Ο Φεβρουάριος κρίνει πολιτικές και πολιτικούς
Ο Φεβρουάριος, που θα έχει και μια μέρα παραπάνω καθώς είμαστε σε δίσεκτο έτος, θα είναι ένας δύσκολος μήνα γεμάτος παγίδες και απρόοπτα. Για τους προληπτικούς κάτι τέτοιο φαντάζει αναμενόμενο, για τον υπόλοιπο κόσμο όμως που δεν πιστεύει στις δεισιδαιμονίες και κυρίως για τους πολιτικούς, γνωρίζουν από το τώρα πως τα πράγματα το αμέσως επόμενο διάστημα δεν θα είναι εύκολα.
Άλλωστε έχουν μαζευτεί τόσα πολλά που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εφησυχασμούς από όποιο ιδεολογικό χώρο και αν προέρχεται κανείς. Κινητοποιήσεις αγροτών, νομοσχέδια για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την οπαδική βία και για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο μερικά από όσα θα συμβούν μέσα στις 29 ημέρες που έχει φέτος ο Φεβρουάριος.
Όλα τα ζητήματα καίνε. Μπορεί σε κάποια νομοσχέδια να υπάρξουν σημεία σύγκλησης όπως αυτό των μη κρατικών πανεπιστημίων ή της οπαδικής βίας, ωστόσο τίποτα δεν είναι βέβαιο τη δεδομένη χρονική στιγμή καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα όσα συνέβησαν στην ψήφιση της επιστολικής ψήφου. Με βάση όλα τα παραπάνω τα κόμματα στο τέλος του μήνα θα μετρούν κέρδη και ζημιές. Ήδη η ΝΔ με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα έχασε σύμφωνα με την Metron Analysis περίπου τρεις μονάδες οι οποίες πήγαν στην Ελληνική Λύση του Βελόπουλου. Δεν αποκλείεται την ημέρα της ψηφοφορίας τα δεδομένα να έχουν επιδεινωθεί.
Το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν είναι το καλύτερο που επικρατεί μετά την στάση που κράτησε ο πρωθυπουργός απέναντι στον Μάκη Βορίδη καθώς υπάρχουν γκρίνιες από υφυπουργούς και βουλευτές. Όλοι αναμένουν αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει το ίδιο σε κυβερνητικά στελέχη που θα ακολουθήσουν τον δρόμο της αποχής που χάραξε ο υπουργός Επικρατείας. Στην περίπτωση που ζητηθεί η παραίτηση τους τότε θα μιλάμε για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Παράλληλα ετοιμάζονται να ανοίξουν και τα γήπεδα μετά τις 12 Φεβρουαρίου, γεγονός που προκαλεί έναν ακόμη σημαντικό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Θα εφαρμοστούν τα μέτρα που θα νομοθετηθούν; Θα έχουν αποτελεσματικότητα; Ουσιαστικά πάντως τίποτα δεν είναι έτοιμο από όσα είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση όταν ανακοίνωσε το κλείσιμο καθώς δόθηκε νέα παράταση.
Σε αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν σωρευτικά μαζί με τα ομόφυλα, την ακρίβεια και την εγκληματικότητα δημιουργώντας σημαντικό πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση.
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει δημοσκοπικά να φλερτάρουν με τα μονοψήφια ποσοστά κάτι που προβληματίζει έντονα την Κουμουνδούρου. Η στρατηγική που ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μπερδέψει ακόμα και τα ίδια τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το τριήμερο στις Σπέτσες δεν ωφέλησε επικοινωνιακά τον ΣΥΡΙΖΑ που ετοιμάζεται για το τελευταίο ξεκαθάρισμα στα τέλη Φεβρουαρίου κατά τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Άλλωστε δεν έχουν μείνει και πολλά ακόμα στελέχη. Εκεί ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να παίξει το τελευταίο του χαρτί πριν από τις κάλπες των ευρωεκλογών που θα κρίνει την επόμενη μέρα του κόμματος αλλά και του ίδιου του προέδρου.
Την στρατηγική του «ώριμου φρούτου» ακολουθεί η Χαριλάου Τρικούπη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφεύγοντας να πάρει θέση στα ζητήματα που «καίνε» και αποφεύγοντας το «αυτογκόλ» βλέπει το ΠΑΣΟΚ να καθιερώνεται στη δεύτερη θέση. Σαφώς αντίπαλος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ο Στέφανος Κασσελάκης καθώς πρώτος στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο σημαντικό ρόλο αναμένεται η στάση που θα κρατήσει στα νομοσχέδια που έρχονται και τι αντίκτυπο θα έχει στους ψηφοφόρους του. Το ΠΑΣΟΚ πιθανότατα θα στηρίξει τα νομοσχέδια για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τα ομόφυλα αλλά και την οπαδική βία.