Ο έναστρος ουρανός «σπίτι μας» μέσω διαδικτύου από το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου
Είτε διανύουμε περίοδο lockdown είτε όχι, ο έναστρος ουρανός παραμένει ένα αχανές τοπίο που είναι διαθέσιμο προς εξερεύνηση, γεμάτο ιστορίες και λεπτομέρειες που αγνοούμε και που όταν μας αποκαλύπτονται νιώθουμε πάντα μια αυθόρμητη έκρηξη δέους μπροστά στη δική μας μικρότητα. Έτσι, οι πλέον ειδικοί του είδους, οι αστρονόμοι του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου, παρουσιάζουν έναν κύκλο διαδικτυακών αστρονομικών συναντήσεων με βραδινές παρατηρήσεις από το τηλεσκόπιο Δωρίδη στην Πνύκα, προκειμένου να φέρουν την αστρονομία στο σπίτι μας.
Κάθε Κυριακή, αρχής γενομένης από τις 21 Φεβρουαρίου (7 μ.μ.), ένα διαφορετικό θέμα αστρονομίας ξεδιπλώνεται με τη μορφή ομιλίας-παρουσίασης, μέσω Zoom. «Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να επικοινωνούμε προς το ευρύ κοινό βασικά στοιχεία παρατηρησιακής αστρονομίας, σύγχρονα ζητήματα αστροφυσικής αλλά και θεματολογία που αφορά την ιστορία και την εξέλιξη της επιστήμης μας», αναφέρουν οι ίδιοι.
Μια διαφορετικούς επιστήμονες ως εισηγητές, το πρόγραμμα του πρώτου κύκλου περιλαμβάνει την αναγνώριση αστερισμών και τη σύνδεσή τους με την ελληνική μυθολογία, τη λειτουργία του περίφημου Μηχανισμού των Αντικυθήρων, τον κύκλο ζωής ενός άστρου και ενός αστρικού συνόλου (αστρικά σμήνη-γαλαξίες).
Οι συμμετέχοντες στις «Αστρονομικές Συναντήσεις» θα έχουν την ευκαιρία μετά το πέρας των διαδικτυακών παρουσιάσεων να παρακολουθήσουν διά ζώσης (όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν) μια εκτεταμένη ξενάγηση στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου.
Τα γκρουπ δεν θα υπερβαίνουν τα είκοσι άτομα, για να υπάρχει αλληλεπίδραση με όλους τους συμμετέχοντες, οπότε σπεύσατε για συμμετοχές όσοι ενδιαφέρεστε. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 30 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά (Δευτ.-Παρ.: 10 π.μ.-2 μ.μ.) στο 2103490160 ή να αποστείλετε μήνυμα γραπτώς στο drasi@noa.gr.
Πηγή: Αθηνόραμα