Ο Κρις Κουόμο γελάει ενώ μιλά με TikToker με σύνδρομο Τουρέτ
Επικριτικά σχόλια έχει προκαλέσει η αντίδραση του Αμερικανού παρουσιαστή Κρις Κουόμο, κατά την πρόσφατη συνομιλία του με μια δημοφιλή Tik Toker, η οποία πάσχει από σύνδρομο Τουρέτ.
Η 21χρονη Μπέιλεν Ντουπρί χρησιμοποιεί το κανάλι της στο TikTok για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τo σύνδρομο από το οποίο πάσχει και το οποίο εκδηλώνεται με διάφορα κινητικά και φωνητικά τικ.
Σε αρκετές φάσεις της συνέντευξης, η Ντουπρί εκδήλωσε συμπτώματα του Τουρέτ, μεταξύ των οποίων και η κοπρολαλία, δηλ. η αναφώνηση αισχρών λέξεων ή κοινωνικά ακατάλληλων παρατηρήσεων.
Μέσα στα τέσσερα λεπτά που κράτησε η συνομιλία του με την Ντουπρί, ο έμπειρος δημοσιογράφος εμφανίστηκε αρκετές φορές να ξαφνιάζεται από τις βρισιές που εκτόξευε - ακούσια φυσικά - η 21χρονη κοπέλα, με αποδέκτη τον ίδιο. Καθώς η TikToker εξηγούσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινή της ζωή αλλά και οργή που εκφράζουν κάποιοι απέναντι στην ίδια και τους δικούς της, επειδή πιστεύουν ότι «προσποιείται», αναγκάστηκε πολλές φορές να διακόψει τις απαντήσεις της εξαιτίας των τικ της.
Οι φράσεις που αναφωνούσε όπως «άντε γ... Κρις», «χοντ@@ωλη» και το υψωμένο μεσαίο δάχτυλό της μπροστά στην κάμερα προκάλεσαν αμηχανία στον παρουσιαστή, που προσπαθούσε καθ' όλη τη διάρκεια να διατηρήσει τη σοβαρότητά του.
Κάποια στιγμή, ωστόσο, ο Κουόμο δεν άντεξε και ξέσπασε σε γέλια, κρύβοντας μάλιστα με τα χέρια του το πρόσωπό του.
Σε δευτερόλεπτα, ωστόσο, ανέκτησε τον έλεγχο, ακούγοντας την κοπέλα να περιγράφει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει πλέον εξαιτίας της online φήμης της και της δυσπιστίας των ανθρώπων απέναντί της. «Αναγκάστηκα να καλέσω την αστυνομία επειδή κάποιοι δημοσίευσαν τη διεύθυνσή μου και είπαν ότι θα έρθουν να πυρπολήσουν το σπίτι μου, είναι τρελό», είπε χαρακτηριστικά η Ντουπρί.
Η κοπέλα διαγνώστηκε με τη νευροαναπτυξιακή διαταραχή το 2018, ωστόσο τα συμπτώματά της έγιναν χειρότερα μέσα στην περίοδο της καραντίνας του κορονοϊού.
Πριν την προβολή της συνέντευξης, ο παρουσιαστής παραδέχτηκε ότι αρχικά πίστευε ότι η κοπέλα μπορεί και να προσποιούνταν ότι έχει Τουρέτ, θέλοντας να αποκτήσει διαδικτυακή φήμη. Ωστόσο μιλώντας μαζί της άλλαξε γνώμη, εξ ου και αποφάσισε να προβάλλει αμοντάριστη τη συνομιλία τους για να δείξει πόσο γενναία είναι η Ντουπρί.
«Λέει μερικές άσχημες λέξεις ακούσια. Κι εγώ γελάω γιατί ξέρω τι συμβαίνει. Γι' αυτό δεν με επηρεάζουν οι βρισιές, δεν έχουν κακή πρόθεση από πίσω τους και αυτή η διαφορά έχει σημασία».
Τί είναι το σύνδρομο Τουρέτ
Το σύνδρομο Τουρέτ είναι μια κληρονομική νευρολογική διαταραχή που ξεκινά πριν από την ενηλικίωση και χαρακτηρίζεται από πολλαπλά κινητικά και τουλάχιστον ένα φωνητικό τικ. Οι εκδηλώσεις αυτές χαρακτηρίζονται από περιόδους έντασης και ύφεσης, μπορούν να κατασταλούν εκούσια από το άτομο για προσωρινό χρονικό διάστημα, ενώ της εμφάνισής τους προηγείται ένα προειδοποιητικό υποκειμενικό αίσθημα παρορμητικού χαρακτήρα. Το Τουρέτ ορίζεται ως μέρος ενός φάσματος διαταραχών τικ που περιλαμβάνει παροδικά και χρόνια τικ.
Το Τουρέτ κάποτε θεωρούνταν ένα σπάνιο και εξωτικό σύνδρομο, συσχετισμένο ως επί το πλείστον με την αναφώνηση αισχρών λέξεων ή κοινωνικά ακατάλληλων και υποτιμητικών παρατηρήσεων (κοπρολαλία), αλλά αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται μόνο σε ένα μικρό αριθμό των πασχόντων.
Δε θεωρείται πλέον σπάνια πάθηση, αλλά σε μεγάλο ποσοστό συνεχίζει να είναι μη αναγνωρίσιμη σε διαγνωστικό επίπεδο, καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες και η σοβαρότητα των τικ μειώνεται για τα περισσότερα παιδιά με το πέρασμα στην εφηβεία. Μεταξύ 0.4% και 3.8% των παιδιών ηλικίας από 5 έως 18 ετών μπορεί να έχουν Τουρέτ. Η επικράτηση των παροδικών και χρόνιων τικ σε παιδιά σχολικής ηλικίας είναι υψηλότερη με τα πιο συνηθισμένα τικ να είναι το ανοιγοκλείσιμο του ματιού, ο βήχας, ο καθαρισμός του φάρυγγα, το ρούφηγμα της μύτης και κινήσεις του προσώπου. Ακραίες περιπτώσεις Τουρέτ στην ενήλικη ζωή είναι σπάνιες και το σύνδρομο δεν επηρεάζει αρνητικά τη νοημοσύνη ή το προσδόκιμο ζωής.