Ο «Κώστας», ο «Λάμπρος» και ο «Άνις»: Αυτοί έστησαν τη μεγάλη απάτη με λεία ίσως και 14 εκατ. ευρώ
Τουλάχιστον 500 άτομα έδωσαν στην εγκληματική οργάνωση τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις κάρτες τους, έναντι κάποιας αμοιβής.
Ένας 35χρονος Ρομά, γνωστός με το ψευδώνυμο «Κώστας» και έγκλειστος στις φυλακές Ναυπλίου, καθώς επίσης ένας 28χρονος ομόφυλος του γνωστός ως «Λάμπρος» και κάτοικος στο Ζευγολατιό Κορινθίας, φέρονται ως οι αρχηγοί του μεγάλου κυκλώματος εξαπάτησης πολιτών και επιχειρηματιών που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών.
Μπορεί κατά τη διάρκεια της έρευνας να διαπιστώθηκαν 656 περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών με λεία ύψους 2 εκατ. 955 χιλιάδων ευρώ, ωστόσο, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπολογίζουν ότι ο συνολικός αριθμός των πολιτών που εξαπατήθηκαν από το κύκλωμα προσεγγίζει ή και ξεπερνά τις 3.000 περιπτώσεις, ανεβάζοντας τη λεία της εγκληματικής οργάνωσης σε ποσό που ίσως και να ξεπερνάει τα 14 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειώσουμε, ότι τα ηγετικά μέλη του κυκλώματος στρατολογούσαν –προκειμένου να εκμεταλλευτούν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς- άτομα που είχαν οικονομική ανάγκη ή εθισμούς, όπως τοξικομανείς, τζογαδόρους, επαίτες κ.α., ενώ ένας 35χρονος από την Αλβανία γνωστός με το ψευδώνυμο «Άνις» εκμεταλλευόμενος την οικονομική ισχύ του, στρατολογούσε τραπεζικά στοιχεία από άτομα στα οποία πωλούσε ναρκωτικές ουσίες.
Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών προέκυψε ότι υπήρχαν τουλάχιστον 500 άτομα που έδωσαν στην εγκληματική οργάνωση τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις κάρτες τους, έναντι κάποιας αμοιβής, για να μπορέσουν τα ηγετικά στελέχη να αποκομίσουν κέρδη ύψους εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πρόσωπα - λογαριασμούς που χαρακτηρίζονται ως «money mules», με τα μέλη του κυκλώματος να πραγματοποιούν απ’ αυτές τις κάρτες αναλήψεις έως και 5.000 ευρώ ημερησίως (σ.σ. αύξαναν στο έπακρο τα ανώτατα όρια).
Πως «άσπριζαν» το κλεμμένο χρήμα
Σε ότι αφορά τη νομιμοποίηση των εσόδων και την απόκρυψη των ιχνών των ηγετικών μελών της εγκληματικής οργάνωσης, αυτά γίνονταν ως εξής: Όταν κάποιο χρηματικό ποσό κατατίθενται από παθόντα, απορροφάται από τον αρχικό λογαριασμό μέλους του κυκλώματος άμεσα α) είτε με μεταφορά σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό μέσω e-banking και την άμεση ανάληψη του ποσού, β) είτε ομοίως σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό μέσω e-banking. Αμέσως μετά τα προερχόμενα από την εγκληματική τους δραστηριότητα έσοδα μεταφέρονται σε έτερους τραπεζικούς λογαριασμού, ενώ γίνονταν και αγορές μέσω των τραπεζικών λογαριασμών στο διαδίκτυο, προκειμένου να επιτύχουν την «εξαργύρωση» των χρημάτων σε προϊόντα αξίας για πιθανή μεταπώληση.
Επίσης η νομιμοποίηση εσόδων, επιτυγχάνονταν με την εξαγορά καρτών PAYSAFE μέσω μετρητών, τα οποία οι εισπράκτορες είχαν κάνει ανάληψη ύστερα από την εξαπάτηση πολιτών στα πλαίσια δράσης της οργάνωσης, τις οποίες PAYSAFE εν συνεχεία έκαναν κατάθεση σε στοιχηματικές εταιρείες και εν συνεχεία τις έκαναν ανάληψη, εμφανίζοντας τα χρήματα ως νόμιμα.