Ο Ηλίας Μαμαλάκης παίρνει θέση για το κοκορέτσι
Ηλίας Μαμαλάκης: Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθήσαμε τη διαμάχη Ελλάδας-Τουρκίας για την πατρότητα του κοκορετσίου.
Έτσι, ο αγαπημένος σεφ παρενέβη για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, με σχόλιό του στο Sigma TV, όπου τόνισε με νόημα «Δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα».
Όπως εξήγησε ο Ηλίας Μαμαλάκης, «το κοκορέτσι είναι βαλκανικό προϊόν, απ’ εκεί ξεκίνησε και υιοθετήθηκε πολύ νωρίς, τον 19ο αιώνα και από τους Έλληνες και από τους Τούρκους. Έχουμε μαρτυρίες ότι ο Καραϊσκάκης ήταν μάστορας στο σπληνάντερο και το κοκορέτσι. Μιλάμε για κάτι που ξεκινά από το 1800».
Παράλληλα, ανέφερε ότι «το τούρκικο κοκορέτσι με το ελληνικό κοκορέτσι δεν έχουν καμιά σχέση» και εξήγησε:
«Οι Τούρκοι κάνουν το κοκορέτσι μόνο με έντερο, κόβουν μια φέτα αφού ψηθεί (δεν το ψήνουν σε φούρνους και σε φωτιές όπως εμείς, το βάζουν σε καυτά πιθάρια), την ψιλοκόβουν και την ανακατεύουν με μια κόκκινη πιπεριά και την κάνουν σάντουιτς», είπε.
«Αντίθετα, εμείς βάζουμε το συκώτι, τη σπλήνα, πολλά γλυκάδια, τυλίγουμε με μπόλια και μετά με εντεράκι. Στη συνέχεια, το κόβουμε φετούλες και το σερβίρουμε με ρίγανη και αλάτι», πρόσθεσε.
Όπως τόνισε, «είναι πολύ μεγάλες οι διαφορές των δυο πιάτων. Και για να μπούμε στην ουσία, είναι βλακώδεις οι αντιπαραθέσεις αυτές. Έχουμε πολύ σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσουμε μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας και ασχολούμαστε με το κοκορέτσι!».
https://www.youtube.com/watch?v=9PiW9mSVeSw