσεις. Από την άλλη η επίσημη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου δεν λύνει τον γρίφο που έχει και το πολιτικό ενδιαφέρον. Διότι προσκρούει στο πρόγραμμα που έχει δημοσιοποιήσει η Παναθηναϊκή Οργάνωση και κατά το οποίο η ομιλία που θα απευθύνει ος Κώστα Καραμανλής είναι οριοθετημένη για τις 20.30. Κατά συνέπεια μένει να αποδειχθεί εάν ο χρονικός σχεδιασμός για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μουσικής, συμπεριλαμβάνει και την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού ή εάν η αποδοχή και της έτερης πρόσκλησης θα υποχρεώσει τον πρωθυπουργό να βρεθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος χωρίς να παρακολουθήσει την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού.
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται με ενδιαφέρον, η πρώτη δια ζώσης συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Καραμανλή μετά τις εθνικές εκλογές όπως επίσης και η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή, η παρέμβαση του θα εστιάζει στη θητεία της Μαριέττας Γιαννάκου στο υπουργείο Παιδείας, με αιχμή την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που εισήγαγε, όπως οι αλλαγές για το άσυλο, την ελάχιστη βάση εισαγωγής αλλά και τη διοικητική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων που χρειάστηκαν χρόνια για να υλοποιηθούν. Κατά την ίδια γραμμή πληροφοριών ως κεντρικό άξονα στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει για ακόμη μια φορά τις επικριτικές αναφορές του έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την έλλειψη πρωτοβουλιών και την ακινησία της.