Ο κοινός αντίπαλος Μητσοτάκη – Τσίπρα
Τα εκλογικά αποτελέσματα της 21ης Μαΐου και η εμφαντική νίκη της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δημιουργήσει μία διαφορετική ψυχολογία στους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων ενόψει των εκλογών του Ιουνίου. Το ενδιαφέρον είναι μειωμένο σε σχέση με τις κάλπες της απλής αναλογικής, το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει, όπως και τα πρώτα μπάνια ενώ οι νέοι ετοιμάζονται αμέσως μετά τις πανελλήνιες για διακοπές ή για να κάνουν τα πρώτα τους μεροκάματα σε κάποιο τουριστικό προορισμό. Κατά γενική ομολογία η κοινωνία κινείται στον αστερισμό των διακοπών. Όλα τα παραπάνω βεβαίως δεν περνούν απαρατήρητα από τα κομματικά επιτελεία που προσπαθούν να «διαβάσουν» τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί ενόψει της 25ης Ιουνίου.
Κοινός αντίπαλος τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Αλέξη Τσίπρας δεν είναι άλλος από την αποχή. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ και κυρίως οι ετεροδημότες βλέποντας την μεγάλη επικράτηση της κεντροδεξιάς παράταξης, ενδεχομένως να μην είναι τόσο ζεστοί να ξαναταξιδέψουν με τις τιμές των καυσίμων να είναι στα ύψη. Από την άλλη η απογοήτευση που επικρατεί στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της συντριβής, δεν αποκλείεται να οδηγήσει τους ψηφοφόρους του Αλέξη Τσίπρα στην παραλία αντί στο εκλογικό κέντρο.
Όσο θα πλησιάζουμε προς τις κάλπες θα δούμε τους δύο πολιτικούς αρχηγοί να καλούν με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες θέτοντας μια σειρά από εκλογικά διλήμματα. Εκτός όμως από τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, κομβικό ρόλο θα παίξουν και οι υποψήφιοι βουλευτές. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να τρέξουν από την στιγμή που δεν θα υπάρχει σταυρός.
Τα πρωτοκλασάτα «γαλάζια» στελέχη έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη βουλή ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα μειωθεί η κοινοβουλευτική δύναμη λόγω ενισχυμένης αναλογικής και στην περίπτωση βέβαια που τερματίσει δεύτερος. Γι’ αυτό τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως θα αξιολογήσει τον προεκλογικό αγώνα που θα δώσουν τα κορυφαία στελέχη ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δημιούργησε την ομάδα κρούσης στα οποία δεν περιλαμβάνονται τοξικά πρόσωπα. Στην Πειραιώς αλλά και στην Κουμουνδούρου έχουν ξεκινήσει περιοδείες των συγκεκριμένων ομάδων στην περιφέρεια.
Πάντως η συμμετοχή στις 21 Μαΐου έφτασε το 60,9% ενώ το 2019 ήταν 57,8%. Ο φόβος που υπάρχει τη δεδομένη χρονική είναι πως ενδεχομένως η συμμετοχή να πέσει κάτω από το 55%. Πρόκειται για ένα ποσοστό που προκαλεί έντονη ανησυχία στα δύο κομματικά επιτελεία για διαφορετικούς λόγους στο κάθε ένα. Στη ΝΔ θέλουν μια ισχυρή αυτοδυναμία και στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως στόχο την αύξηση των εκλογικών ποσοστών τους και την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της κεντροαριστεράς.
Τα ποσοστά της αποχής στις εκλογικές αναμετρήσεις στην χώρα μας κυμαίνονται από 30% - 40% καθώς ένα 10% παραδοσιακά οφείλεται κυρίως στο ξεκαθάρισμα που δεν έχει γίνει στους εκλογικούς καταλόγους. Πρόκειται για πρόσωπα που έχουν φύγει από την ζωή και δεν έχουν αφαιρεθεί αλλά και εκείνους που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό. Για του λόγου του αληθές, υπάρχουν ακόμα εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους 10 χιλιάδες υπεραιωνόβιοι από 100 έως 116 ετών.