O Eρντογάν δικαιολογεί τον Πούτιν για το πυρηνικό δόγμα - «Η απόφαση Μπάιντεν κλιμακώνει τη σύγκρουση»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε το ΝΑΤΟ να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις πρόσφατες αναθεωρήσεις της Ρωσίας στο πυρηνικό της δόγμα.
Ως κίνηση αυτοάμυνας χαρακτήρισε ο Ταγίπ Ερντογάν, την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να τροποποιήσει το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, παίρνοντας αποστάσεις από την ευθεία καταδίκη που υπήρξε από το σύνολο σχεδόν της Δύσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής των G20, στη Βραζιλία, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό αλλά για το αν ανησυχεί με την τροποποίηση του πυρηνικού δόγματος από τη Μόσχα.
«Πιστεύω ότι η δήλωση της Ρωσίας είναι ένα προληπτικό μέτρο κατά των συμβατικών όπλων, ενάντια σε μια συμπεριφορά που στρέφεται εναντίον της ίδιας», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «η Ρωσία έχει τη δύναμη και τα μέτρα για να προστατευθεί. Ομοίως, ως χώρα του ΝΑΤΟ, πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και να λάβουμε μέτρα για να προστατευτούμε», ενώ πρόσθεσε ότι «Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συζητήσουν αυτό το βήμα της Ρωσίας και να το δουν προσεκτικά».
Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την επίθεση από πλευράς Ουκρανίας στη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, μετά από την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να ανάψει το πράσινο φως για την προμήθεια στο Κίεβο πυραύλων ΑΤACMS.
Ανοιχτή επίθεση στον Τζο Μπάιντεν
Ο Τούρκος πρόεδρος κατά την επιστροφή του από τη Βραζιλία, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο, κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν ότι με την κίνηση του να τροφοδοτήσει με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς το Κίεβο, ουσιαστικά θα κλιμακώσει την σύγκρουση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου πολέμου.
«Καταρχάς, δεν βρίσκουμε αυτή την απόφαση σωστή, ούτε την εγκρίνουμε. Από την αρχή του ουκρανο-ρωσικού πολέμου, πιστεύουμε ότι μπορεί να τελειώσει όχι με περισσότερα όπλα, περισσότερο αίμα, περισσότερα δάκρυα, αλλά με περισσότερες ειρηνευτικές προσπάθειες, περισσότερη καλή θέληση και διπλωματία. Τώρα, ένα βήμα που μπορεί να ερμηνευθεί ως κίνηση για να τροφοδοτήσει τον πόλεμο και να διασφαλίσει ότι δεν θα τελειώσει ποτέ ή ακόμη και θα εξαπλωθεί προήλθε από τον κ. Μπάιντεν. Αυτό το βήμα του Μπάιντεν όχι μόνο θα κλιμακώσει τη σύγκρουση, αλλά θα οδηγήσει και σε μεγαλύτερη αντίδραση από τη Ρωσία. Ο κ. Πούτιν ενέκρινε επίσης το δόγμα που επιτρέπει στη χώρα του να απαντά με πυρηνικά όπλα εάν δεχθεί επίθεση από βαλλιστικούς πυραύλους. Όλα αυτά μπορεί να φέρουν την περιοχή και τον κόσμο στα πρόθυρα ενός νέου και μεγάλου πολέμου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ημέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε την έγκρισή του για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη ρωσική επικράτεια, ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου Bloomberg ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος ήταν έτοιμος να προτείνει ένα ειρηνευτικό σχέδιο για το Ουκρανικό, σύμφωνα με το οποίο θα πάγωνε η ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον 10 χρόνια και θα προβλεπόταν η δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στο Ντονμπάς, το μεγαλύτερό μέρους του οποίου κατέχουν σήμερα ρωσικά στρατεύματα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, πίστευε ότι θα μπορούσε να πείσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου του καθώς έκθεση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών προέβλεπε την μελλοντική απώλεια νέων εδαφών της Ουκρανίας, σε περίπτωση που συνεχιστεί ο πόλεμος.
Το ρεπορτάζ του Βloomberg, διαψεύστηκε από πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ωστόσο αναμφίβολα, το τελευταίο δώρο του Τζο Μπάιντεν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι λίγο πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο τορπίλισε την προσπάθεια της Τουρκίας να καταστεί διαμεσολαβητής τουλάχιστον προς το παρόν στη πολεμική σύρραξη Ρωσίας Ουκρανίας η οποία μαίνεται εδώ και 1.000 μέρες.