Ο Ερντογάν θα θέσει στο ΝΑΤΟ ζήτημα «παράνομης κατοχής και στρατιωτικοποίησης νησιών»
Ζήτημα «παράνομης κατοχής και στρατιωτικοποίησης νησιών» θα θέσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.
Μεταξύ των θεμάτων που θα φέρει ο Τούρκος πρόεδρος στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα «είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα». Η εφημερίδα κάνει λόγο για «προβοκάτσιες» της Ελλάδας και αναφέρει επίσης ότι «ο Ερντογάν θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών».
H Yeni Safak αναφέρεται ειδικότερα στην ατζέντα που θα θέσει ο τούρκος ηγέτης, στη σύνοδο όπου θα παρίσταται και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Καταρχάς είναι το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα αντιστέκεται σθεναρά στην ένταξη και τονίζει ότι οι δύο χώρες «στηρίζουν την τρομοκρατία». Δεύτερον, η ανάγκη για διάδρομο για τα ουκρανικά σιτηρά. Τρίτον, ο πόλεμος στην Ουκρανία, για τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με μέλη του ΝΑΤΟ.
Έπειτα είναι οι «προβοκάτσιες» της Ελλάδας, που αφορούν σύμφωνα με τη Yeni Safak, «την παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα και την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών». Ακόμη, ο Ερντογάν σκοπεύει να θέσει στη Σύνοδο τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και ζητήματα για την οικονομία και την ενεργειακή κρίση.
Οκτάι: Αποστρατιωτικοποίηση ή αμφισβήτηση νησιών «και όπου πάει»
Εν τω μεταξύ, στην προκλητική ρητορική για τα νησιά επέμεινε και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα με αποστρατιωτικοποίηση νησιών ή αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους «και όπου πάει».
«Τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Ως Τουρκία θα το κάνουμε αυτό. Θα το αμφισβητήσουμε. Κι όπου φτάσει αυτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας. Αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα και η Ε.Ε πρέπει να δει αυτό το λάθος», τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet.
Ο Οκτάι είπε πως η Άγκυρα κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης και μετά και πως είτε η Αθήνα θα κάνει πίσω, ή υπάρχει και η προϊστορία στις αρχές του 20ου αιώνα (Μικρασιατική Καταστροφή) αλλά και η πρόσφατη όπως στην Κύπρο.
«Ή η Ελλάδα θα συμμαζέψει τα μυαλά της και δεν θα επηρεαστεί από τους άλλους… Είναι ξεκάθαρο τι έκανε στις αρχές του 1900 και τι κάναμε εμείς ως αποτέλεσμα του αγώνα για ανεξαρτησία. Τα 100 χρόνια δεν είναι μεγάλο χρονικό διάστημα στην ιστορία των εθνών. Ζήσαμε με την Κύπρο και αυτή είναι πιο πρόσφατη μνήμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.