Ο κόσμος μας, είμαστε εμείς!
Για την Παπαστράτος η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων, είναι από ετών συνδεδεμένη με την επιχειρηματική της δραστηριότητα αλλά και τη φιλοσοφία της ως προς την ενεργό συμμετοχή της για την προστασία του ευρύτερου χώρου στον οποίο επιχειρεί. Και ίσως να μην είναι τυχαίο, το γεγονός ότι επέλεξε τον Μάρτιο, το µήνα των ∆ασών και του Νερού, για να προχωρήσει ένα ακόμη βήμα τις πρωτοβουλίες της.
Έτσι, πριν μερικές ημέρες, στην Πηγή Καρακαντά, στην Πεντέλη, ξεκίνησε η δεύτερη φάση του µεγάλου Προγράµµατος Αναδάσωσης που υλοποιεί στην περιοχή. Η πρωτοβουλία αυτή, που εντάσσεται στην ευρύτερη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας, περιλαμβάνει τη φύτευση συνολικά 70.000 δέντρων σε 1.000 στρέμματα πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής. Το έργο, για το οποίο δαπανάται 1 εκατομμύριο ευρώ, συνεισφέρει ουσιαστικά στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής. Μάλιστα η εταιρεία, δεν φροντίζει απλώς τη φύτευση των δέντρων, αλλά έχει αναλάβει και την πλήρη φροντίδα τους μέχρι το 2026.
Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 50% του προγράμματος, με τον εξωτερικό αξιολογητή του έργου να έχει γνωμοδοτήσει ότι η υλοποίησή του προχωρά με τις ορθές πρακτικές αναδάσωσης. Κατά την υλοποίηση της πρώτης φάσης, φυτεύτηκαν 35.000 δέντρα στον Άγιο Στέφανο, από τα οποία τα 8.000, παρά την εντατική τους φροντίδα, ξεράθηκαν εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα το καλοκαίρι του 2023 και επαναφυτεύτηκαν. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει έμπρακτα τόσο την ευελιξία όσο και την αφοσίωση της εταιρείας στην αποτελεσματική υλοποίηση του έργου και την απόλυτη δέσμευσή της ώστε να ξαναγίνει δάσος εκεί που υπήρχε δάσος.
Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, τη δεύτερη περιοχή που είχε αρχικά επιλεγεί, η φύση επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη. Εκεί ξεκίνησε η φυσική αναγέννηση του καμένου δάσους, με αποτέλεσμα οι δράσεις του προγράμματος να κατευθυνθούν σε νέα έκταση 500 στρεμμάτων στο Δήμο Πεντέλης, στην οποία θα φυτευτούν άλλα 35.000 δέντρα.
Κι έτσι, στις 6 Μαρτίου 150 εργαζόμενοι της Παπαστράτος, μαζί με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, φύτεψαν στο πλαίσιο εθελοντικής δράσης, τα πρώτα 800 δέντρα στην περιοχή. Τα σχόλια του αρμόδιου υπουργού, που συμμετείχε σε όλη τη διαδικασία, προφανώς δεν πέρασαν απαρατήρητα:
«Τα βουνά στην Αττική είναι ο “πνεύμονας” από τον οποίο αναπνέουμε όλοι στην περιοχή. Μπροστά μας έχουμε δύσκολα χρόνια, καθώς θα βιώσουμε αυξημένες θερμοκρασίες και μεγάλους κινδύνους από τους καύσωνες, οι οποίοι θα ευνοούν την ανάπτυξη πυρκαγιών. Γι’ αυτό και θα πρέπει να δουλεύουμε παράλληλα στην αναδάσωση και στην καινούργια δάσωση - προπαντός στην Αττική. Συνδυάζουμε κωνοφόρα δέντρα με πλατύφυλλα, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στις πυρκαγιές. Κάθε δέντρο που φυτεύουμε λειτουργεί σαν εναπόθεση άνθρακα. Σκοπός μας είναι τα δάση της Αττικής να τεθούν ξανά σε διαχείριση. Αυτές τις μέρες αναθέτουμε διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε την υλοποίηση των διαγωνισμών, με τους οποίους θα τεθούν σε διαχείριση».
Πράγματι, για την επιτυχή εκτέλεση του Προγράμματος, η αρμόδια επιστημονική ομάδα, έχει συντάξει όλες τις απαραίτητες μελέτες αναδάσωσης με την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος πριν την υλοποιησή του. Το βασικό κριτήριο επιτυχίας της όλης ενέργειας είναι το ποσοστό επιβίωσης των νέων δέντρων. Στόχος της Παπαστράτος είναι τουλάχιστον το 75% των δέντρων που θα φυτευτούν να καταφέρουν να επιβιώσουν, ποσοστό υψηλό που απαιτεί επιστημονική καθοδήγηση, σταθερή παρακολούθηση και διαρκή φροντίδα των αναδασωμένων περιοχών.
Για το λόγο αυτό και με αφορμή την έναρξη της δεύτερης φάσης του Προγράμματος Αναδάσωσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Γιώργος Μαργώνης, επεσήμανε πως: «Στην Παπαστράτος έχουμε μάθει να απαντάμε με πράξεις στα μεγάλα προβλήματα που εμφανίζονται μπροστά μας. Αυτό κάναμε και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα, μέσω του ολοκληρωμένου προγράμματος αναδάσωσης που υλοποιούμε από τον Δεκέμβριο του 2021. Δεν μένουμε αμέτοχοι μπροστά στην ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, που πλήττει τον πυρήνα του οικοσυστήματός μας. Σήμερα, όλοι μαζί, οι άνθρωποι της Παπαστράτος, φυτεύσαμε τα πρώτα δέντρα στο Δήμο Πεντέλης, με στόχο να δώσουμε νέα πνοή στο φυσικό περιβάλλον».
