Τι έγραψε για τους μαθητές ο Κασσελάκης στον πίνακα, στη Μεγάλη του Γένους Σχολή
Με την ξενάγηση του στη Μεγάλη του Γένους Σχολή ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφέροντας σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι φεύγει «γεμάτος από τις αγκαλιές και τη θέρμη των Ελλήνων και των Τούρκων της Κωνσταντινούπολης» και «με την πεποίθηση ότι η ειρήνη είναι κοινό ζητούμενο των δύο λαών».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε σε πίνακα ένα μήνυμα με ευχές για τους μαθητές με αφορμή την επιστροφή τους στα θρανία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων: «Χρόνια πολλά με γνώση, γιατί η γνώση ελευθερώνει τον άνθρωπο».
Η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη
Το έγραψα χθες στον πίνακα, στη Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, για να το βρουν τα παιδιά σήμερα που ξεκινούν τα μαθήματα.
Οι ευχές μου και στις μαθήτριες και τους μαθητές που (ξανα)ξεκινούν σήμερα σε όλη την Ελλάδα.
Χρόνια πολλά με γνώση, γιατί η γνώση ελευθερώνει τον άνθρωπο.
Η Μεγάλη του Γένους Σχολή είναι το αρχαιότερο σε λειτουργία εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ελληνισμού, καθώς αποτελεί την ιστορική συνέχεια της Πατριαρχικής Ακαδημίας και της Πατριαρχικής Σχολής Ξηροκρήνης και στις μέρες μας λειτουργεί ως μεικτό Γυμνάσιο-Λύκειο κι έχει γύρω στους 50 μαθητές και μαθήτριες.
Επανιδρύθηκε μετά την Άλωση Κωνσταντινουπόλεως (ως συνέχεια της Οικουμενικής Πατριαρχικής Σχολής που ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο) από τον Πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο στις 6 Ιανουαρίου 1454, ο οποίος κάλεσε τον Θεσσαλονικέα φιλόσοφο Ματθαίο Καμαριώτη και του ανέθεσε την ανασυγκρότηση της διαλυμένης Πατριαρχικής Ακαδημίας. Αποτελεί ουσιαστικά την ιστορική συνέχεια της Πατριαρχικής Σχολής ή Πατριαρχικής Ακαδημίας ή Μεγάλου Βήματος που ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα.