Ο κάμπος που μας… έθρεφε – Τι σημαίνει για τη χώρα η πλημμυρισμένη Θεσσαλία
Ό,τι και να ζητούσες το έδινε και ελπίζουμε να συνεχίσει να το δίνει ο Θεσσαλικός κάμπος. Η καρδιά της κτηνοτροφικής και γεωργικής παραγωγής της χώρας έχει πλέον χτυπηθεί βάναυσα από την κακοκαιρία Daniel αν δει κανείς τα ποσοστά παραγωγής πριν από την καταστροφή.
Το ελληνικό τραπέζι ερχόταν από τον κάμπο
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στη Θεσσαλία εκτρέφεται το 71,1% των χοιρινών, το 26,6% των αρνιών, το 35,8% των προβάτων και το 1/3 των νεαρών μοσχαριών. Με τέτοιο μέγεθος στην κτηνοτροφία οι Θεσσαλοί παράγουν το 18,5% της συνολικής παραγωγής γάλακτος (20,4% πρόβειο, 25,4% βουβαλίσιο, 15,2% αγελαδινό). Μεγάλη ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος καταλήγει στην παραγωγή μαλακών τυριών (47% της συνολικής εγχώριας παραγωγής), σκληρών τυριών (23%), νωπού βούτυρου (57%), μυζήθρας (38%) και κρέμας (38%).
Απέραντες καλλιέργειες
Συνολικά οι Θεσσαλοί αγρότες καλλιεργούν περίπου 1.600.000 στρέμματα, αριθμός που μεταφράζεται στο 40% της εγχώριας παραγωγής . Τα ποσοστά για τη συμμετοχή του κάμπου στην εγχώρια παραγωγή τρομάζουν για την επόμενη μέρα του συνόλου των νοικοκυριών στη χώρα καθώς οι καταστροφές στις καλλιέργειες θα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο και τις τιμές των τροφίμων.
Στις πληγείσες περιοχές καλλιεργείται το 54% των αχλαδιών, το 51,5% των αμύγδαλων, το 36% των κάστανων, το 31% των μήλων και το 22,2% των καρυδιών.
Πλημμύρισε ο σιτοβολώνας της Ελλάδας
Μόνο στην περιοχή της Λάρισας παράγεται το 24% του σκληρού σιταριού και το 22,5% του κριθαριού. Η συγκομιδή των δύο προϊόντων είχε ολοκληρωθεί, ωστόσο μέρος της παραγωγής υπέστη ζημιές μέσα στις αποθήκες που πλημμύρισαν, ενώ είναι άγνωστο εάν θα γίνει κανονικά η επόμενη καλλιεργητική περίοδος του Νοεμβρίου. Μεγάλη είναι η ζημιά και στα καλαμπόκια (10,6% της εγχώριας παραγωγής) καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους είναι ακόμα στα χωράφια.
Στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας παράγεται το 53% βιομηχανικής τομάτας, το 33% φιστικιού, το 66% της φάβας και το 33% των ρεβιθιών και της φακής αντίστοιχα.
Η μείωση της στάθμης του νερού θα φέρει στο φως και την πραγματική έκταση της ζημιάς που έχει γίνει στις καλλιέργειες και θα δείξει σε ποιο βαθμό θα δοκιμαστεί ακόμα περισσότερο τόσο η πληγωμένη Θεσσαλία και οι κάτοικοί της όσο και η υπόλοιπη χώρα.