Ο κορονοϊός κυκλοφορεί ανάμεσά μας: Οι νέες παραλλαγές και τί να προσέχουμε
Τα επικαιροποιημένα εμβόλια αναμένονται από φθινόπωρο και θα περιλαμβάνουν την παραλλαγή η οποία κυριαρχεί αλλά και νέες υποπαραλλαγές που κυκλοφορούν.
Έξαρση φαίνεται να παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού στην κοινότητα καθώς ο αριθμός των εισαγωγών με λοίμωξη COVID-19 παρουσίασε αύξηση φτάνοντας τις 324. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 10 έως 16 Ιουνίου , εντοπίστηκαν και στη χώρα μας τα νέα παραλλαγμενα στελέχη του ιού.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής τόνισε ότι η νόσος δεν έχει την εποχικότητα της γρίπης και κυκλοφορεί ανάμεσά μας και ειδικά τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στις επαφές τους. Συνέστησε διαγνωστικά τεστ αν έχουμε συμπτώματα κι αν υπάρχει θετική διάγνωση να είμαστε επιφυλακτικοί στις επαφές μας και να χρησιμοποιούμε μάσκες για να περιορίσουμε τη διάδοση της νόσου.
Σε ερώτηση για τις παραλλάξεις ο επιδημιολόγος θύμισε ότι «είναι η παραλλαγή η οποία προκάλεσε την έξαρση της χειμερινής περιόδου, δηλαδή ήταν η κυρίαρχη παραλλαγή και παραμένει κυρίαρχη παραλλαγή μέχρι τώρα. Είναι η προηγούμενη παραλλαγή, ενώ αυτή που σημειώνεται με ανοικτό πράσινο είναι η νέα υποπαραλλαγή, η οποία διαφέρει με δύο ή τρεις μεταλλάξεις σε σχέση με την προηγούμενη και στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζει αύξηση, Δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα είναι η υποπαραλλαγή η οποία σχετίζεται με την αύξηση των περιστατικών την πρόσφατη περίοδο, την περίοδο που διανύουμε τώρα».
Τέλος σημείωσε ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια αναμένονται από φθινόπωρο και αυτά αναμένεται να περιλαμβάνουν την παραλλαγή η οποία κυριαρχεί και κυριάρχησε μέχρι τώρα, υπάρχει μία πιθανότητα να συμπεριληφθούν και οι παραλλαγές οι οποίες κυκλοφορούν, δηλαδή νέες υποπαραλλαγές, προκειμένου το εμβόλιο να έχει μεγαλύτερη κάλυψη σε ό, τι αφορά τη γενετική ετερογένεια, τα γενικά χαρακτηριστικά του ιού».