Ω έλατο! Οι τιμές για φυσικά και τεχνητά χριστουγεννιάτικα δέντρα – Φτάνουν μέχρι και 2.000 ευρώ
Οι κάτοικοι στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, κατέχουν την πρώτη θέση στην παραγωγή φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων, τις τελευταίες δεκαετίες.
Αποτελεί το σήμα κατατεθέν των εορταστικών στολισμών. Μπορεί να είναι πράσινο, λευκό, χρυσό, ασημί, ψεύτικο ή φυσικό, λεπτό ή ψηλό, σε γλάστρα ή μεταλλική βάση. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν ήδη αρχίσει να «φορούν» τα καλά τους, ενώ τα περισσότερα από αυτά εξακολουθούν να περιμένουν τον καταναλωτή είτε πίσω από κάποια καλογυαλισμένη βιτρίνα, είτε στις πιάτσες που πωλούνται τα φυσικά έλατα.
Πόσο ακριβώς όμως πωλούνται, θα σκεφτεί κανείς; Οι τιμές ποικίλουν. Ανάλογα με το ύψος των δέντρων, την ποιότητά τους και φυσικά ανάλογα με το πυκνό ή αραιό φύλλωμά τους. Γι' αυτό και μπορεί κάποιος να διαθέσει από μερικές δεκάδες ευρώ, μέχρι και 2.000 ευρώ, αν το σηκώνει φυσικά η τσέπη του!
Πόσο πωλούν οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη, τα δέντρα των Χριστουγέννων
Οι κάτοικοι στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, κατέχουν την πρώτη θέση στην παραγωγή φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων, τις τελευταίες δεκαετίες. Σχεδόν όλο το χωριό ασχολείται με την παραγωγή έλατου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Παλαιοχώρι , αλλά και η Αρναία Χαλκιδικής. Εμείς συνομιλήσαμε με τον δεύτερης γενιάς ελατοπαραγωγό, κύριο Θανάση Καρανταγλή που φροντίζει να μεγαλώνει τα δικά του δέντρα στον Ταξιάρχη κι εκείνος μας έλυσε όλες μας τις απορίες τόσο για τις τιμές, όσο και για τη νέα πραγματικότητα που βιώνουν οι επαγγελματίες του χώρου, λόγω ανομβρίας και κλιματικής αλλαγής…
«-Οι τιμές στα δέντρα ποικίλουν προφανώς με βάση το ύψος;
Εμείς στην περιοχή που κατεβαίνουμε, στην Κηφισιά, επειδή είναι μια ακριβή περιοχή, άρα ακριβό και το ενοίκιο που πληρώνουμε στον δήμο, πουλάμε στα 45 ευρώ το μέτρο, εδώ και τέσσερα χρόνια. Επί μια τετραετία δηλαδή δεν έχει αλλάξει κάτι στην τιμή. Πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε τα έξοδά μας από το χωριό για να πάμε στην Αθήνα, τα φορτηγά που χρησιμοποιούμε, τα τροχόσπιτα που νοικιάζουμε κλπ,
-Σε άλλες περιοχές που κυμαίνονται οι τιμές πώλησης;
Όσοι κατεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη, σίγουρα θα πουλάνε πιο φθηνά. Αλλά και στην Αθήνα μπορώ να πω ότι οι συνάδελφοι που κατεβαίνουν σε περιοχή στην οποία πληρώνουν πιο χαμηλό ενοίκιο, μπορεί να πουλάνε πιο φθηνά. Όμως δεν είναι μόνο το ενοίκιο. Νοικιάζουμε τροχόσπιτα, νοικιάζουμε χημικές τουαλέτες, έχουμε τα καύσιμα για τα οχήματα ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε τα δέντρα, πληρώνουμε ξενοδοχείο για να μπορέσουμε να κάνουμε μπάνιο και τόσα άλλα έξοδα που διαμορφώνουν τις τιμές και ανεβάζουν και το δικό μας κοστολόγιο.»
Τις ανθηρές δεκαετίες του ‘90 και του 2000 οι παραγωγοί του Ταξιάρχη, είχαν φτάσει στο σημείο να προμηθεύουν την ελληνική αγορά με 70.000 φυσικά έλατα κάθε χρόνο. Η οικονομική κρίση που ακολούθησε όμως, έριξε τον αριθμό αυτό στις 20.000, ενώ τα τελευταία χρόνια ο αριθμός που διοχετεύεται προς πώληση ολοένα και ανεβαίνει. Έτσι, στο Πεδίον του Άρεως, την μεγαλύτερη και παλαιότερη πιάτσα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο και την Πάτρα, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα και φέτος, από τις 29 Νοεμβρίου και μετά, να κάνουν τη βόλτα τους για να επιλέξουν το δέντρο που θα φωτίσει το δικό τους σπιτικό. Δέντρα που μεγαλώνουν από σπόρους που προέρχονται από τον Όλυμπο, το Περτούλι, τα Τρίκαλα, ακόμη και το Άγιο Όρος. Μόνο που όσο περνούν τα χρόνια, μεγαλώνουν πιο δύσκολα και με μεγαλύτερο κόπο, μας λέει ο κύριος Καρανταγλής…
«Ήδη έχουμε κατεβάσει έλατα σε ρίζα, δηλαδή σε γλάστρα και τροφοδοτούμε κάποια φυτώρια, ενώ από τις 29 Νοεμβρίου το δασαρχείο μας δίνει την άδεια να κατεβάσουμε στην αγορά και τα κομμένα δέντρα που διαθέτουμε. Εμείς όπως σας προανέφερα, πάμε στην Κηφισιά, όμως αν χρειαστεί στέλνουμε δέντρα σε όλη την Ελλάδα με μεταφορικές εταιρείες.
