Ο γύρος του κόσμου με ένα λάπτοπ στο χέρι - Ο Έλληνας ψηφιακός νομάς που έχει ζήσει σε 25 χώρες
Παγκοσμίως δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 40 εκατομμύρια ψηφιακοί νομάδες, ενώ οι Έλληνες είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.
Οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε το λάπτοπ στο χέρι και στο... τσακίρ κέφι μπορεί να πάμε να δουλέψουμε στο εξοχικό μας ή σε κάποια καφετέρια. Υπάρχουν και κάποιοι -λίγοι- ωστόσο που παίρνουν το λάπτοπ και γυρίζουν τον κόσμο. Είναι οι ψηφιακοί νομάδες.
Παγκοσμίως δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 40 εκατομμύρια ψηφιακοί νομάδες. Οι Έλληνες είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Ένας από αυτούς είναι ο Δημήτρης Τσέλιος. Είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, που τα τελευταία χρόνια έχει ζει και εργαστεί σε περισσότερες από 25 χώρες του κόσμου.
Ανάμεσα στα ταξίδια του, η εκπομπή «Action Τώρα» του Action 24, τον εντόπισε στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης, λίγο πριν πάρει το αεροπλάνο για το Βιετνάμ, όπου θα παραμείνει τους επόμενους μήνες.
Ο Δημήτρης Τσέλιος εξήγησε πώς είναι η ζωή για έναν ψηφιακό νομά, αλλά και τι ήταν αυτό που τον οδήγησε να πάρει την απόφαση να ζήσει τη νομαδική ζωή.
«Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο ψηφιακός νομάς είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας ή ο επιχειρηματίας ο οποίος εργάζεται εξ αποστάσεως και παράλληλα ταξιδεύει. Το πόσο συχνά ταξιδεύει είναι κάτι που το αποφασίζει ο ίδιος», ανέφερε αρχικά ο Δημήτρης Τσέλιος και στη συνέχεια εξήγησε πώς γεννήθηκε μέσα του η ιδέα να ακολουθήσει αυτόν τον τρόπο ζωής: «Ήθελα να προκαλέσω τον εαυτό μου. Ήθελα μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Πήγαιναν όλα πολύ καλά και ήθελα να ανακατέψω λίγο την τράπουλα.
Ο Δημήτρης Τσέλιος εργάζεται ως σύμβουλος ιδιωτών και επιχειρήσεων εδώ και πολλά χρόνια. Πέρα από το πώς θα βγάλουν περισσότερα χρήματα, ο ίδιος τους συμβουλεύει και για το πώς θα έχουν μια ισορροπημένη ζωή. Τον επόμενο μήνα ταξιδεύει για το Βιετνάμ, όπου θα παραμείνει μέχρι τον Ιούλιο-Αύγουστο.
«Το Βιετνάμ είναι πολύ πιο μπροστά από την Ελλάδα, απλά εμείς δεν το γνωρίζουμε. Κάθε χώρα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Εγώ δεν μένω σε μια συγκεκριμένη χώρα. Αλλάζω χώρα ή πόλη κάθε 15 ημέρες ή κάθε 1,5-2 μήνες. Δεν κάθομαι στο ίδιο μέρος».
Για το πόσο εύκολο είναι να ξεπεράσει τη φορολογική γραφειοκρατία, ο ίδιος απάντησε πως έχει λύσει αυτό το πρόβλημα εδώ και χρόνια καθώς «έχω φύγει επαγγελματικά από την Ελλάδα. Η εταιρεία μου είναι στην Αμερική, όπου όλα γίνονται πλέον ψηφιακά. Λείπω από την Ελλάδα 8-9 μήνες τον χρόνο, οπότε δεν σχετίζομαι φορολογικά ως επαγγελματίας με την Ελλάδα. Αποδίδω τους φόρους μου στην Αμερική».
Όπως είπε ο Δημήτρης Τσέλιος παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 40 εκατομμύρια νομάδες, που όλοι καταφέρνουν να είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους μέσω της τεχνολογίας και διαφόρων groups στα social media. «Είμαστε η πιο υποστηρικτική επιχειρηματική κοινότητα στον κόσμο».
Οι Έλληνες digital nomads
Εκτός από τον Δημήτρη Τσέλιο, ψηφιακός νομάς είναι και ο Μάρκος Κορβέσης. «Είμαστε και οι δύο κατά κύριο λόγο στην νοτιοανατολική Ασία. Έχουμε συναντήσει και τους HaHa Nomads, οι οποίοι είναι στην άλλη πλευρά του κόσμου, στη Λατινική Αμερική. Δεν είμαστε πολλοί Έλληνες, δεν ξέρω πού οφείλεται αυτό. Ίσως επειδή η χώρα μας έχει κάποια καλά χαρακτηριστικά».
Για το πόσο εύκολο είναι να έχει προσωπική ζωή ένας ψηφιακός νομάς, ο Δημήτρης Τσέλιος είπε: «Είμαι χωρισμένος εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχω μια κόρη 23 ετών. Είναι ευχή και κατάρα η ζωή που έχω επιλέξει. Μέσα στις προκλήσεις που έχω να διαχειριστώ είναι και η αντικειμενική δυσκολία που υπάρχει στην προσωπική ζωή, από τη στιγμή που λείπω πολύ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κορυφαία χώρα για τους ψηφιακούς νομάδες είναι «η Πορτογαλία. Έχει χαράξει μία στρατηγική για τους ψηφιακούς νομάδες, προκειμένου να τους προσελκύσει. Από εκεί και πέρα πολλούς ψηφιακούς νομάδες προσελκύει και η νοτιοανατολική Ασία, το Μπαλί, διάφορες πόλεις στην Ταϊλάνδη ή στο Βιετνάμ. Η Ελλάδα θέλει πολλή δουλειά ακόμη για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο».