Ο κατώτατος μισθός και οι δυό φράσεις κλειδιά από τον Μητσοτάκη
Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας οι βουλευτές επαρχίας του κυβερνώντος κόμματος θα δυσκολεύονταν να πάνε στα χωριά τους χωρίς μία θετική είδηση στις αποσκευές τους.
Είναι τέτοια η δυσαρέσκεια για την ρήτρα αναπροσαρμογής και τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που χρειαζόταν μία ανάσα.
Με τον κατώτατο μισθό στα 713 από τα 663 ευρώ οι άνθρωποι θα έχουν κάτι να πουν, που έχει και ουσία για τους πιο ευάλωτους και νέους εργαζόμενους. Από 882 ευρώ έως 906 ευρώ Θα είναι το μεικτό ετήσιο όφελος των μισθωτών που ωφελούνται.
Η εξέλιξη αφορά περίπου 650.000 εργαζόμενους ενώ αύξηση θα δουν και άλλοι τουλάχιστον 200.000 που λαμβάνουν επιδόματα που υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό. Η δε αύξηση είναι υποφερτή για τους περισσότερους εργοδότες που θα την πληρώσουν.
Δεν αφορά άμεσα βέβαια τους 2.800.000 συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες ή άλλες κατηγορίες πολιτών αλλά είναι πολιτικά μία θετικά παροχή.
Πέρα από το "δώρο" όμως καλό είναι να σταθούμε και στην λεκτική συσκευασία του καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες κατά τη διάρκεια του unboxing διαγγέλματος είπε δύο φράσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η πρώτη αναφερόταν στους πολίτες "που ακούν για την οικονομία που αναπτύσσεται αλλά Αναρωτιούνται αν αυτή η ανάπτυξή τους αφορά πραγματικά" κάνοντας λόγο σε άλλο σημείο της ομιλίας του ακόμα και για "απόθεμα πλούτου που δημιουργεί η εθνική παραγωγή και ανάπτυξη".
Σε αυτή την πρώτη φράση κρύβεται και το μυστικό της ζητούμενης ισορροπίας για την παρούσα κυβέρνηση.
Η άνθηση που γνωρίζουν αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις, οι ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις σημαντικές ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί στην αγορά και αποτυπώνονται στα ακίνητα για παράδειγμα, δεν συμβαδίζουν με αυτό που βιώνουν "οι πολλοί" και οι πιο ευάλωτοι σε σχέση με τις απολαβές τους και το κόστος ζωής.
Η ανισότητα μεγαλώνει όπως έχουμε αναλύσει από τον Δεκέμβριο στο flash.gr και με βάση το δείκτη Τζίνι, από τα επίσημα στοιχεία της eurostat.
Η δεύτερη φράση είναι αυτό που έρχεται μεταχρονολογημένα. "Θα αποφύγω τις καθησυχαστικές προβλέψεις σε ένα παγκόσμι ο περιβάλλον που σκεπάζει η αβεβαιότητα" είπε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης γνωρίζοντας πως ο "λογαριασμός" του Πολέμου στην Ουκρανία αλλά και του νέου ψυχρού πολέμου δεν έχει έρθει ακόμα ουσιαστικά.
Ας προετοιμαζόμαστε για ένα θερμό από κάθε άποψη καλοκαίρι. Όπως για παράδειγμα ήδη κάνουν στην πράξη οι Ιταλοί οι οποίοι σκέφτονται να κλείσουν τα air-condition στα δημόσια κτίρια όσο η κυβέρνηση τους προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο και ζήτα να ρυθμιστούν τα κλιματιστικά στους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.
Εδώ όποιος τολμήσει να μπει σε τέτοια συζήτηση μάλλον θα γίνει αντικείμενο σάτιρας. Ας περιμένουμε λοιπόν την επόμενη ανακοίνωση (προεκλογικών) παροχών που από ότι μαθαίνω από το ρεπορτάζ πάει για τις 6 Μαΐου οπότε και το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Οι παροχές, όχι οι εκλογές. Αυτών (των εκλογών) θα προηγηθεί ανασχηματισμός.