-Οι συνθήκες της δουλειάς είναι δύσκολες;
Σίγουρα είναι δύσκολες οι συνθήκες, γιατί αρχικά πρέπει να σημειώσουμε ότι όση οικονομία και να κάνει κάποιος άνθρωπος δεν μπορεί να συντηρηθεί και να περιμένει άλλους 11 μήνες. Το παλεύουμε όμως, όσο μπορούμε.
- Η κλιματική κρίση επηρεάζει την παραγωγή του φυσικού έλατου;
Τώρα πια χρειάζεται περισσότερο αγώνα, περισσότερη δουλειά. Τρέχουμε με τα βυτία, φορτώνουμε δηλαδή στα φορτηγάκια μας όλοι ένα βυτίο με νερό και πάμε και ποτίζουμε. Όποιοι έχουν γεωτρήσεις βεβαίως, βιώνουν λίγο πιο εύκολες καταστάσεις. Η λειψυδρία όμως σίγουρα μας επηρεάζει. Λιγοστεύουν οι γεωτρήσεις, λιγοστεύουν τα νερά, τα ρέματα κάποτε έτρεχαν και είχαμε όλο το καλοκαίρι νερό. Τώρα δεν χιονίζει σχεδόν καθόλου και δεν γεμίζουν οι υπόγειες δεξαμενές. Είναι δύσκολα, σίγουρα. Σχεδόν όλοι οι ελατοπαραγωγοί του χωριού, τρέχουμε όλη μέρα με μικρά βυτιοφόρα. Σκεφτείτε ότι πριν από 30 χρόνια δεν πότιζε κανείς! Σήμερα θέλει πολύ δουλειά. Μάλιστα φτάσαμε στο σημείο να μαζεύονται 4 -5 άτομα, προκειμένου να κάνουν μια «ομαδική» γεώτρηση ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν και να ποτίζουν τα δέντρα τους.»
Την ίδια ώρα, παράλληλα με τις πιάτσες που πωλούν τα δέντρα τους οι ελατοπαραγωγοί, πωλούται φυσικά έλατα και σε φυτώρια. Οι τιμές σε αυτή την περίπτωση, υπερδιπλασιάζονται αφού φτάνουν σχεδόν τα 200 ευρώ για κάτι λιγότερο από δύο μέτρα…
- Δέντρο ύψους 1,10- 1,30 κοστίζει 80 ευρώ
- 1,50- 1,90 κοστίζει 140 ευρώ
- 1,80- 2,40 πωλείται προς 180 ευρώ
Τεχνητά Χριστουγεννιάτικα δέντρα: Οι τιμές τους «εκτοξεύονται» ακόμη και στα 2000 ευρώ!
Στην περίπτωση των τεχνητών δέντρων, το γούστο του καταναλωτή είναι αυτό που θα τον οδηγήσει στο ταμείο είτε βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, είτε φεύγοντας από το κατάστημα έχοντας καταβάλλει μια πιο λογική τιμή. Έτσι, δέντρα με πυκνά κλαδιά, άλλα με πιο αραιά, κάποια με φωτισμό led και κάποια άλλα χιονισμένα περιμένουν στην αγορά, σε τιμές για όλα τα βαλάντια, αφού αυτές ποικίλουν ανάλογα με το ύψος και την ποιότητα του φυλλώματος…
Συγκεκριμένα ο καταναλωτής μπορεί να βρει online…
- Δέντρα ύψους 1,80: Από 13- 1.203 ευρώ με ενσωματωμένο φωτισμό led
- 2,10: Από 17- 680 ευρώ
- 2,40: Από 23- 1.656 ευρώ με φωτισμό led
- 2,70: Από 75- 1.240 ευρώ
- 3,00: Από 195- 2.000 ευρώ
Όσο για την πιο τσουχτερή περίπτωση που συναντήσαμε online; Αυτή «εκτοξεύεται» στα 28.000 ευρώ! Και μπορεί να χρειάζεται έναν μικρό γερανό για να στηθεί και 3.500 χριστουγεννιάτικα λαμπάκια για να στολιστεί, προφανώς σε επαγγελματικούς χώρους, όμως και πάλι δεν το λες φθηνό, αφού αγγίζει τα χρήματα αγοράς μιας γκαρσονιέρας!