Ο Κώστας Καραμανλής στην παρουσίαση βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη στη Λάρισα 20/11
Σοβαρό φαντάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα πολιτική παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και πάλαι ποτέ προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, μιας και αναμένεται να παραστεί στις 20 Νοεμβρίου στη Λάρισα, στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη με τίτλο «Ο απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή – Η αθέατη συγκλονιστική διακυβέρνηση, Από τις υποκλοπές στη διπλωματία των αγωγών, το Βατοπέδι και τον Δεκέμβρη του 2008» (εκδόσεις Λιβάνη).
Στην επίσημη πρόσκληση ο πρώην πρωθυπουργός δεν βρίσκεται ανάμεσα στους ομιλητές. Σύμφωνα με αυτή, για το πόνημα θα μιλήσουν ο Γιώργος Φίλης, διδάκτωρ Γεωπολιτικής και επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, ο δημοσιογράφος Γιάννης Τριάντης και ο συγγραφέας. Χαιρετισμό θα απευθύνει, επίσης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρώην βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Αγοραστός.
Ακόμα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί εάν τελευταία στιγμή μιλήσει και ο κ. Καραμανλής που θα είναι παρών ή θα προβεί σε κάποια δήλωση εισερχόμενος ή αποχωρώντας από την εκδήλωση. Εάν μιλήσει, αναμένεται, δεδομένα, να υπερασπιστεί την περίοδο της διακυβέρνησής του και το έργο που επιτέλεσε. Αυτό είναι, άλλωστε, και το θέμα του βιβλίου. Μένει, παρόλα αυτά, να δούμε εάν θα επιλέξει να αναφερθεί εμμέσως ή άμεσα και στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και ιδίως στο ζήτημα των υποκλοπών. Για τις υποκλοπές που ο ίδιος φέρεται να είχε πέσει θύμα πάντως όταν ήταν πρωθυπουργός, κάνει ευρεία αναφορά ο κ. Κοττάκης στο βιβλίο του.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία δημόσια παρέμβαση του κ. Καραμανλή ήταν τέλος Αυγούστου στα Ανώγεια της Κρήτης κατά τη διάρκεια επετειακής εκδήλωσης για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατο του πολιτικού και στενού του φίλου, Ιωάννη Κεφαλογιάννη.
Εκεί είχε πει επί λέξει πως «η διαύγεια και η διαφάνεια είναι θεμελιώδη ζητούμενα για έναν σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ’ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως». Και συνέχισε: «Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν».