Ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, είναι ο «γητευτής του Τραμπ»
Ο νέος επικεφαλής του NATO πηγαίνει να συναντήσει ηγέτες με το ποδήλατό του. Γιατί ονομάστηκε «κύριος Όχι».
Ο επί χρόνια πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, εξασφάλισε και επισήμως την εκλογή του στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, μετά και την αποχώρηση του μοναδικού άλλου διεκδικητή, του προέδρου της Ρουμανίας, ο οποίος αποχώρησε από την κούρσα, καθώς όλες σχεδόν οι χώρες είχαν εκφράσει τη στήριξή τους στον Ρούτε.
Μία από τις πιο γνωστές εικόνες του Ρούτε ήταν να τον βλέπουμε να πηγαίνει στο γραφείο του με το ποδήλατο, συχνά τρώγοντας ένα μήλο. Είναι πολύ ψηλός, 1,93, και έχει πολλά παρατσούκλια, μεταξύ των οποίων και «γητευτής του Τραμπ», λόγω της ικανότητάς του να διαχειρίζεται τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο.
Ενδεχομένως, αυτή η ικανότητά του να ήταν το σημαντικότερο προσόν για να τον στηρίξουν οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ, της συμμαχίας που φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει αγχωθεί από το ενδεχόμενο μίας δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επαναλάβει τον σκεπτικισμό του απέναντι στη συμμαχία.
Το 2018, ο Ρούτε είχε καταφέρει να διασώσει μία Σύνοδο του ΝΑΤΟ καταφέρνοντας να πείσει τον Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες, ενώ ήταν πάντα πολύ ευθύς στις αντιρρήσεις του απέναντι του, ακόμα και όταν βρισκόταν στο Οβάλ Γραφείο.
Ένας φυσιολογικός κύριος
Η εικόνα του 57χρονου Ρούτε είναι ενός φυσιολογικού ανθρώπου. Πηγαίνει να συναντήσει ηγέτες με το ποδήλατό του, ψωνίζει από το τοπικό σούπερ μάρκετ και οδηγεί μόνος του το σεμνό του Saab station wagon όταν πηγαίνει να συναντήσει τον Βασιλιά.
Υπάρχει βίντεο που τον δείχνει να χύνει κατά λάθος τον καφέ του σε κυβερνητικό κτίριο και να επιμένει να σφουγγαρίσει ο ίδιος το πάτωμα, με το προσωπικό να τον χειροκροτά.
Όσον αφορά την Ουκρανία, έχει σταθεί στο πλευρό της υπογράφοντας μία συμφωνία ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για στρατιωτική βοήθεια για τα επόμενα 10 χρόνια, ενώ αργότερα πρόσθεσε άλλο ένα δισεκατομμύριο.
Επίσης, πρωτοστάτησε στην απόφαση να δοθούν στο Κίεβο μαχητικά F-16, ενώ ίσως η πιο δύσκολη στιγμή της 14ετούς θητείας του στην κυβέρνηση ήταν η κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines πάνω από την Ουκρανία με 196 Ολλανδούς, μεταξύ των 298 επιβατών που σκοτώθηκαν.
Ο «κύριος Όχι»
Ως ο δεύτερος μακροβιότερος πρωθυπουργός χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τον Ούγγρο Βίκτορ Ορμπάν, ο Μαρκ Ρούτε είναι ένας από τους πιο ικανούς διπλωμάτες.
Έκανε τον γύρο των χωρών του ΝΑΤΟ για να προωθήσει την υποψηφιότητά του, ενώ κατάφερε ακόμα και να πείσει τους πιο δύσπιστους, τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, και τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπάν.
Παλαιότερα όμως είχε εκνευρίσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και των πακέτων διάσωσης, κερδίζοντας το παρατσούκλι «ο κύριος Όχι».
Στο εσωτερικό της χώρας του, η κυβέρνηση ταλανίστηκε από διάφορα σκάνδαλα, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του κυβερνητικού του συνασπισμού πέρυσι εν μέσω ενός σκανδάλου για τους αιτούντες άσυλο, που οδήγησε και στη νίκη του ακροδεξιού ηγέτη, Γκέερτ Βίλντερς.
Το χειρότερο ήταν το 2021 όταν η κυβέρνησή του αναγκάστηκε να παραιτηθεί εν μέσω ενός σκανδάλου με γονείς – πολλοί εκ των οποίων από μειονότητες – που κατηγορήθηκαν λανθασμένα για απάτη όσον αφορούσε κάποια επιδόματα.
Όταν ήταν νέος ήθελε να γίνει πιανίστας, όμως μετά το Πανεπιστήμιο δούλεψε σε πολυεθνική, ενώ ακόμα και τα χρόνια που ήταν πρωθυπουργός εργαζόταν εθελοντικά ως δάσκαλος.
Είναι άνθρωπος της συνήθειας και όπως έχει πει και ο κομμωτής του, «στον Μαρκ δεν αρέσουν οι αλλαγές, ζητάει πάντα το ίδιο πράγμα».