Η Παπαστράτος ξεκίνησε περίπου πριν 2 χρόνια το πρόγραμμα Αναδάσωσης, το πρώτο που ξεκίνησε στην Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, στο πλαίσιο του θεσμού του Αναδόχου Αναδάσωσης, με στόχο να δώσει νέα πνοή στο φυσικό περιβάλλον της Αττικής. Και είναι υπερήφανη, όχι μόνο λόγω του ότι οι εργασίες προχωρούν με επιτυχία, αλλά κυρίως μια και αφορά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδάσωσης και όχι μια απλή δενδροφύτευση.
Οι δράσεις για την προστασία των υδάτινων πόρων
Φυσικά και τα δάση συνδέονται άμεσα με τους υδάτινους πόρους και την υπεύθυνη διαχείριση τους. Και βέβαια αυτό αφορά άλλη μία παράμετρο που βρίσκεται σταθερά στον πυρήνα του μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης της Παπαστράτος. Δηλαδή το πώς αναγνωρίζει και αξιολογεί τους κινδύνους που προκύπτουν από τη δυνητική ρύπανση και από την έλλειψη υδάτινων πόρων, και πως διαχειρίζεται την επίδραση στις υδρολογικές λεκάνες απορροής που σχετίζονται µε τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και την εφοδιαστική της αλυσίδα.
Η υπεύθυνη διαχείριση του νερού, τόσο εντός των εγκαταστάσεών της στον Ασπρόπυργο όσο και συνολικά στην περιοχή της λεκάνης απορροής της στο Θριάσιο Πεδίο, βρίσκεται σταθερά στον πυρήνα του μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας. Σωστή διαχείριση του νερού σημαίνει εφαρμογή μέτρων υψηλής αποδοτικότητας, προώθηση δράσεων για την ανακύκλωσή του, προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, πρόληψη της ρύπανσης των υδάτων, και προώθηση της βιώσιμης διαχείρισής τους σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η στρατηγική της έχει στόχο την ελαχιστοποίηση της ποσότητας νερού που χρησιμοποιείται ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος (θερµαινόµενων ράβδων καπνού) στο εργοστάσιό της, το οποίο εφαρµόζει Σύστηµα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και έχει πιστοποιηθεί κατά το ISO 14001, πρότυπο που περιλαµβάνει και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην περιβαλλοντική αποκατάσταση και τη διαχείριση υδάτινων πόρων από την Παπαστράτος
Επιπλέον, η Παπαστράτος έχει δημιουργήσει δύο µονάδες βιολογικού καθαρισµού τριτοβάθµιας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων για αστικά και βιοµηχνικά απόβλητα. Τα επεξεργασµένα ύδατα διατίθενται υπεδάφια ενισχύοντας την ποιότητα αλλά και την ποσότητα του υδροφόρου ορίζοντα. Μέρος του επεξεργασµένου ύδατος και συγκεκριµένα 14.820 m3 νερού, επαναχρησιµοποιήθηκαν προς άρδευση των χώρων πρασίνου των εγκαταστάσεών της εταιρείας.
Τέλος, µέσω της µητρικής εταιρείας Philip Morris International (PMI), η εταιρεία προετοιµάζει και διατηρεί µε διαφάνεια αναφορές σχετικά µε τη χρήση νερού, µέσω της δηµοσιοποίησης στοιχείων στον µη κερδοσκοπικό οργανισµό CDP.
Έμπρακτη απόδειξη της συνολικής αξίας που προσδίδει η Παπαστράτος στην ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί το γεγονός ότι, ήδη από το 2020, έγινε μια από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που έλαβε τη διεθνή πιστοποίηση «Συμμαχία για το Νερό»- Alliance for Water Stewardship (AWS) Standard 2.0. Πρόκειται για μια παγκόσμια συνεργασία μελών, που περιλαμβάνει επιχειρήσεις, ΜΚΟ και τον δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα µε το πρότυπο ΑWS, οι κοινές προκλήσεις για το νερό περιλαμβάνουν την απειλή ή την ανησυχία που αφορά στη διαχείριση του νερού και η οποία επηρεάζει και άλλα ενδιαφερόµενα µέρη της περιοχής χρήσης αυτού, όπως το υδατικό ισοζύγιο-υφαλμύρινση υπογείου υδροφόρου ορίζοντα, η ποιότητα του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα και η εξάλειψη του κινδύνου πλημμύρας.
Με πρωτοβουλία της Παπαστράτος, όλα αυτά τα ζητήματα επικοινωνούνται μέσω συναντήσεων με τοπικούς φορείς με συμμετοχή του Δήμου Ασπροπύργου, της ΕΥΔΑΠ και άλλων εταιρειών που έχουν έδρα στη λεκάνη απορροής της περιοχής που ανήκει και η Παπαστράτος.
Πρόσθετες εξωτερικές δράσεις περιλαμβάνουν επίσκεψη στη Λίμνη Κουμουνδούρου, καθαρισμό ρέματος Κηφισού και της παραλίας του Αγγελοχωρίου στη Θεσσαλονίκη καθώς και τη μεγάλη πρωτοβουλία αναδάσωσης.
Ιδιαίτερη σημασία δίνει η Παπαστράτος και στη συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων της σχετικά με το νερό ως κρίσιμο στοιχείο για ένα βιώσιμο μέλλον. Παράλληλα, συµµετέχει σε µηνιαίες ηµερίδες που διοργανώνονται από τη PMI, µε συµµετοχή όλων των εργοστασίων του Οµίλου, για την ανταλλαγή απόψεων, αλλά και βέλτιστων πρακτικών για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων και την αντιµετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται µε τη µείωση των αποθεµάτων νερού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.